Šport > Kolesarstvo
12101 ogledov

Roglič se je znašel na tleh, favoriti se niso potegovali za zmago

Primož Roglič Profimedia
Druga etapa španske pentlje.

Pred drugo etapo so organizatorji sporočili, da bodo v zaključku etape nevtralizirali čase pred vzponom na sloviti Montjuic v Barceloni, saj naj bi bili zadnji kilometri zaradi napovedane nevihte zelo težki, kolesarjem so jo mokre ceste sicer zagodle že na moštvenem kronometru s katerim se je tokrat začela Vuelta.

Po zastavljeni trasi je sicer pred etapo med največje favorite sodil tudi Primož Roglič (Jumbo-Visma). Trikratnemu zmagovalcu dirke po Španiji je na papirju namreč ustrezal kratki vzpon ob koncu nedeljske trase. Organizatorji začuda niso posegli v bonus sekunde na ciljni črti, zato se je pričakovalo, da se bodo resni kandidati za skupno zmago merili vse do zadnjih metrov. Roglič in Jonas Vingegaard sta sicer po težavah Danca s predrto gumo na moštvenem kronometru zaostala za 32 sekund za Enricom Masom (Movistar) in 26 za Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step).

Na začetku etape, še na dokaj suhem cestišču, se je v uspešen beg podalo pet kolesarjev: Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla), Javier Romo (Astana Qazaqstan), Jetse Bol (Burgos-BH) in Joal Nicolau (Caja Rural-Seguros RGA). Na vrhu prvega vzpona je do največ točk prišel Romo pred Nicolaujem in Sobrerom. Etape sicer ni začel Laurens De Plus, pomemben pomočnik Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers), ki jo je skupil ob padcu na ekipnem kronometru.

Glavnina je pred zadnjimi 100 kilometri sicer zaostajala nekaj več kot dve minuti, tudi naslednjih 30 kilometrov se razmerje ni veliko spremenilo. Kar nekaj kolesarjev, med njimi tudi Thomas, Vingegaard in Evenepoel, je sicer imelo težave s predrtimi zračnicami.

Belgijca so moštveni kolegi počakali in ga brez večjih težav vrnili v glavnino.

Kolesarji ekipe dsm-firmenich, v rdeči majici vodilnega je bil Lorenzo Milesi, so narekovali tempo v glavnini, peterica pa je imela 50 km pred ciljem še dobro minuto in pol naskoka. Na rahlo razmočeni cesti sta nato grdo padla Pelayo Sanchez (Burgos-BH) in Callum Scotson (Yayco AlULa). Vse bolj je deževalo, v glavnini pa so začeli voziti nekoliko bolj previdno.

V ospredju so Sobrero, Romo in Piccolo ostali sami, a se je slednji znašel na tleh.

Enako se je v glavnini na žalost zgodilo tudi Rogliču. Njegovi moštveni kolegi so zahtevali, da glavnina nekoliko upočasni tempo, pridružil se je tudi Evenepoel, a so pri Ineosu sprva zavrnili takšen razplet dogajanja, nato pa popustili.

Primož, ki ga je zbil eden od kolesarjev moštva UAE Team Emirates, se je pridružil glavnini. Ta je pred zadnjimi 25 kilometri še zaostajala 1:23, a je nato prednost ubežnikov hitro začela kopneti.

Še nekaj kolesarjev se je znašlo na tleh (Bidard, Storer, Buitrago ...), med njimi tudi nosilec rdeče majice Milesi. Ta je znova sedel na kolo, a precej zaostal za glavnino. Moštveni kolegi ga niso počakali.

Piccolo in Romo sta si spet prikolesarila minuto prednosti za zadnjih 18 kilometrov, v naslednjih štirih pa sta izgubila nekaj več kot 20 sekund naskoka. Uradno je bilo do konca sicer še 14 kilometrov, a le pet do mesta, kjer se je nevtraliziral čas.

V glavnini niso bili složni, očitno so se odločili, da bodo prihranili moči za bonus sekunde na vrhu Montjuica ter na ciljni črti.

Romo in Piccolo sta prva prečkala namišljeno črto devet kilometrov pred ciljem, slednji pa je tako prišel do rdeče majice, ki jo bo nosil v tretji etapi.

Oba ubežnika sta bila nato hitro ujeta. Številni kolesarji so odnehali s pritiskanjem na pedala, tudi vsi favoriti. Za zmago se je tako udarilo le okoli 20 kolesarjev, ki pa nimajo večjih ambicij v skupnem seštevku.

Na vrh Montjuica je po uspešnem napadu prvi prišel Andreas Kron (Lotto–Dstny) in pobral šest bonus sekund, na spustu pa je še nekoliko povišal prednost. 

Kron je slavil s  šestimi sekundami prednosti, ki pa seveda ne bodo upoštevane. Na cilju je sicer pridobil 10 bonus sekund. Sprint zasledovalcev je dobil Kaden Groves (Alpecin Deceuninck).

Favoriti so se v cilj pripeljali z več kot šestimi minutami zaostanka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice