Šport > Kolesarstvo
756 ogledov

Po sobotni zmagi pred Primožem Rogličem nov spektakularen dan

Primož Roglič Profimedia
Roglič po sobotni etapni zmagi pred novim velikim izzivom.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo po zmagi v osmi etapi dirke po Španiji tokrat skušal tekmece ukaniti tudi v deveti. Ta na 184,5 km dolgi trasi od Cartagene do vrha prelaza Caravaca de la Cruz sicer ne ponuja tako razgibanega terena kot dan prej, vseeno pa kolesarje čaka zahteven zaključni vzpon do cilja.

Trasa 9. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Ta je dolg 8,2 km, a je zelo neenakomeren z nekaj vmesnimi krajšimi spusti. Določeni odseki so zelo strmi, tudi do 20 odstotkov, zadnjih nekaj sto metrov pa povprečna klančina znaša kar 16 odstotkov, kar bi lahko ustrezalo 33-letnemu Rogliču, ki slovi po svojih silovitih pospeških.

Pred tem se bo karavana spopadla z le še enim kategoriziranim vzponom dneva, ko jo bo po 60 kilometrih pričakal Casas Marina la Perdiz (11,5 km/4,9 %), vsega 15 km pred ciljem pa bodo na voljo še bonifikacijske sekunde na vmesnem sprintu.

Trasa 9. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Roglič je v soboto slavil že 11. etapno zmago na dirki po Španiji in se v skupnem seštevku z 12. povzpel na sedmo mesto. V razvrstitvi po osmih etapah vodi Američan Sepp Kuss, sicer Rogličev moštveni kolega, ki ima 43 sekund naskoka zasledovalci.

Roglič za moštvenim kolegom zaostaja 2:38 minute. Pomembneje pa je, da ima šestouvrščeni Belgijec Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) le še sedem sekund naskoka. Za Slovencem je osmi še en kolesar Jumbo-Visme, Danec Jonas Vingegaard (+2:42), katerega je Roglič prehitel po osmi etapi.

Med ostalimi Slovenci je Rogličev in Vingegaardov pomočnik Jan Tratnik trenutno 35., Domen Novak (UAE Team Emirates) 112., Matevž Govekar (Bahrain Victorious) pa 155.

Trasa 9. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarji bodo današnjo etapo začeli ob 12.39, ciljno črto pa bodo najhitrejši prečkali okoli 17.15. Čeprav upamo, da bo Roglič v boju za skupno zmago zadal nov udarec največjim konkurentom, pa se vseeno zdi, da je sama etapa na kožo pisana predvsem ubežnikom ter da glavni favoriti ne bodo posegli v boj za novo etapno zmago.

Ker se večji del etape odvija na zelo razgibanem terenu, sam zaključek pa je morda vseeno prelahek, da bi se naredile ogromne razlike v skupnem seštevku, se pričakuje, da bodo ekipe najmočnejših kolesarjev dopustile današnjim ubežnikom dovolj veliko prednost, da med seboj obračunajo za ekipno zmago.

Pravi boj favoritov za skupni seštevek namreč pričakujemo šele v zadnjih 2,5 kilometrih etape, ko se bo naklon zaključnega vzpona za nekaj sto metrov povzpel tudi nad 17,5 %, pa vse do 20 %. Nato se bo naklonina nekoliko poravnala, sledil bo krajši spust, v zadnjem kilometru bo naklon znašal okoli 9,5 %, medtem ko bo zelo zahtevnih zadnjih 400 metrov etape, ko bo naklon ponovno ves čas nad 10 %.

Trasa 9. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

A ker je resnično zahtevnih le zadnjih nekaj kilometrov preizkušnje, je zelo malo verjetno, da bi se ekipe najmočenjših kolesarjev mučile celotno etapo in nadzorovale potek dogajanja, ko pa ni za pričakovati prevelikega učinka. Dosti bolj verjetno je, da bomo tako na etapi spremljali dva boja. Tistega med favoriti za skupni seštevek in tistega za etapno zmago.

Tudi o etapnem zmagovalcu bodo glede na današnjo traso odločali zadnji kilometri in najstrmejši deli etape. Kot favorite za etapno zmago se tako omenja predvsem pogumne napadalce, ki se odlično znajdejo na vzponih in niso več nevarni v skupnem seštevku, kot so Damiano Caruso, Lennard Kämna, Santiago Buitrago, Romain Bardet, Oier Lazkano, Andreas Kron, Max Poole, Thomas De Gendt, Bauke Mollema, Rui Costa in Samuele Battistella. Morda pa preseneti kdo izmed preostalih kolesarjev. Zakaj pa ne Domen Novak?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice