Šport > Kolesarstvo
302 ogledov

Po kaotičnem začetku danes že prva gorska preizkušnja

Primož Roglič Profimedia
Kolesarji na dirki po Španiji bodo morali opraviti z zahtevno gorsko traso z zaključnim vzponom do kolesarskega središča v Arinsalu.

Danes bo na kolesarski dirki po Španiji na sporedu tretja etapa od Surie do Arinsala (158,5 km) v Andori. Gre za zahtevno gorsko traso z zaključnim vzponom do kolesarskega središča v Arinsalu. Po kaotičnem ekipnem kronometru ter deževni in spolzki drugi etapi bodo znova na delu tudi štirje Slovenci na čelu s Primožem Rogličem (Jumbo-Visma).

V drugi etapi se kandidati za skupno zmago niso pomerili v zaključku sicer nevtralizirane trase od Matara do Barcelone. Organizatorji so čase vzeli devet kilometrov pred ciljem, na spolzkih cestah v katalonskem mestu pa so najboljši varčevali z močmi.

Primož Roglič Vuelta Šport Roglič se je znašel na tleh, favoriti se niso potegovali za zmago

Če tokrat vreme ne bo krojilo razpleta, napoved je znova slaba, bo danes drugače, saj kolesarje čaka zahteven gorski test v Andori. Najprej bo na vrsti 17,3 km dolg vzpon na prelaz Ordino (povprečni naklon 5 %), ki ga bodo začeli 39 km pred ciljem. Po spustu z vrha nato sledi še zaključni vzpon do Arinsala (8,3 km/7,7 %).

V skupnem seštevku vodi 22-letni Italijan Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), ki ima 11 sekund naskoka pred Špancem Javierjem Romom in 13 pred njegovim rojakom Ivanom Garcio Cortino (Movistar). Vsi trije bodo le stežka zadržali položaj pri vrhu proti specialistom za klance.

Jumbo-Visma, moštveni kronometer Vuelta Šport Nepričakovan zaostanek za Rogliča in Vingegaarda v prvi etapi

Med njimi je tudi Primož Roglič, ki v skupnem seštevku zaostaja 32 sekund. Ostali Slovenci bodo opravljali predvsem vloge pomočnikov. Rogliču bo pomagal Jan Tratnik, Matevž Govekar (Bahrain Victorious) in Domen Novak (UAE Team Emirates) pa bosta imela zadolžitve v svojih ekipah.

Med glavnimi favoriti za zmago so poleg Rogliča še njegov moštveni kolega, Danec Jonas Vingegaard, lanski zmagovalec, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers) ter Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates).

Kolesarji se bodo na pot podali ob 13.27, ciljno črto pa bodo najboljši prečkali okoli 17.30.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.