Šport > Kolesarstvo
3654 ogledov

Besen odgovor Jumbo-Visme: "Takšna oseba si upa govoriti o drugih?"

Jumbo-Visma Profimedia
Pri Jumbo-Vismi so se odzvali na obtožbe nekdanjega francoskega kolesarja o uporabi mehanskega dopinga.

Jumbo-Visma še naprej dominira na dirki po Španiji, potem ko ima po 16. etapi že štiri etapne zmage ter kar tri svoje kolesarje na prvih treh mestih skupnega seštevka. Nizozemska ekipa je celo tako dominantna, da jo je nekdanji profesionalni francoski kolesar Jerome Pineau obtožil mehanskega dopinga.

Francoz je s svojimi nedokazanimi in neutemeljenimi obtožbami dvignil kar veliko prahu v trenutku, ko se kolesarski navdušenci širom sveta sprašujejo, če ni trenutna ekipa Jumbo-Visme celo najmočnejša in najdominantnejša v zgodovini velikih tritedenskih dirk, saj Primož Roglič, Jonas Vingegaard in Sepp Kuss na španski pentlji resnično delujejo razred zase.

Toda v ponedeljek je Pineau vrgel senco dvoma na Jumbo-Vismine uspehe, potem ko je dal v izjavi za francoske medije jasno vedeti, da verjame, da Nizozemci uporabljajo mehanski doping. Kot dokaz je izpostavil 13. etapo s ciljem na Tourmalet, ko je Kuss silovito napadel, zaradi neprevidnega navijača moral upočasniti, a nato še enkrat skočil na brutlano strmem delu tega mitskega vzpona. Po mnenju Pineauja obstaja samo eno pojasnilo za takšen Kussov napad ... mehanski doping!

Jerome Pineau | Avtor: Epa Epa

Pineau, ki se je upokojil leta 2015 po dolgi in uspešni kolesarski karieri (kasneje je vodil ekipo B&B Hotels, preden je slednja zaradi pomanjkanja sponzorjev in slabega vodenja propadla leta 2022), je še poudaril, da je že v preteklosti opazil podobne predstave Jumbo-Visme, ki so preprosto predobre, da bi bile resnične. Izpostavil je etapo lanske dirke Pariz-Nica, ko so Christophe Laporte, Wout van Aert in Roglič zasedli prva tri mesta, ko so na krajšem zaključnem vzponu popolnoma razbili glavnino in se odpeljali trojni zmagi naproti.

Pri vsem tem je potrebno poudariti, da Pineau nima nobenega dokaza, da bi podprl svoje obtožbe, prav tako pa je potrebno razčistiti, da Mednarodna kolesarska zveza (UCI) redno pregleduje kolesa na vseh dirkah najvišjega nivoja. Vse odkar je začela UCI podrobnejše preglede proti mehanskemu dopingu, ni bil niti en kolesar WorldTour ekip zasačen pri takšnem dejanju. Čeprav so se v preteklosti že pojavile podobne obtožbe na račun določenih kolesarjev in ekip, so se te vedno izkazale za neutemeljene.

Jumbo-Visma se sprva sploh ni želela odzvati na te neutemeljene obtožbe, ko pa so o izjavah Pineauja poročali tudi sloviti L'Equipe in številni nizozemski mediji, je sedmi sili preko sms sporočila odgovoril športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman, ki ni zgolj zavrnil vsa Pineaujeva namigovanja, temveč je tudi diskreditiral bivšega vodjo ekipe B&B Hotels, čigar moštvo je tako neslavno propadlo.

Merijn Zeeman | Avtor: Profimedia Profimedia

"Naj se odzovem na komentarje ekipnega menedžerja, ki je podpisoval številne kolesarje in osebje, potem pa se je oktobra izkazalo, da je vse vlekel za nos in postavil vse te ljudi v zelo težko situacijo? Takšna oseba si upa govoriti o drugih?" se je preko sms sporočila za GCN odzval Zeeman, ki je spomnil, kako je Pineau lansko leto sam praktično uničil spoštovanja vredno kolesarsko ekipo, zraven pa v nezavidljiv položaj spravil številne kolesarje in osebje, ki so tik pred začetkom sezone naenkrat ostali brez službe.

Seveda se ob takšnih dominantnih predstavah ene ekipe vedno najdejo dvomljivci in zaradi slabega slovesa, ki si ga je v preteklosti kolesarstvo ustvarilo, bodo dvomi vedno prisotni. A če si vseeno pomembna figura kolesarstva (kar Pineau kot nekdanji etapni zmagovalec Gira, ki se lahko pohvali s še številnimi drugimi zmagami, zagotovo je), je vseeno zaželjeno, da drugič Pineau postreže z vsaj kakšnimi dokazi, ki bi lahko potrdili njegove obtožbe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice