Šport > Kolesarstvo
42673 ogledov

Legenda in strokovnjaki udarili po Rogliču: "Sramotno, brez spoštovanja!"

Primož Roglič Profimedia
Primož Roglič se je po svojem napadu na Angliruju in intervjuju po zmagi znašel na udaru kritik.

Drama na mitskem Angliruju v 17. etapi letošnje dirke po Španiji je razdelila kolesarske navdušence. Medtem ko so nekateri mnenja, da je prav, da vsak dirka zase in na koncu zmaga najboljši, pa je trenutno na socialnih omrežjih, podcastih in oddajah dosti več takšnih, ki verjamejo, da Primož Roglič in Jonas Vingegaard, po vsem kar je naredil zanju tekom njune kariere, ne bi smela napasti in se otresti nosilca rdeče majice in moštvenega kolega Seppa Kussa v zadnjih kilometrih epske etape s ciljem na Angliru.

"Šla sta na polno, vedela sta, da Kuss zaostaja. Mislim, da je bilo to nepošteno. Glede na to, kako zvest je bil Kuss do njiju tekom minulih let, ko jima je pomagal do zmag na številnih dirkah, nista pokazala nobene hvaležnosti. Videli smo, da je bil Kuss na radiu, da je sporočil, da ne more slediti tega ritma. Od njiju bi pričakovali, da upočasnita," je bil v oddaji The Breakaway kritičen eden največjih kolearjev vseh časov, Sean Kelly.

Roglič Popolna prevlada Šport Roglič pred Vingegaardom na Angliruju, Kuss rešil rdečo majico

"Bilo mi je prav neprijetno gledati vse skupaj, če sem popolnoma iskren. Mnogi ljudje so mnenja, naj zmaga najmočnejši kolesar dirke. In to je pošten argument. Toda, tekom dirke smo že večkrat poudarili, kaj vse je za oba kolesarja že storil Kuss. Prav na tem vzponu na Vuelti leta 2020, ali na letošnjem Giru. Tisti dan na Giru, ko sta napadla Joao Almeida in Geraint Thomas, je imel Roglič slab dan. Kuss je ostal z njim in ga pripeljal vse do cilja. Ne pravim, da bi zagotovo zmagal tisto etapo, toda sploh ni pomislil na zmago. Čeprav na ta dan Roglič ni bil tako močan kot on, je vedel, da je glavna naloga, da opravi delo za svojega vodjo. Zdaj pa je Kuss v vodstvu, še najbližji kolesar na etapi jim je bil Mikel Landa, ki je etapo začel 2 minuti in 40 sekund za najslabše uvrščenim kolesarjem trojice Jumbo-Visme. Za rdečo majico je zaostajal več kot 4 minute! Glede na to, kaj vse je Kuss dal ekipi, bi bila zmaga na Vuelti najlepše možno darilo, ki mu ga lahko dajo, obenem pa bi si zagotovili njegovo zvestobo še za mnoga leta," je situacijo ocenil še en nekdanji vrhunski kolesar, ki si trenutno kruh služi kot kolesarski analitik, Dan Lloyd.

"Če pogledamo situacijo na dirki med vzponom na Angliru, ko je Roglič napadel, mu Vingegaard sledi, Kuss pa se komaj drži. Situacija je enostavna. Včasih je taktika lahko komplicirana, ker imate zraven in v ospredju še kakšne kolesarje, morda so celo nevarni v skupnem seštevku. Tu pa ni bilo nobenega nevarnega kolesarja. Z lahkoto bi samo malce spustili ritem, to ne bi povzročilo nobene spremembe na dirki, obenem pa bi pripeljali Kussa do cilja, potem pa naj Roglič vzame etapno zmago, če si jo tako želi. Bilo je zelo nepošteno do Kussa," se je še enkrat vključil legendarni Sean Kelly, zmagovalec kar 193 profesionalnih dirk.

"Popolnoma se strinjam z njima," je svoja kolega podprl še tretji strokovni delavec v studiu in nekdanji kolesar Adam Blythe. "Mislim, da si je Sepp zaslužil zmago na Vuelti. Zagotovo v ekipi niso pričakovali, da bo v takšni situaciji. Toda vseeno je bilo za pričakovati, da bodo na ekipnem sestanku pred etapo razčistili, da če se znajdejo v situaciji, da so na vzponu v ospredju le še sami trije, da bosta druga dva počakala Seppa. Za pričakovati je bilo, da bodo to nedvoumna navodila. Zanima me, ali so vprašali kolesarje, kaj si sami mislijo o tem. Vem, da jim ni bilo treba vprašati Seppa, ker je tako prijazen in poln spoštovanja, da nima srca, da bi se postavil po robu dvema velikima šampionoma in ju prosil, če bi ga lahko počakala. Zato bi mu morala sama dva pokazati svoje spoštovanje do njega in sama reči, seveda te bova počakala. Želiva si, da dobiš to Vuelto," je svoj pogled podal Blythe.

Kellyja pa ni zmotil le Rogličev napad, še bolj ogorčen je bil namreč po Slovenčevem intervjuju v cilju, ko je Roglič izjavil: "Če sem iskren, je bil čuden občutek. Po eni strani si želite nadaljevati s tem ritmom, po drugi pa si želite upočasniti. Na koncu sem nekako nadaljeval s svojim ritmom. Tam, kjer sem napadel, je šlo za boj človeka na človeka, zato sem si rekel, da bom to napravil in naj cesta pove, kdo je najmočnejši. Toda rekel sem mu, naj se bori, naj verjame vase, da mu gre odlično, še vedno mu lahko uspe," je Roglič pokomentiral svoj napad na moštvenega kolega v majici vodilnega. "Sepp je bil z nami ob vseh naših zmagah, zato si želim, da zmaga. Toda če pogledam vase, je moja dolžnost, da dirkam, da dam vse od sebe, takšen pač sem. Na koncu pa bo zmagal najboljši," je zaključil Roglič.

"Želim si dirkati. Želim si, da Sepp zmaga. Vedel sem, da Sepp ne more slediti. Ves čas se Roglič kontradiktira. Nadaljeval je z dirkanjem. Rekel je, da ve, da Sepp popušča in da si je želel upočasniti, toda želel je dirkati dalje. Kako naj upočasni na takšni gori? Ni težko, samo malce manj pritiskaš na pedala in počakaš, da se tvoj moštveni kolega, tvoj vodja, priključi tvojemu zadnjemu kolesu in ga povlečeš do cilja," so Rogličeve izjave zmotile nekdanjega zmagovalca Vuelte Kellyja.

"Mislim, da je to tako nelojalno do Kussa. Kakšno nespoštovanje! Sepp je rešil Rogličevo majico vodilnega v nešteto primerih, morda ne bi zmagal vseh teh velikih tritedenskih dirk, če ne bi bilo Seppa. Kolikokrat je pomagal Primožu popraviti pozicijo v glavnini, kolikokrat je vlekel na čelu in utrudil ostale nasprotnike. Vse, kar je napravil, je bilo nesebično in zgolj za Primoževo dobro. In nikoli se ni pritoževal, vedel je, da je to njegovo delo. In zdaj ima enkrat samkrat Roglič priložnost, da za vedno spremeni življenje tega fanta in ni dovolj dostojen, oziroma nima dovolj spoštovanja do Kussa, da bi rekel, da si za vse, kar je do sedaj storil, zasluži, da ga z Vingegaardom podpreta in pripeljeta do cilja," se je v pogovor znova vključil Blythe.

Velik športnik Šport Kakšna poteza! Poglejte reakcijo Kussa, ko ni mogel slediti Rogliču

"Zanimivo je, da tudi če se je Roglič otresel Kussa tako blizu cilja, še vedno ni pomenilo, da bi lahko Roglič oblekel rdečo majico. Edino, kar bi storil, je, da približa Vingegaarda rdeči majici. In v intervjuju je omenil, da ima določene dolžnosti. To je res. Jumbo-Visma ga plačuje z astronomskimi zneski, da za njih zmaguje največje dirke. In to tudi počne. Letos je dobil čisto vse etapne dirke, na katerih je nastopil. Tako da jim je to zagotovo poplačal. Toda gre za povsem drugačen scenarij, ko tekmuješ proti rivalu iz druge ekipe. Ne verjamem, da kdorkoli iz vodstva Jumbo-Visme, recimo Richard Plugge, Primožu očita, zakaj je trenutno tretji v skupnem seštevku, če ga pa plačujejo, da zmaguje," se je na Primoževo izjavo, da je dolžan tekmovati na polno, odzval Dan Lloyd.

Voditeljica studia Orla Chennaoui pa ga je za konec popravila, da je Primož vztrajal, da ima dolžnost do sebe in ne ekipe, da vedno da vse od sebe, a se vseeno ni postavila na Slovenčevo stran. "Namignil je, da ima odgovornost do sebe. Da je dolžan sam sebi, da vozi vedno na polno in poizkuša zmagati, kadar le lahko. In tu je težava. Da je izjavil, da je bilo na zadnjem vzponu boj človek na človeka. In to je v nasprotju z našim prelepim športom in zakaj ga obožujemo. En kolesar prečka ciljno črto z visoko dvignjenimi rokami, toda potrebuje celotno ekipo, da ga pripelje do tja."

Primož Roglič Brutalna etapa Šport Danes zadnja priložnost za Rogliča, da osvoji še svojo četrto Vuelto

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Idioti 21:22 15.september 2023.

    Šla sta naprej ampak samo, da popravita svoj zaostanek pred drugimi ! Nič ni bilo sporno , kajti , ko sta si privozila 20 sek. nista nadaljevala s tempom ampak vrtela pedala z istimi vati kot KUS . Če bi ...prikaži večbi nadaljevala , bi rdečo majico dobil Vinograd. Sedaj ali sta bila zaustavljena iz avta ali pa sta sama vedela , da ne smeta prehiteti KUSa generalno spoloh ni važno . No sedaj se pa že ve , da je zmagovalec Vuelte KUS , samo sam bo moral odbraniti vodstvo 4 min. pred četrtoplasiranim !

  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:39 14.september 2023.

    Ti so lahko še ne vem kašni strokovnjaki, ampak pojma nimajo o čem so včeraj sploh gobcali!? Roglič Dancu, ki je dan prej dokazal, da se ne bo držal ekipnih dogovorov, kar smo lahko slišali v izjavi Seppa Kussa, ni ...prikaži več smel dopustiti podobne akcije, kot si jo je ta privoščil etapo prej. Če Primož včeraj ne bi vozil kot je, sem prepričan, da bi danes Vingegaard že bil vodilni! Tudi danes bo moral prav Primož poskrbeti, da Danec ne bo mogel zadihati, Kuss pa slediti, da tako še zadrži min. vodstvo!?

  • Pepe007 12:39 14.september 2023.

    Kaj naj dela delavec, odloča delodajalec. Tudi v kolesarstvu ali še posebej v kolesarstvu. Hudo naivni moramo biti, če mislimo, da ni tako. Zmeraj seveda nastane problem, da delavec ne zmore pričakovanj delodajalca. Ni pa problem, da delodajalec reče, d ...prikaži več aje treba manj in se bo dalo izpolniti.

Sorodne novice