Šport > Kolesarstvo
38947 ogledov

Policija sprožila preiskavo proti asu Jumbo-Visme, grozijo mu tri leta zapora

Michel Hessmann Profimedia
Potem ko je bil pozitiven na dopinškem testu, je zdaj nemška policija sprožila preiskavo proti mlademu asu Jumbo-Visme.

Nemška policija je odprla preiskavo, v kateri preiskuje 22-letnega kolesarja Jumbo-Visme Michela Hessmanna, potem ko je ta junija oddal vzorec, v katerem je protidopinška agencija odkrila prepovedan diuretik. Po poročanju tujih medijev naj bi tako že preiskali Hessmannovo domovanje, kjer policija ni našla nobenih prepovedanih substanc, a je zaplenila številne naprave, kot so računalniki in mobiteli, na katerih bo iskala kakšne sumljive podatke.

Michel Hessmann Jumbo-Visma Jumbo-Visma Šport Rogličev pomočnik suspendiran zaradi dopinga

Jumbo-Visma je sicer Hessmanna že suspendirala, prav tako pa naj bi se tudi zavedala, da je bila proti njihovemu kolesarju sprožena policijska preiskava. Po besedah predstavnika za odnose z javnostjo Jumbo-Visme naj bi nemška policija izvedla racijo domovanja njihovega kolesarja 16. avgusta. Zaenkrat še naj ne bi bilo jasno, če je našla kaj obremenilnega materiala

"Če bo vse skupaj vodilo do kazenskega pregona, je zaenkrat še v zraku. Odvisno od rezultatov preiskave. Osumljenec bo izprašan pred dokončno odločitvijo. Na njemu je, da dokaže svojo nedolžnost," so na kratko sporočili z nemškega tožilstva, ki se ukvarja s primerom Hessmann.

Michel Hessmann | Avtor: Profimedia Profimedia

Nemčijo so sicer v preteklosti pretresli že številni dopinški primeri, še posebej v času njihove razvpite kolesarske ekipe T-Mobile. Kolesarji, kot so Rolf Aldag, Udo Bölts, Patrik Sinkewitz in Erik Zabel, so vsi priznali uporabo dopinga. Prav tako je bil zaradi svoje udeležbe v zloglasni operaciji Puerto kaznovan tudi zmagovalec Toura iz leta 1997, Jan Ullrich.

Kolesarja, kot sta Marcel Kittel in John Degenkolb, katera se ni nikoli povezovalo z dopingom, sta v zadnjem desetletju pripomogla k pravi renesansi nemškega kolesarstva, prav tako pa je zaupanje v čisto dirkanje vrnil zakon, ki ga je Nemčija sprejela leta 2015, ki obravnava uporabo dopinga kot kriminalno dejanje. Kršitev dopinških predpisov lahko pomeni tudi do tri leta zaporne kazni.

Michel Hessmann | Avtor: Profimedia Profimedia

Hessmann se je prvi ekipi Jumbo-Visme sicer pridružil lani, ko je napredoval iz Jumbo-Vismine razvojne ekipe, pogodba pa ga za nizozemsko moštvo veže do konca prihodnjega leta. Kot največji uspeh svoje kariere beleži tretje mesto v skupnem seštevku na dirki po Franciji za mlade, Tour de l'Avenirju, ki ga je dosegel minulo sezono.

V letošnji sezoni pa se je izkazal predvsem v vlogi odličnega pomočnika našemu Primožu Rogliču, ko je najprej pomagal Kisovčanu do skupne zmage na dirki po Kataloniji, ob svojem krstnem nastopu na velikih tritedenskih dirkah pa je Rogliču pomagal do skupne zmage na Giru.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice