Šport > Kolesarstvo
2412 ogledov

Drama na Vuelti! Jonas napadel moštvenega kolega in Kussu skoraj prevzel majico

Jonas Vingegaard Epa
Jonas Vingegaard je na strmem zaključnem vzponu 16. etape Vuelte prišel do etapne zmage in skorajda tudi rdeče majice vodilnega, katera ostaja na ramenih Seppa Kussa.

Vsega dobrih 120 kilometrov dolgo 16. etapo dirke po Španiji je odločil zaključni petkilometrski vzpon do Bejesa. Potem ko so bili ubežniki ujeti tik pred odločilnim vzponom, je štiri kilometre pred ciljem Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) napadel na vso moč ter s prepričljivo zmago skorajda slekel svojega moštvenega kolega Seppa Kussa, ki zaenkrat še ostaja v rdeči majici vodilnega.

Danec je ciljno črto prečkal s 43 sekundami prednosti pred Finnom Fisher-Blackom (UAE Team Emirates) in 49 sekundami prednosti pred Woutom Poelsom (Bahrain Victorious). Primož Roglič (Jumbo-Visma) je etapo končal na 8. mestu z minuto in sekundo zaostanka za Vingegaardom ter enakim časom kot dva največja konkurenta Jumbo-Visme Juan Ayuso (UAE Team Emirates) in Enric Mas (Movistar). Nosilec rdeče majice Kuss je etapo končal na desetem mestu, proti Jonasu pa je (neupoštevajoč bonusne sekunde) izgubil minuto in pet sekund.

Šestnajsta etapa je tako premešala tudi skupni seštevek, v katerem še naprej vodi Kuss, a ima le še 29 sekund prednosti pred Vingegaardom, ki je po današnji zmagi na drugem mestu prehitel našega Rogliča. Slednji zdaj na tretjem mestu za Kussom zaostaja za minuto in 33 sekund. Najnevarnejša tekmeca nizozemski ekipi še naprej ostajata domača matadorja Ayuso in Mas, ki zaostajata za dve minuti in 33 sekund, oziroma tri minute in dve sekundi.

Sepp Kuss | Avtor: Profimedia Profimedia

Etapa je bila sicer izjemno napeta, ubežniki pa si nikoli niso uspeli privoziti prave prednosti. S pobegom je tako najprej poizkusila deseterica kolesarjev, a je glavnina, v kateri je tempo narekovala ekipa Ineos Grenadiers, njihov poizkus nevtralizirala po vsega 40 kilometrih dirkanja.

Čez 10 kilometrov sta poizkusila Romain Bardet in Mattia Cattaneo, a sta tud onadva bila kmalu ujeta, kar pa ni ustavilo Cattanea, ki je poizkusil znova, v ospredju pa se mu je tokrat pridružil Lorenzo Germani, preden so se na čelo dirke preselili še Julius van den Berg, Nicolas Prodhomme, Max Poole in Joel Nicolau, ki so si skupaj privozili največjo prednost minute in 20 sekund. Toda Jumbo-Visma je v ozadju prevzela narekovanje ritma in ubežniki niso imeli pravih možnosti. Ujeti so bili dobrih 10 kilometrov pred ciljem.

Na zaključnem izjemno strmem vzponu je štiri kilometre pred ciljem na polno napadel Jonas Vingegaard, Kuss in Roglič pa seveda nista odgovorila na napad moštvenega kolega, medtem ko njegovega napada ni želel pokriti nobeden izmed preostalih favoritov. Edina, ki sta se podala za Dancem, sta bila Finn Fisher-Black in Wout Poels, ki pa seveda nista mogla slediti tempu dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji.

Šele v samem zaključku je s strani ekipe dovoljenje za napad dobil tudi Primož Roglič, le da so bili tokrat konkurenti odločnejši in so pokrili napad Slovenca. V ospredju je tako Vingegaard zgolj povečeval svojo prednost, medtem ko je večina preostalih favoritov prečkala ciljno črto z dobro minuto zaostanka za Dancem. V samem zaključku je nekaj dodatnih sekund izgubil še Kuss, ki je ciljno črto prečkal štiri sekunde za skupinico z Rogličem, Ayusom, Masom in Aleksandrom Vlasovim. A vseeno je Kuss uspel zadržati nekaj prednosti, tako da še naprej ostaja v rdeči majici vodilnega.

Nathan van Hooydonck Naše misli so z njim Šport Grozljivo! Jumbo-Vismin as se po hudi nesreči bori za življenje

"Sicer sem zadovoljen z zmago, toda danes zjutraj smo prejeli žalostno novico. Želel sem zmagati za najboljšega prijatelja. Na srečo glede njegovega stanja prihajajo boljše novice. Ekipa in jaz smo si tako nekoliko oddahnili. Upam, da si bo hitro opomogel," je po etapi organizatorjem dejal čustveni 26-letni Danec, ki je želel slaviti tudi za svojega belgijskega moštvenega kolega Nathana van Hooydoncka, ki je bil danes udeležen v prometno nesrečo in se je nekaj časa celo boril za življenje.

O rdeči majici vodilnega zato ne razmišlja, čeprav mu je sredina gorska etapa od Robadeselle do vrha slovitega Angliruja (124,5 km) pisana na kožo. "Ne vem, zdaj želim le uživati v tem trenutku in ne razmišljati o rdeči majici," je še dodal letošnji zmagovalec dirke po Franciji.

Med ostalimi Slovenci je danes Matevž Govekar zasedel 66. mesto (+8:48), dve mesti za njim je ciljno črto prečkal Jan Tratnik (+9:06). Domen Novak (UAE Team Emirates) je bil 130. (+13:36). V skupnem seštevku je Tratnik 43., Novak 127., Govekar pa 129.

 

* Izidi, 16. etapa, Liencres Playa - Bejes (120,1 km):
  1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                  2:38:23
  2. Finn Fisher-Black (NZl/UAE Team Emirates)            + 0:43
  3. Wout Poels (Niz/Bahrain Victorious)                    0:49
  4. Michael Storer (Avs/Groupama-FDJ)                      0:55
  5. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     1:01
  6. Enric Mas (Špa/Movistar)                           isti čas
  7. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)
  8. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)
  9. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   1:05
 10. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        isti čas
...
 66. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)                8:48
 68. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                          9:06
130. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                   13:36
...

- skupno (16/21):
  1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                        57:18:10
  2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma)                   + 0:29
  3. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                        1:33
  4. Juan Ayuso (Špa/UAE Team Emirates)                     2:33
  5. Enric Mas (Špa/Movistar)                               3:02
  6. Marc Soler (Špa/UAE Team Emirates)                     3:28
  7. Mikel Landa (Špa/Bahrain Victorious)                   4:12
  8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe)                  4:58
  9. Cian Uijtdebroeks (Bel/Bora-Hansgrohe)                 5:38
 10. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)                   8:43
...
 43. Jan Tratnik (Slo/Jumbo-Visma)                       1:34:39
127. Domen Novak (Slo/UAE Team Emirates)                 2:59:22
129. Matevž Govekar (Slo/Bahrain Victorious)             3:00:54
...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:34 12.september 2023.

    Predvidoma bo zmagovalca Vuelte postavila 17. etapa na Alto de L'Angliru jutri in zato se mi zdi, da Primož namenoma ni vozil do zadnjih atomov!? Glede na taktiko Nizozemcev v zadnjem tednu je možno, da je današnji Jonasov napad, kateremu ...prikaži več so bili zasledovalci najbližje, v bistvu delal razliko proti njim!? To bi Jumbovcem že povsem približalo zgodovinsko osvojitev prvih treh mest na 3 tedenski dirki. Po moje bo jutri napadel Primož, Vingegaard in Kuss pa bosta branila razliko do zasledovalcev!?

  • Anja1956 19:21 12.september 2023.

    Roglič je šel na Vuelto zato , da četrtič zmaga ! Ker se je spomladi začel dogovarjati za prestop k Ineosu, ga zdaj v TJV šikanirajo s tem , da so dodali na Vuelto Vingegarda 1 Prav pa jim pride ...prikaži veče seveda tudi Kuss !

  • T_rex 18:46 12.september 2023.

    Roglič-(k)ovi navijači pa v jok & na drevo pa ne dol, ker bo >zihr< letos TDS dobil bledolični ribič, da bo končno potolkel [še nikoli dosežen/nov] rekord, kakor se je že predčasno špekuliralo še ne-dolgo nazaj...

Sorodne novice