Šport > Kolesarstvo
16829 ogledov

Roglič in Jonas prizadejala hud udarec Remcu, ta odgovarja: "Če je bil to ..."

Remco Evenepoel Profimedia
Remco je na vrhu Javalambreja proti največjima rivaloma izgubil več kot pol minute, a je še vedno samozavesten in prepričan v svoje sposobnosti.

Branilec naslova z lanske Vuelte, Remco Evenepoel, je bil po koncu šeste etape izjemno samozavesten in optimističen na cilju na vrhu Javalambreja, potem ko je med vzponom skoraj že omagal, a se je v zaključnih kilometrih zbral in omejil svoje izgube proti največjim rivalom. Čeprav sta mu oba kolesarja Jumbo-Visme zadala hud udarec, pa je na koncu uspel rešiti, kar se je rešiti dalo.

Evenepoel je na 6. etapi tudi prepustil skupno vodstvo na dirki po Španiji Lennyju Martínezu (Groupama-FDJ), a Belgijec je že na dan etape izjavil, da se namerava znebiti rdeče majice, da bi prihranil energijo svojim ekipnim sotekmovalcem za prihodnje etape, tako da bo majico "posodil" kolesarju, ki ni nevaren za skupno razvrstitev.

Lenny Martinez | Avtor: Profimedia Profimedia

Tisto, kar pa ni bilo načrtovano, pa je bilo, da se Evenepoel ni mogel držati našega Primoža Rogliča, ko je naš šampion napadel približnoj štiri kilometre pred ciljem. Belgijec se je moral resnično potruditi in dati vse od sebe, da je končal etapo le 32 sekund za Rogličem in Jonasom Vingegaardom, tako da še naprej ostaja v igri za skupno zmago.

"Ko so drugi napadli, sem vozil s svojim tempom, in na koncu sem bil 30 sekund počasnejši od najhitrejših fantov," je novinarjem povedal Evenepoel, medtem ko je oblekel dežno jakno in čakal na dolg spust do ekipnih avtobusov ob vznožju odročnega vzpona v gorah Teruela. "Nisem imel občutka, da sem dal čisto vse od sebe, zdelo se mi je bolj, da sem držal kontroliran tempo, vendar nisem mogel prestopiti te meje. Enostavno imaš dneve, ko ti ne gre najbolje, in danes je bil dan, ko nisem imel najboljših nog."

A čeprav Remco trdi, da sploh ni dal vsega od sebe ter je zgolj kontroliral svoj tempo, se vseeno zdi, da preprosto ni mogel odgovoriti na napad Rogliča, medtem ko sta Jonas Vingegaard in drugouvrščeni iz leta 2022, Enric Mas (Movistar), lahko sledila tempu našega kolesarja. Toda ko se je zdelo, da je z Remcom konec, je mladi Belgijec našel dovolj moči, da je v zadnjem delu vzpona držal ritem dvojca iz Jumbo-Visme, ki v zaključku ni uspel več povečati svoje prednosti pred Remcom.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

"V zadnjih dveh kilometrih sem lahko dejansko pospešil, kar je bilo malce nenavadno. Recimo, da sem imel prej le slab trenutek," je nemoč ob Rogličevem napadu opisal Evenepoel. "Dirka je bila res težka od samega začetka, mislim, da sem moral najti svoj ritem, nekako se umiriti. Dobra stvar je bila, da sem imel še nekaj rezerve za zadnjih 500 metrov."

"Kot sem rekel, če je bil to slab dan, potem je v redu," je optimistično zaključil Evenepoel, ki zahvaljujoč svoji zmagi v Andori in močni ekipni vožnji na čas v Barceloni, pa tudi šestim sekundam, ki jih je ujel na bonifikacijskem sprintu na 5. etapi, ohranja pet sekund prednosti pred Vingegaardom in 11 pred Rogličem.

Evenepoel se je tako kljub vmesni krizi odrezal dosti bolje od drugega velikega favorita za skupno razvrstitev, Gerainta Thomasa (Ineos Grenadiers), ki je trpel že v tretji etapi pri vzponu na Arinsal, tokrat pa je Valižan izgubil dodatnih 90 sekund proti Rogliču in Vingegaardu. Thomas je tako skorajda izven boja za skupno zmago na Vuelti, medtem ko Evenepoel še kako ostaja v igri. A že sobota in nedelja bosta z novima zahtevnima preizkušnjama dala odgovor, ali je šlo za resnično slab dan Evenepoela, ali pa Belgijec trenutno preprosto ni na nivoju svojih dveh konkurentov iz Jumbo-Visme.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • 216c26c54b211c9cd98531b9779a844f845aa0eb 22:49 01.september 2023.

    Najhitrejsi niso bistveni. Imaš kolesarje, ki se potegujejo za pikčaste majice, iščejo etapne zmage ipd. Tisti, ki štejejo, so pretendenti na zmago v GC. Rogla, Jonas, mogoče Thomas.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 13:49 01.september 2023.

    "Ko so drugi napadli, sem vozil s svojim tempom, in na koncu sem bil 30 sekund počasnejši od najhitrejših fantov," je novinarjem povedal Evenepoel... Katero dirko pa je spet ta vozil? Očitno mu nihče ni povedal, da je za najhitrejšimi ...prikaži več fanti zaostal skoraj 3 minute in četrt!

Sorodne novice