Šport > Kolesarstvo
5195 ogledov

Hude obtožbe na račun Rogliča in kolegov: "Mehanski doping!"

Jonas Vingegaard Primož Roglič Epa Kolesarji Jumbo-Visme na Vuelti.
Nekdanji kolesarski as meni, da uspehi nizozemskega moštva niso čisti.

Španska Vuelta se je prevesila v sklepni teden. Potem, ko je letošnji Giro d'Italia osvojil Primož Roglič, Tour de France pa Danec Jonas Vingegaard, se slavje na tretji veliki večtedenski dirki nasmiha še enemu članu Jumbo-Visme - Američanu Seppu Kussu.

Slednji ima pred zadnjimi šestimi etapami dobro minuto in pol naskoka pred Rogličem in še malce več pred Vingegaardom. Še nikoli se ni zgodilo, da bi eno moštvo v eni sezoni doseglo zmago na Giru, Touru in Vuelti. Dodatna komponenta je to, da bi Jumbo-Visma to storila s tremi različnimi kolesarji, kar kaže na izjemno dominanco.

Nekateri neverjetne dosežke Rogliča in kolegov gledajo s precejšnjo skepso. Že kronometer na letošnjem Touru, na katerem si je Vingegaard z neverjetno prednostjo praktično zagotovil skupno zmago, je mnogim privzdignil obrvi. Zdaj se je na tapeti znašel Kuss.

"Mednarodna organizacija (UCI, op. a.) uničuje kolesarstvo. Dovolijo preveč, ničesar ne nadzirajo in popuščajo velikim ekipam. To je nevarnost," je v pogovoru za RMC Sport dejal nekdanji francoski kolesar Jérôme Pineau.

"Vidimo posnetke ... Ne govorim o dopingu, ampak o nečem veliko hujšem. Da, o mehanskem dopingu. Če pogledate napad Kussa na Col du Tourmalet proti kolesarjem, kot so Juan Ayuso, Cian Uijtdebroeks in Marc Soler ... To niso amaterji na kolesih! Kuss med napadom vozi deset kilometrov na uro hitreje od drugih, nato mora zavirati zaradi gledalca in nato spet vozi deset kilometrov na uro hitreje. Kako mi lahko to razložite?" je pojasnil Pineau.

"Pri (Lancu, op. a.) Armstrongu nikoli niso našli dokazov, vendar smo kolesarji vedeli za njegovo prevaro. Zdaj se dogaja ista stvar," je bil oster Pineau.

Omenjeni skok Seppa Kussa si lahko ogledate na spodnjem posnetku, od 6:56 naprej.

Pineau je v svoji profesionalni karieri vozil za moštva Bonjour, Quick-Step in IAM Cycling. Ima sedem zmag na najvišjem nivoju, med njimi slavje na dirki po Normandiji in etapno zmago na italijanskem Giru. 

Po koncu tekmovalne kariere je bil športni direktor ekipe B&B Hotels-KTM, kot komentator in analitik pa je prisoten v številnih francoskih medijih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 14:31 12.september 2023.

    Kako malo je treba, da so nekateri fovš, hehehe.

  • satir 11:52 12.september 2023.

    Kaj pomeni beseda mehanski doping !!! Da so preveč strenirani? Ker sicer ne bi govorili o mehanskem ampak o kemičnem... in še vedno nismo zvedeli kaj hoče novinar povedat... no saj tudi on ne ve kaj hoče.... edino pozornost mogoče... ...prikaži več. jo vzbudijo, potem pa ne izvemo nič. prodajate naslove brez vsebine, ampak se ne zavedate da kliki danes vam nosijo denar jutri pa jih več ne bo...kdo bo še bral nestrokovno mlatenje prazne slame.

Sorodne novice