Šport > Kolesarstvo
2833 ogledov

Pred Rogličem ključna etapa, danes se lahko odloča Vuelta

16. etapa Vuelte
1/4
Profimedia
Kolesarje danes na Vuelti čaka sloviti Angliru.

Kolesarska dirka po Španiji se bo danes nadaljevala s 17. etapo od Robadeselle do vrha slovitega Angliruja (124,5 km). Gre za kratko etapo v Asturiji, ki pa bo karavano popeljala na vrh enega najtežjih in najbolj legendarnih vzponov v poklicnem kolesarstvu.

Po torkovi 16. etapi je v skupnem seštevku prišlo do nekaj sprememb pri vrhu. Po etapni zmagi je s tretjega na drugo mesto napredoval Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ki ima za moštvenim kolegom Američanom Seppom Kussom le še 29 sekund zaostanka. Na tretje mesto je padel še en kolesar Jumbo-Visme, slovenski as Primož Roglič, ki zaostaja 1:33 minute.

16. etapa Vuelte | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na premoč nizozemske ekipe gre pričakovati novo simultanko zasedbe, ki v Španiji lovi zgodovinski trojček zmag na vseh tritedenskih dirkah v eni sezoni. Giro je dobil Roglič, Tour pa Vingegaard. Sodeč po zadnjih nekaj etapah in odločitvah ekipe pa je Danec prvi favorit vodstva nizozemskega moštva tudi na španski pentlji.

Na dirki poleg Rogliča nastopajo še trije Slovenci. Jan Tratnik (Jumbo-Visma) je skupno 43., Domen Novak (UAE Team Emirates) 127. in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) 129. A nobeden izmed omenjene trojice ne dirka za skupni seštevek, pač pa imajo vsi svoje posebne naloge znotraj moštva. Tratnik bo tako danes verjetno imel nalogo, da bo narekoval tempo v glavnini, medtem ko bi Govekar in Novak lahko poizkusila z begom, če jima bosta njuni ekipi to dovolili.

Profil 17. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Kolesarji se bodo sicer v etapi po položnejšem začetku (vsi vzponi so nagneteni v zadnjih 60 kilometrov preizkušnje) najprej spopadli z zahtevnima vzponoma prve kategorije na Alto de la Colladiella (7,8 km/7,1 %) in Alto del Cordal (5,4 km/9,2 %), preden jih po spustu z drugega vzpona čaka sloviti Angliru, ki so ga prvič na dirkah uporabili leta 1999. Ta je dolg 12,4 km in ima povprečni naklon 9,8 odstotka. Še posebej zahteven je v zadnjih sedmih kilometrih, ko povprečni naklon ne pade pod 12 odstotkov, na številnih odsekih pa se cesta pokonci postavi tudi nad 20 odstotkov, medtem ko vmes doseže tudi brutalnih 23,5 %.

Vuelta je nazadnje obiskala to mitsko asturijsko goro pred tremi leti, ko so se v zadnjih dveh kilometrih za etapno zmago borili Enric Mas, Richard Carapaz, Aleksander Vlasov in Hugh Carthy. Slednji je s silovitim napadom uspel streti svoje nasprotnike in zmagati s prednostjo 16 sekund, medtem ko je še dodatnih deset sekund izgubil Roglič, ki je etapo končal na petem mestu. Tik za njim je etapo končal zvesti Primožev pomočnik Sepp Kuss.

Profil 17. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • munja 12:41 13.september 2023.

    Po tej dirki se bo najbrž videlo ali bo Primož menjal ekipo, kar bi bilo mogoče dobro. Nima več veliko časa.

  • Avatar Garancija
    Garancija 11:09 13.september 2023.

    Če danes ne zmaga primož,potem je konec vuelte zanj

Sorodne novice