Šport > Kolesarstvo
8137 ogledov

Ta posnetek razkriva pravi razlog, zakaj je Jumbo-Visma izgubila toliko časa

Jumbo-Visma Profimedia
Jumbo-Visma na koncu niti ni izgubila preveliko časa v primerjavi z največjimi rivali, glede na to, kaj jo je doletelo med etapo.

Kolesarska ekipa Jumbo-Visma je veljala za nespornega favorita prve etape letošnje dirke po Španiji, ekipnega kronometra po ulicah Barcelone. Vsi so pričakovali, da bosta dva velika favorita dirke Jonas Vingegaard in naš Primož Roglič že prvi dan zadala udarec vsem največjim rivalom in si privozila manjšo prednost v skupnem seštevku.

Toda na kaotični dirki v skorajda popolni temi in v pravem deževnem nalivu je nizozemska ekipa ciljno črto prečkala šele na enajstem mestu, z 32 sekundami zaostanka za zmagovalci, ekipo dsm-firmenich. Še pomembneje, proti Remcu Evenepoelu in njegovi ekipi Soudal-QuickStep sta Roglič in Vingegaard izgubila 26 sekund ter proti Geraintu Thomasu in Ineos Grenadiers 12 sekund.

Kaj je bil razlog za tako prepričljiv poraz v zadnjih letih na ekipnih kronometrih nepremagljive ekipe? So se tudi Nizozemci odločili, da na temačnih in mokrih cestah v Barceloni odvozijo nekoliko previdneje ter poskrbijo predvsem, da vsi varno pridejo do cilja? Sprejemljiv razlog, ampak temu ni bilo tako.

Že med etapo so se pojavila namigovanja, da naj bi ekipa izgubila toliko časa, ker je čakala enega izmed svojih dveh kapetanov Vingegaarda, ki je moral med preizkušnjo zamenjati svoje kolo. Kasneje pa se je na spletu pojavil posnetek enega izmed gledalcev, ki v celotnem kaosu razkriva, da je moral odlični Danec resnično zamenjati kolo, celotna ekipa pa ga je čakala, da skupaj nadaljujejo proti cilju.

Glede na vse nevsečnosti, je Jumbo-Vismi uspela celo zelo dobra predstava, saj zaostanki za največjimi konkurenti niso preveliki, medtem ko so bili v cilju celo hitreje kot ekipa UAE Team Emirates, pri kateri Joao Almeida in Juan Ayuso tako za obema kapetanoma Jumbo-Visme zaostajata že za pet sekund.

Po dirki so se sicer mnogi pritoževali nad pogoji in tudi pri Jumbo-Vismi bi zagotovo lahko povedali svoje, a je Roglič vse skupaj sprejel zelo pragmatično. "Imam kar veliko izkušenj z dežjem in različnimi tipi kronometrov, tole danes pa je bil povsem nek nov izziv. Vse se je vrtelo okoli tega, da uspeš obdržati nadzor," je po dirki reporterjem razlagal Roglič.

Edward Dunbar Vuelta Šport Tako je izgledal množični padec v prvi etapi

"Pri ekipnem kronometru se ne vrti vse okoli moči v nogah in aerodinamike, prav tako moraš delovati kot ekipa in moram reči, da sem zelo vesel, kako smo s fanti nastopili," je bil kljub vsemu zadovoljen Roglič, katerega naliv niti ni pretirano motil. "Zaradi tega nisem imel kakšnih pretiranih težav. Na startni rampi, kjer so pometali dež stran, sem se počutil kot v starih časih, ko sem se ukvarjal s smučarskimi skoki in je snežilo ter so morali zaradi tega odstranjevati sneg z zaletišča. Tisti del je bil kar kul," je vse skupaj precej sproščeno sprejel trikratni zmagovalec dirke.

Težave Jonasa je sicer po etapi potrdil tudi drugi Slovenec pri Jumbo-Vismi Jan Tratnik. "Največja težava je bila, da je imel Jonas težave s kolesom in smo ga morali čakati. Poleg tega pa je bilo zahtevno prav vse - dež, vidljivost, ocene zavojev. Toda smo kolesarji in zato moramo tekmovati. Tako pač je," je zaključil Tratnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice