Šport > Kolesarstvo
58836 ogledov

Kuss razkril resnico: "Stavili smo na Rogliča, toda Jonas je prosil ..."

16. etapa Vuelte Profimedia
Sepp Kuss je po koncu 16. etape dirke po Španiji razkril, da je bilo sprva načrtovano, da bo ekipa pripravila teren za napad Primoža Rogliča, a je nato Jonas Vingegaard preko radia zaprosil, če lahko napade sam.

Američan Sepp Kuss še naprej ostaja v rdeči majici vodilnega na letošnji dirki po Španiji, pa čeprav je v torek utrpel hud udarec s strani moštvenega kolega Jonasa Vingegaarda, ki je s solo napadom na zadnjem vzponu 16. etape močno stopil Kussovo prednost. Toda Američan se še ne predaja v boju za skupno zmago.

Ko je Vingegaard nenadoma med vzponom na Bejes iz skupine favoritov štiri kilometre pred ciljem silovito pospešil, Kuss in Primož Roglič kot Dančeva moštvena kolega pri Jumbo-Vismi seveda nista odgovorila na njegov napad, temveč sta zgolj nadzorovala največje rivale, medtem ko je njun sotekmovalec, a tudi tekmec za skupno zmago, povečeval svojo prednost.

Šele v samem zaključku je zeleno luč za napad dobil Roglič, toda največji rivali so bili tokrat pripravljeni in so pokrili njegov skok, na koncu je nekoliko zaostal le Kuss, ki je ciljno črto prečkal minuto in pet sekund za Vingegaardom in štiri sekunde za Rogličevo skupinico največjih rivalov.

16. etapa Vuelte | Avtor: Profimedia Profimedia

Kuss je nato španskim medijem razložil, da so pred etapo pri Jumbo-Vismi stavili na Rogliča, saj bi mu kratek, eksploziven in neenakomerno strm zaključni vzpon moral ustrezati, a je Vingegaard odlično prebral potek etape ter preko radia zaprosil za spremembo načrta, saj si je želel sam napasti.

16. etapa Vuelte | Avtor: Profimedia Profimedia

"Tik pred začetkom strmega dela klanca je po radijski povezavi vprašal, če lahko napade. To je bil zanj zelo dober trenutek, vse je presenetil. Izbral je odličen trenutek, ko v ospredju več nismo imeli svojih kolesarjev, ki bi lahko vlekli dalje, saj smo narekovali tempo že celotno etapo. Zato je bilo bolje, da napade in ostale ekipe postavi v situacijo, ko morajo reagirati," je spremembo načrta Jumbo-Visme pojasnil Kuss.

Američan je nato pojasnil, da ga Vingegardov napad ne moti, saj se sicer z Jonasom in Rogličem bori za skupno zmago, a vseeno pri tem ne želi ogroziti ekipnih možnosti. Če je bil torej Jonasov napad dober z ekipnega vidika, ga seveda na moti. "Od samega začetka Vuelte, ko sta bila v igri le Jonas in Primož, sta oba imela svobodo, da se borita za zmago. Nato sem se v igro vključil jaz in vse se je zakompliciralo. Zato je najpomembneje, da ne lovimo drug drugega, temveč vse skupaj počnemo složno. Mislim, da je tako bilo tudi danes."

"Jutrišnji cilj na Angliruju je dosti manj taktičen. Odločalo bo zgolj to, kdo ima najmočnejše noge. Ne smemo na situacijo gledati kot na tekmovanje med nami tremi. Naša glavna naloga je, da premagamo naše nasprotnike," je zaključil priljubljeni Američan, ki se zaveda, da je njegovim delodajalcem najpomembneje, da skupno zmago osvoji kolesar Jumbo-Visme. Kateri, jim je dosti manj pomembno. Pa čeprav morda ni najbolj športno, da morata Roglič in Kuss zgolj nesrečno gledati, kako je zaradi ekipne taktike Jonas vse bližje novi odmevni zmagi, medtem ko sta sama dva žrtvovana v ekipno dobro.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 09:41 14.september 2023.

    Roglič je pač v ekipi kjer se bo moral še dostikrat žrtvovati, če ne bo menjal ekipe!

  • peter4 12:57 13.september 2023.

    Gremo Rogla! Danes se snami s ketne in naredi kar znas in zmores na zadnji klanec. Lahko ne bo nikomur v peletonu.

  • munja 12:17 13.september 2023.

    Starmačk, ni rečeno, lahko pride do nepredvidenih situacij - npr. padcev, pa bo lahko čisto drugačen razplet. Počakajmo do konca.

Sorodne novice