Šport > Kolesarstvo
20447 ogledov

Nov kaos na Vuelti, ekipe ogorčene: "To je karma!"

Primož Roglič Profimedia
Vreme ponovno kroji usodo letošnje dirke po Španiji.

Potem ko je Španijo skoraj celotno poletje mučila huda suša, imajo v zadnjih tednih v Španiji ogromno težav z nevihtami, ki so močno prizadelel tudi eno izmed treh največjih kolesarskih dirk na svetu, slovito Vuelto. Celo na dan premora se mora pisati o novih težavah organizatorjev, saj so nekatere ekipe zaradi vremena prispele v svoje hotele šele po tretji uri zjutraj.

Težave organizatorjev z vremenom sicer trajajo že vse od prvega dne dirke, ko so deževni oblaki povsem zakrili nebo, tako da so se mnoga kolesarska moštva ekipnega kronometra lotila v nemogočih razmerah - mokrih in spolzkih cestah ter v popolni temi. Vse skupaj ni bilo zgolj nepošteno do ekip s konca startnega seznama, temveč je bilo celo nevarno in priča smo bili kar nekaj grozljivim padcem.

Težave so se nadaljevale naslednji dan, ko so morali nevtralizirati zaključek druge etape, saj naj bi bil vzpon in spust z Montjuica preprosto prenevaren zaradi spolzkih cest in ostrih zavojev. Podobno usodo je zaradi vremena doživela tudi včerajšnja deveta etapa, ko so organizatorji nevtralizirali zadnja dva kilometra vzpona na Alto de Caravaco de la Cruz, potem ko je bilo v zaključku trase na cestišču preveliko blata.

9. etapa Vuelte | Avtor: Profimedia Profimedia

Tu pa se težave niso končale. Po devetih dneh dirkanja po vzhodnem delu Španije, ko so kolesarji obiskali Katalonijo, Andoro ter večji del vzhodne obale vse do Murcie, je ekipe pričakala 600-kilometrska pot do Valladolida na severozahodu Španije. Zaradi ogromne razdalje so morale ekipe po nedeljski etapi nemudoma na letala, katera naj bi jih prenesla do Valladolida.

Prvo letalo ni imelo težav in je pristalo nekaj po deseti uri zvečer, medtem ko drugo ni imelo enako sreče. Zaradi hude nevihte je bilo preusmerjeno v Madrid. Kolesarje je nato čakala še triurna vožnja z avtobusi do hotelov. Kolesarji, ki so se veselili, da bodo končno imeli en dan namenjen izključno počitku, so tako kar na avtobusu povečerjali sendvič, kekse in pa jabolko, katere jim je priskrbel organizator, preden so šele po tretji uri zjutraj končno prispeli do svojih hotelov.

Najmočnejši ekipi dirke Jumbo-Visma in Soudal-QuickStep sta imeli toliko sreče, da sta bili na prvem letalu, tako da so naš Primož Roglič, nosilec rdeče majice Sepp Kuss, ter še dva velika favorita za skupno zmago Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel, večer preživeli po načrtu.

Vsi niso imeli takšne sreče. Lidl-Trekov Edward Theuns je tako razkril, da so kolesarji z drugega letala v hotel prispeli šele po tretji uri zjutraj. "Ob 3.15 smo prispeli v hotel. Do takrat sploh nismo mogli ničesar pojesti. V času, ko tehtamo vsak gram, ki ga zaužijemo, in naredimo vse v naši moči, da bi si čim bolj nabrali moči, to zagotovo ni dobro za moralo," je Belgijec sporočil preko socialnih omrežij.

Na težave z letalskim prevozom je opozoril tudi veliki kolesarski zvezdnik Romain Bardet, ki je mimogrede omenil, da so vse težave organizatorjev morda delo "karme", potem ko so si zamislili med dirko tako dolgo pot, katero je mogoče pravočasno opraviti zgolj z letalom, namesto da bi se odločili za transport z nekim okolju bolj prijaznim sredstvom.

"Je že polnoč in prispeli smo v ... Madrid. Le še nekaj ur na avtobusu do Valladolida. Mislim, da gre za karmo, ker so se na enem izmed Grand Tourov leta 2023 še vedno odločili, da bomo potovali z letali. Čas je za spremembe," je zapisal kapetan ekipe dsm-firmenich na Instagramu.

Kolesarje sicer v ponedeljek čaka dan počitka pred torkovim kronometrom in zagotovo si ekipe niso predstavljale, da bodo noč pred svojim prostim dnem preživele na takšen način. Prav tako je obilno deževje pokvarilo načrte večini ekip, ki so si želele na prosti dan še nekoliko preizkusiti traso torkovega kronometra, tako pa so večinoma ostale v hotelih na sobnih kolesih.

Organizatorji in kolesarji dirke letos resnično nimajo sreče z vremenom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
Sorodne novice