Šport > Kolesarstvo
7246 ogledov

Kakšen kaos! Rogliču na koncu odvzeli prednost

Primož Roglič Profimedia
Zmeda dolgo v večerne ure, na koncu odločitev o izbrisu dveh sekund prednosti za Rogliča.

Zaradi blatnega cestišča v zaključku 9. etape dirke po Španiji so se organizatorji odločili, da bodo čas kolesarjev nevtralizirali dobra dva kilometra pred ciljem. Namišljeno črto, do katere so nato merili čas, so preprosto označili z dvema stožcema, ki ju verjetno marsikateri kolesar ni niti opazil. Mimo teh je od največjih favoritov kot prvi pripeljal Primož Roglič, Slovencu je sledil Enric Mas, za njim Remco Evenepoel.

Zavladala je popolna zmeda, kar pa za Vuelto že dolgo ni nič presenetljivega, še zlasti v tem letu. Najprej se je dolgo čakalo na čase najboljših, nato pa so Rogliču pripisali, da je namišljeno črto prečkal dve sekundi pred Masom, Evenepoelu in ostalim pa so pripisali enak čas kot Špancu. Tako naj bi Zasavec s svojim napadom pridobil vsaj dve sekundi proti ostalim kandidatom za skupno zmago, vendar tudi to na koncu ni obveljalo.

Šele po precej urah je namreč prišlo obvestilo, da so Masu, Evenepoelu, Juanu Ayusu in Jonasu Vingegaardu pripisali enak čas kot Slovencu. Med vsemi temi kolesarji naj bi se razlika ob prečkanju 'cilja s stožci' gibala med 0,8 sekunde in sekundo.

Nekako se na prvi pogled po priloženem posnetku zdi, pozorni bodite na stožca na vsaki strani ceste (takoj za parkiranimi vozili), da je ta v primeru razdalje med Rogličevim zadnjim in Masovim prvim kolesom tekla dokaj počasi.

Ker se je torej Mas uradno uspel Rogliču približati na manj kot sekundo, je dobil isti čas kot Zasavec, če bi bila razlika večja, bi mu v skupni razvrstitvi prišteli omenjeno sekundo. Ker je nato tudi Evenepoel za Masom zaostal manj kot sekundo, je tudi on dobil enak čas kot Mas ter Roglič in tako naprej.

Če je torej v resnici na cesti Roglič pred petim Vingegaardom pridobil verjetno okoli štiri sekunde, pa so to izničile posamezne razlike, ki naj bi bile po zadnjih meritvah in besedah organizatorjev manjše od sekunde. V tej skupini peti Danec je tako v etapi prišel do enakega časa kot med favoriti prvi Slovenec.

Komentarjev 7
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:26 04.september 2023.

    Če v levem zgornjem kotu spremljamo uradni čas in razliko vidimo, da je Rogličev čas 4:32:23(24), Vingegaardov in Evenepoelov pa 4:32:26. Na tem video posnetku je definitivno razlika raje kakšno stotinko več kot 2 sec, ne pa manj!

  • atamama 10:29 04.september 2023.

    Ne razumem čisto slovenske novinarje v primerjavi z novinarji iz Monaka. Ko preberem njihove ''športne časopise'' sploh ne poveličujejo svojega državljana Rogliča. Mi pa se na zobe mečemo in človeka v katerega smo vložili veliko klubskega in državnega denarja kujemo ...prikaži večo v nebo. Pa čeprav sedaj, ko bi nam lahko vložek povrnil dela zgolj in samo zase. In kje je tu njegova ''zavednost'' biti državljan Slovenije? Financiranje nove generacije pa? ko jih j.....e, kajne? Važen je moj žep.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:39 04.september 2023.

    Zakaj sploh kolesarijo. Naj organizator enostavno kar določi zmagovalca in to je to

Sorodne novice