Šport > Kolesarstvo
2908 ogledov

Ura resnice za Primoža Rogliča, danes se lahko lomi Vuelta

Primož Roglič Profimedia
Pol ure resnice za favorite na Vuelti.

Slovenski kolesarski as Primož Roglič in ostali favoriti za skupno zmago se bodo danes na dirki po Španiji pomerili v vožnji na čas. Trasa v okolici Valladolida (25,8 km) je pretežno ravninska, kar bi moralo ustrezati specialistom za kronometre. Favorita sta aktualni in bivši svetovni prvak, Belgijec Remco Evenepoel ter Italijan Filippo Ganna.

Preizkušnja se bo začela ob 14.01, ko se bo prvi s startne rampe v Valladolidu pognal Avstralec Callum Scotson, ki trenutno drži zadnje mesto v skupni razvrstitvi. Prvi slovenski kolesar na progi bo Matevž Govekar ob 14.06, Domen Novak bo startal 42 minut za njim. Nedavni svetovni podprvak v vožnji na čas Ganna se bo na pot podal ob 15:09.

Trasa 20. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
V kolikor bo dobil proste roke za dosego čim boljšega časa, bi lahko visoko posegel Jan Tratnik, startal pa bo ob 16.02. Izkušeni kolesar iz Idrije sicer velja za enega najbolj zvestih pomočnikov Rogliču in Dancu Jonasu Vingegaardu na tej Vuelti, zato bi lahko kronometer odpeljal nekoliko rezervirano, da bi prihranil moči za zahtevne prihajajoče etape, ko bo Jumbo-Visma branila rdečo majico, katera je trenutno na ramenih Američana Seppa Kussa.

Z močmi pa ne bodo varčevali favoriti za skupno zmago. Roglič bo kot olimpijski prvak v tej disciplini startal ob 16.52, dve minuti pred njim pa bo na pot krenil Vingegaard, ki je na letošnji dirki po Franciji odpihnil konkurenco na edini tamkajšnji vožnji na čas. Takrat je slovenskega asa Tadeja Pogačarja ugnal kar za 1:38 minute. Lanski zmagovalec in letošnji svetovni prvak v boju z uro Evenepoel bo preizkušnjo začel ob 16.56, za njim pa bodo v dvominutnem intervalu startali le še trije najboljši v skupnem seštevku.

V njem vodi Sepp Kuss, ki ima 43 sekund naskoka pred Špancem Marcom Solerjem in 1:02 minute pred Francozom Lennyjem Martinezom. Evenepoel na četrtem mestu za vodilnim zaostaja 2:22 minute, peti Mikel Landa in šesti Roglič 2:29, sedmi Vingegaard in osmi Španec Enric Mas 2:33. Deveti je še en Španec Juan Ayuso z 2:43, deseti pa Portugalec Joao Almeida z 2:55 minute zaostanka.

Trasa 20. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Remco je na lanski Vuelti na edinem posamičnem kronometru drugouvrščenega Rogliča ugnal za 48 sekund, šlo pa je za zelo podobno traso, kot letos, le nekoliko daljšo. Tudi letos je namreč edini posamični kronometer na dirki skorajda povsem ravninski, kolesarje le po 7 kilometrih pričaka 600-metrski vzpon s 6,5-odstotnim naklonom.

Evenepoel je Rogliča premagal tudi na prvih dveh letošnjih posamičnih kronometrih na Giru, medtem ko na zadnjem slovitem kronometru, ko se je "Roglič snel z verige" na Svetih Višarjah, Remca več ni bilo v konkurenci.

Na obeh pretežno ravninskih kronometrih na Giru so se mu še najbolj približali Ganna, Almeida in Geraint Thomas, ki bodo vsi tudi tokrat računali na vrhunsko uvrstitev. Seveda pa bo potrebno računati tudi na Ayusa, ki je eden izmed redkih, ki so v letošnji sezoni uspeli premagati Remca v vožnji na čas, ko je vzel Evenepoelu skalp na dirki po Švici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice