Šport > Kolesarstvo
22636 ogledov

Velikan kolesarstva: "Če bi moral izbirati med Primožem in Jonasom, bi ..."

Primož Roglič in Jonas Vingegaard Profimedia
Legendarni avstralski sprinter bi za kapetana Jumbo-Visme vsaj v prvem tednu Vuelte izbral Primoža Rogliča.

Najmočnejša kolesarska ekipa na svetu Jumbo-Visma se je letošnje dirke po Španiji lotila s kar dvema kapetanoma, ki ciljata na vrhunsko uvrstitev in sta ob Remcu Evenepoelu celo prva favorita za skupno zmago. Nizozemci so se namreč odločili, da v lovu na zgodovinsko zmago na vseh treh velikih tritedenskih dirkah v eni sezoni pošljejo tako Primoža Rogliča, kot tudi Jonasa Vingegaarda.

Do dirke po Španiji so sicer pri Jumbo-Vismi skrbeli, da se poti Rogliča in Jonasa niso križale, temveč sta v letošnji sezoni nastopala vsak na svojih dirkah. Primož je tako osvojil dirke Tirreno-Adriatico, po Kataloniji, po Burgosu in seveda letošnji Giro, medtem ko je Jonas zmagoval na dirkah Gran Camino, po Baskiji, kriteriju Dauphine ter seveda vrhuncu sezone, letošnjem Touru.

Primož Roglič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri Jumbo-Vismi pa naj bi že vse od zaključka lanske sezone načrtovali, da po Rogličevem napadu na Giro in Vingegaardovem napadu na Tour oba kapetana nizozemske ekipe združita moči in skupaj naskočita še zmago na Vuelti. Strategija, ki ima nedvomno svoje prednosti, saj bodo konkurenti morali biti pazljivi in odgovarjati na kar dva različna napada kolesarjev ene ekipe, prav tako pa v primeru slabše forme ali kakšne nesreče enega, ekipi še vedno ostane drugi kapetan.

A po drugi strani je lahko takšna strategija tudi precej tvegana, saj lahko ustvari trenja znotraj istega moštva, ko se kolesarja iste ekipe borita za skupno zmago. Komentator angleške televizije Eurosport in nekdanji profesionalni kolesar Adam Blythe je tako med prenosom tretje etape dirke po Španiji na vsak način želel slišati mnenje svojega kolega in sokomentatorja, legendarnega sprinterja Robbieja McEwena, katerega kolesarja Jumbo-Visme bi sam izbral, če bi se tekom dirke moral odločiti za zgolj enega ter drugega žrtvovati v ekipno dobro.

Robbie McEwen | Avtor: Epa Epa

"Pustil bi ju, da vsak tekmuje zase, dokler si seveda ne bi začela metati polen pod noge. Naj gresta na polno in naj na koncu boljši prvi prečka ciljno črto. Da le ne bosta zafrknila in pustila odprta vrata kateremu izmed svojih glavnih rivalov. A vsaj na začetku dirke bi mogoče nekoliko bolj podpiral Rogliča," je svoj pogled na situacijo pri Jumbo-Vismi podal nekdanji trikratni osvajalec zelene majice za najboljšega po točkah na dirki po Franciji.

"Že zgolj zaradi dejstva, da Jonas ni nastopal vse od Toura, medtem ko je Primož dominiral na dirki po Burgosu. Mislim, da bo vsaj v prvem tednu nekoliko bolj pripravljen na borbo. Toda verjamem, da tudi Jonas ne bo daleč stran. Morda je svojo formo s Toura zapakiral v kovček in jo prinesel s sabo v Španijo," je svojo razlago, zakaj bi vsaj v prvem tednu namenil rahlo prednost Rogliču, zaključil 24-kratni zmagovalec etap z Gira in Toura.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice