Šport > Kolesarstvo
12632 ogledov

Etapa kot ustvarjena za Primoža Rogliča, toda ...

Primož Roglič Profimedia
Na Vuelti pred dvema brutalnima gorskima preizkušnjama še nekoliko lažja pretežno ravninska etapa z zaključkom navkreber, ki bi moral biti pisan na kožo Primožu Rogliču ... ki pa verjetno ne bo dobil prave priložnosti za etapno zmago.

Po ponedeljkovem prostem dnevu se bo kolesarska dirka po Španiji nadaljevala s pretežno ravninsko traso z začetkom v Liencres Playi ter z zaključkom navkreber do Bejesa (4,8 km/8,8 %). Na 16. etapi, na kateri bodo kolesarji morali premagati vsega nekaj malega več kot 120 km, ni pričakovati večjih sprememb v skupni razvrstitvi.

Trasa 16. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Portugalec Rui Costa (Intermarche-Circus-Wanty) je v nedeljo zmagal na 15. etapi španske pentlje. Na trasi od Pamplone do Lekunberrija (158,2 km) je bil najmočnejši med ubežniki. Med favoriti ni prišlo do obračunavanj, tako da je slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma) ohranil drugo mesto v skupnem seštevku.

V njem še naprej vodijo trije kolesarji Jumbo-Visme. Prvi je Američan Sepp Kuss, ki ima pred Rogličem 1:37 minute naskoka, tretji pa je z zaostankom 1:44 Danec Jonas Vingegaard. Kot najresnejša nasprotnika Jumbo-Visme sta se po popolnem razpadu Remca Evenepoela na petkovi etapi izkristalizirala dva domača aduta, Juan Ayuso (UAE Team Emirates), ki zaostaja dve minuti in 37 sekund, ter Enric Mas (Movistar), čigar zaostanek znaša tri minute in 6 sekund.

A za napad na veliko trojico Jumbo-Visme bosta oba domača matadorja verjetno morala počakati na sredino in četrtkovo etapo. Po današnji etapi kolesarje namreč v nadaljevanju čakata še dve zaporedni etapi s ciljnima vzponoma, in sicer Angliru v 17. in Cruz de Linares v 18. etapi, ko bi znala pasti končna odločitev o novem kralju španske pentlje.

Trasa 16. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
Na šestnajsti etapi namreč ne pričakujemo boja favoritov za skupno zmago, saj gre do zadnjih petih kilometrov za etapo, ki bi bila pisana na kožo sprinterjem. Toda dva brutalno strma "zida" v samem zaključku etape bosta močno premešala zadeve. Po 115 kilometrih pretežno položnega terena bo o zmagovalcu etape namreč odločalo zadnjih 4,8 kilometrov s povprečnim naklonom 8,8 %. Toda ta številka je zelo zavajajoča, saj je vmesni kilometer vzpona skorajda položen, medtem ko se preostali čas naklon skorajda ves čas drži nad 10 %.

Etapa bi kot kolesarju z najmočnejšim pospeškom med hribolazci morala biti pisana na kožo našemu Rogliču, a ker ni za pričakovati boja za skupni seštevek, Jumbo-Visma ne bo imela verjetno nobenega namena brezpredmetno trošiti moči in nadzorovati potek etape. Za glavne favorite boto tako ponovno veljali odlični hribolazci, ki jim bo zaradi velikega zaostanka v skupnem seštevku dovoljeno iti v beg. Ponovno se omenja imena, kot so Remco Evenepoel, Romain Bardet, Wout Poels, Santiago Buitrago in Lennard Kämna, ki so v dosedanjem delu Vuelte že popestrili podobne etape.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Toma 18:10 12.september 2023.

    Spet se je en zgrudil! Še največ par let umiranja na obroke mu je ostalo. Ko gledam te total-idiote, ki ovirajo promet jim od srca privoščim! Prosim, vsaj 20 minusov!

  • munja 14:44 12.september 2023.

    Nič še ni odločeno. Lahko se zgodijo padci, pa se bodo karte zelo na hitro premešale.

  • dare326 07:38 12.september 2023.

    Odkod naivnost, da je Remco razpadel na petkovi etapi. V njegovi ekipi so spoznali že pred dirko, da Remco nima šans za zmago in to se je potrdilo ob Jumbovi taktiki, ko je šel v pobeg Kuss in da je ...prikaži več Kuss planiran za končno zmago. Slednji je sodeloval in nikoli jamral pri vseh šestih zmagah na tritedenskih dirkah in sedaj mu bodo povrnili z obrestmi. Remco je zaostal, da bi lahko kasneje zmagoval brez da bi ga Jumbo sledil. Ker edino tako lahko pridejo do denarja od nagrad. Profi šport, za € gre.

Sorodne novice