Šport > Kolesarstvo
17377 ogledov

Zvezdniška prestopa: Rogliča in Pogačarja zapuščata pomembna pomočnika

Jumbo-Visma Profimedia
George Bennett bo v novi sezoni nastopal za ekipo Israel-Premier Tech, medtem ko je Lidl-Trek, ki si v svojih vrstah želi tudi Primoža Rogliča, predstavil še deveto okrepitev pred novo sezono. Prihaja Sam Oomen.

Kolesarska ekipa Israel-Premier Tech je razkrila še osmo okrepitev pred prihajajočo sezono. Iz ekipe UAE Team Emirates bo izraelsko moštvo za prihodnji dve sezoni okrepil Novozelandec George Bennett.

Nekdanji kolesar Jumbo-Visme je imel po prihodu k ekipi Tadeja Pogačarja v svoji prvi sezoni pri UAE Team Emirates vlogo enega najpomembnejših pomočnikov odličnega Slovenca, a ga letos močno okrepljena ekipa ni poslala na nobeno izmed velikih tritedenskih dirk, prav tako pa ga v zadnjem času ni uporabila na nobeni izmed drugih pomembnejših dirk.

Bennett je tako v novi sezoni Pogačarju pomagal le ob njegovih zmagah na Valonski puščici in Ruti del Sol, medtem ko mu je v lanski sezoni pomagal do zmag na dirkah Tre Vali Varesine, VN Motreala, dirki po ZAE ter do drugega mesta na Touru. 33-letnik, ki bo v svoji novi ekipi ob Jakobu Fuglsangu in Dylanu Teunsu zagotovo eden glavnih adutov v gorah, naj bi si želel menjave ekipe ravno zato, ker si želi ponovno napadati najvišja mesta na največjih dirkah na svetu.

"Sem navdušen, kar se tiče moje prihodnosti pri Israel-Premier Techu. Že od prej poznam in sem si blizu z velikim delom ljudi v ekipi, tako da mi je jasno, da v ekipi vladata izjemno vzdušje ter želja po napredku. In želim si biti del tega. Veselim se, da bom ponovno lahko lovil lastne uspehe, kot tudi ekipne. Imel bom pogoje, da postanem najboljši kolesar, kar sem lahko, obenem pa me bodo obkrožali odlični ljudje. Vidim veliko priložnosti zase, še posebej na velikih tritedenskih dirkah in v visokih gorah. Komaj čakamo, da začnemo," je ekipa povzela njegove besede v uradni izjavi.

"George je izjemno nadarjen kolesar, ki lahko močno izboljša našo ekipo. Glede na to, da smo z novimi kolesarji okrepili naše sprintersko moštvo, smo zelo zadovoljni, da smo z njegovim prihodom dodali širino tudi našemu kadru hribolazcev. Veselimo se, da bomo lahko videli, česa je George sposoben, ko dobi kapetansko vlogo na etapnih dirkah, ki mu ustrezajo, obenem pa vemo, da bo nudil ključno podporo našim ostalim kapetanom na preostalih dirkah. Dobrodošel, George!" pa je dobrodošlico novi okrepitvi zaželel generalni menedžer moštva Kjell Carlström.

George Bennett | Avtor: Profimedia Profimedia

Bennett je sicer profesionalec že vse od leta 2012, ko je najprej nastopal za RadioShack, kasneje za Cannondale in nato večji del kariere za Jumbo-Vismo, preden je minuli dve sezoni nastopal za UAE Team Emirates. V svoji karieri je dosegel tri zmage, a zelo odmevne, saj je dobil skupni seštevek dirke po Kaliforniji, enodnevno klasiko Gran Piemonte ter cestno dirko novozelandskega državnega prvenstva.

A čeprav ni bil nikoli nek zbiralec zmag, se lahko pohvali predvsem z odličnimi rezultati v skupnih seštevkih največjih dirk na svetu. Na Giru in Vuelti ima kar štiri rezultate v prvi dvanajsterici, medtem ko je v prvi deseterici zaključeval dirke, kot so Pariz-Nica, Tirreno-Adriatico in dirka po Kataloniji. Leta 2020 pa bi skorajda dosegel največjo zmago svoje kariere, ko ga je na enem izmed petih slovitih kolesarskih spomenikov, dirki po Lombardiji, premagal le Fuglsang.

Bennett je tako še drugi kolesar UAE Team Emirates, ki bo v novi sezoni branil barve Israel-Premier Tech, potem ko je po enaki poti šel že nemški sprinter Pascal Ackermann. Prav tako bodo dres izraelske ekipe v prihajajoči sezoni na novo nosili tudi Ethan Vernon, Michael Schwarzmann, Hugo Hofstetter, Oded Kogut, Riley Pickrell in Nadav Raisberg. Ekipo pa zapuščajo Giacomo Nizzolo ter Sep Vanmarcke in Daryl Impey, ki sta končala svoji karieri.

 

Sam Oomen še deveta okrepitev Lidl-Treka

Lidl-Trek pa se po prihodu novega močnega sponzorja še naprej krepi. Za leto 2024 je namreč ekipa objavila še svojo deveto okrepitev. Potem ko si je sicer dolgo časa želela našega Primoža Rogliča, je na koncu po novem ena najbogatejših ekip pred novo sezono v svoje zvrste zvabila drugega kolesarja Jumbo-Visme, Sama Oomena. Nizozemski hribolazec je z Lidl-Trekom podpisal triletno pogodbo, potem ko je zadnja tri leta preživel pri Jumbi-Vismi, kateri se je pridružil iz vrst Sunweba.

Oomen je tako postal še deveta okrepitev Lidl-Treka pred novo sezono, potem ko so ekipi zvestobo obljubili že nekdanji zmagovalec Gira Tao Geoghegan Hart, osvajalec majice za najboljšega po točkah na Giru Jonathan Milan ter kolesarji Simone Consonni, Fabio Felline, Andrea Bagioli, Carlos Verona, Patrick Konrad, in Ryan Gibbons.

"V ekipi Lidl-Trek je kar nekaj kolesarjev, za katere se veselim, da bom njihov ekipni sotekmovalec. Toda če moram izpostaviti koga, je bil zame vedno pravi izvir navdiha Bauke Mollema. Pravi privilegij je, da bom lahko dirkal z njim v zadnjih letih njegove kariere. Prav tako sem se vedno odlično razumel s Tao Geoghegan Hartom, katerega poznam še iz mladinskih selekcij. Je zelo razburljivo, da bova po vseh teh letih medsebojnega tekmovanja ekipna sotekmovalca," je ob podpisu pogodbe izjavil Oomen.

"Nova sezona bo zame uspešna, če bom lahko pomagal ekipi do izpolnitve njenih največjih ciljev. Seveda bi bilo lepo, če bi tudi sam dosegel kak lep rezultat, toda predvsem želim dati vse od sebe za ekipo. Moja najboljša leta so še pred mano in s pravo miselnostjo, okoljem in konstantnostjo lahko dosežemo lepe stvari."

Sam Oomen | Avtor: Profimedia Profimedia

28-letni Oomen, ki ima tekom svoje kariere deveto mesto z Gira leta 2018 in uvrstitve med najboljšo deseterico na tako prestižnih etapnih dirkah, kot so Tirreno-Adriatico, dirka po Kataloniji in dirka po Švici, je tekom svoje kariere dosegel dve profesionalni zmagi, od svojega prihoda k Jumbo-Vismi pa je predvsem vozil v službi našega Primoža Rogliča.

Kisovčanu je tako pomagal do dveh izmed njegovih največjih zmag, ko je Roglič leta 2021 zmagal na svoji zadnji Vuelti ter ko je letos kot prvi Slovenec slavil na Giru. Prav tako je Rogliču pomagal tudi do zmage na dirki po Baskiji, za Slovenca pa je skrbel vse do njegovega padca in odstopa tudi na lanski Vuelti. Roglič ga bo zagotovo pogrešal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice