Šport > Kolesarstvo
4923 ogledov

To danes čaka Rogliča! Zaključek etape kot ustvarjen za Primoža

Primož Roglič Profimedia
V drugi etapi s ciljem v Barceloni tokrat brez teme in neregularnih razmer.

Kolesarska dirka po Španiji se bo danes nadaljevala z drugo etapo od Matara do Barcelone (181,8 km), kjer se v zadnjih kilometrih obeta zanimiv boj za zmago. Kolesarji tokrat v tem katalonskem velemestu ne bodo imeli težav s temo, ki je v soboto izzvala veliko polemik ter številnim ekipam prekrižala načrte v uvodni ekipni vožnji na čas.

"Vedeli so, da bo temno. Cel dan imajo čas, da izpeljejo ekipni kronometer, a moramo čakati do večera," je organizatorje v soboto po prvi etapi kritiziral lanski zmagovalec, Belgijec Remco Evenepoel.

Edward Dunbar Vuelta Šport Tako je izgledal množični padec v prvi etapi

Ta je sicer po četrtem mestu njegove ekipe Soudal-Quick Step v najboljšem položaju med največjimi favoriti za skupno zmago. Za vodilnim Italijanom Lorenzom Milesijem (DSM-firmenich) zaostaja šest sekund, ima pa 26 sekund naskoka pred slovenskim asom Primožem Rogličem in Dancem Jonasom Vingegaardom (oba Jumbo-Visma).

Še pet sekund več zaostajata Španec Juan Ayuso in Portugalec Joao Almeida (oba UAE Team Emirates), Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) pa ima 14 sekund zaostanka za lanskim zmagovalcem.

Trasa 2. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarje danes v zaključku etape čaka zanimiva trasa. Okoli pet kilometrov pred koncem se bodo povzpeli na strmi klanec na Montjuic (2,5 km/4,5 %), nato pa v zaključku sledi še sprint nekoliko navkreber, kar bi lahko ustrezalo Rogliču, ki blesti v podobnih zaključkih.

Čeprav se bodo kolesarji na drugi etapi letošnje Vuelte povzpeli za kar 2500 višinskih metrov, bodo z večino vzpenjanja opravili v prvi polovici, ko jih pričakata dva zelo zahtevna vzpona. Toda najpomembnejši vzpon dneva bo zagotovo legendarni Montjuic, kjer se bo lomila današnja preizkušnja.

Trasa 2. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Na tem mitskem vzponu, ki se razprostira nad Barcelono, sta Roglič in Evenepoel uprizorila pravi epski spopad na marčevski dirki po Kataloniji. Na koncu je Roglič, ki se je veselil skupne zmage, etapno zmago prepustil svojemu mlademu rivalu. Oba kolesarja bosta tudi danes veljala za dva izmed glavnih favoritov.

Sam vzpon na Montjuic je sicer v celoti dolg 2,5 kilometra s povprečnim naklonom 4,5 %, a pravi test predstavlja zadnjih 900 metrov, ko se naklon vrti okoli 10 %, vmes pa doseže celo 19 %. Na vrhu bodo za najhitrejše tri na voljo tudi bonusne sekunde.

Po prečkanju vzpona kolesarjem do cilja ostane še 3,6 kilometrov. Prva dva kilometra gre za spust, preden se zadnji kilometer in pol ponovno vzpenjajo ob povprečnem 4-odstotnem naklonu. Vsaj na papirju zaključek kot ustvarjen za Rogliča.

Trasa 2. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Na dirki sicer nastopajo še trije slovenski kolesarji. Jan Tratnik je eden glavnih pomočnikov Rogliča in Vingegaarda pri Jumbo-Vismi, medtem ko Matevž Govekar in Domen Novak iščeta priložnosti v ekipah Bahrain Victorious oziroma UAE Team Emirates.

Druga od skupno 21 etap se bo začela ob 13.11, organizatorji pa najboljše v cilju pričakujejo okoli 17.30. Vremenska napoved znova ni najboljša, saj bo kolesarje najverjetneje močil dež.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice