Šport > Kolesarstvo
21402 ogledov

Mladi šampion obupan zaradi Jumba: "Še ko grem s**t, vidim Rogliča!"

Juan Ayuso Profimedia
Mladi Juan Ayuso se dobro zaveda, da bo Jumbo-Visma v zadnjem tednu dirkanja na dirki po Španiji nadzorovala vsako njegovo potezo. A ostaja optimističen.

Z razpadom Remca Evenepoela na kraljevski etapi dirke po Španiji sta kar naenkrat še najresnejša tekmeca šampionski trojici Jumbo-Visme na letošnji Vuelti postala oba domača favorita Juan Ayuso in Enric Mas, ki pred zadnjim tednom dirkanja zasedata četrto in peto mesto v skupnem seštevku in sta najverjetneje še edina, ki lahko s prvih treh mest izrineta tri Jumbo-Vismine mušketirje.

Ayuso, ki je na stopničkah Vuelte s tretjim mestom končal že lansko leto, za nosilcem rdeče majice Seppom Kussom zaostaja za 2 minuti in 37 sekund, a ga od Jonasa Vingegaarda in zadnjega mesta na stopničkah loči le 53 sekund, medtem ko Mas, ki je kar trikrat Vuelto končal na drugem mestu, za Kussom zaostaja za 3 minute in 6 sekund, medtem ko za tretjim Jonasom zaostaja za minuto in 22 sekund.

Juan Ayuso | Avtor: Profimedia Profimedia

Oba Španca sta tako kar naenkrat postala najnevarnejša tekmeca Jumbo-Visme, ki se dobro zaveda, da so njihovi trije kolesarji na odlični poti do zmage, a da morajo še naprej ostati previdni. Izjemno nadarjeni Ayuso je bil tako na zadnjih dveh gorskih etapah v središču pozornosti nizozemske ekipe, tako da se je celo pošalil: "Še ko se med etapo ustavim, da grem s**t, se obrnem in vidim Primoža Rogliča," se je pošalil mladi Španec, ki se dobro zaveda, da bo Jumbo-Visma s kar tremi kapetani v igri za skupno zmago zagotovo nadzorovala vsako njegovo potezo.

Ayuso je sicer vsaj na papirju v zelo podobni situaciji kot lani, ko je dan počitka in zadnji teden dirkanja na španski pentlji dočakal na četrtem mestu, a vseeno je situacija letos precej drugačna. Čeprav se je takrat komaj 19-letni Španec uspel povzpeti celo na stopničke, pa ima tokrat pred sabo dosti težjo nalogo, saj se bo moral v zadnjem tednu spopasti s kar "triglavo pošastjo" Jumbo-Visme.

Toda pred kolesarji je še šest etap, od tega poleg dveh ravninskih še dve hriboviti in dve pravi gorski, tako da se mladi kolesar ekipe UAE Team Emirates ne predaja pred zadnjim tednom dirkanja. Še posebej sredino etapo z vzponom na L'Angliru vidi kot idealno priložnost za spopad z Jumbo-Vismo.

Juan Ayuso | Avtor: Profimedia Profimedia

"To, da imajo v ospredju kar tri kolesarje, jim tu ne bo prineslo toliko prednosti, kot na Tourmaletu, saj na tem vzponu ni nobena prednost, če se komu voziš tik za kolesom. Zato mislim, da je za naš napad najbolj primerna etapa z L'Anglirujem. Naslednji dan je vzpon na Puerto de la Cruz morda še zahtevnejši, a gre ponovno za vzpon, kjer pomaga, če komu voziš tik za kolesom," je napad na 17. etapi napovedal Ayuso.

"Njihovi trije kapetani so bili do sedaj zelo močni, brez slabih dni. In ne gre zgolj za njihove tri kolesarje na prvih treh mestih, ampak tudi za celotno ekipo, ki jih podpira, njihove sotekmovalce. So najmočnejša ekipa in to na zelo visokem nivoju, zato je za njih precej enostavno nadzorovati dirko in narekovati ritem, ki si ga želijo. So zelo močni, zato so napadi od daleč tako težki. Toda do prihoda v Madrid je še vse mogoče. Zato moramo ostati pozitivni in se še dalje truditi," je zaključil komaj 20-letni Ayuso, ki velja za novega kolesarskega dragulja iz vrst UAE Team Emirates.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • munja 14:11 12.september 2023.

    Če ni drugače "dogovorjeno" naj se pomerijo vsi trije na polno, pa naj potem zmaga najmočnejši oz. najboljši.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:32 12.september 2023.

    Ne razumem rogliča zakaj ne pridobiva sekunde z vsako etapo proti kussu,kar čaka

Sorodne novice