Šport > Kolesarstvo
3682 ogledov

Danes zadnja priložnost za Rogliča, da osvoji še svojo četrto Vuelto

Primož Roglič Profimedia
Jumbo-Visma je v odličnem položaju pred zadnjo gorsko etapo.

Kolesarje na dirki po Španiji danes čaka zahtevna 18. etapa od Pola de Allanda do Puerto de la Cruz de Linaresa (178,9 km). Gre za traso s strmim zaključnim vzponom, po sredini še drugi trojni zmagi ekipe Jumbo-Visma, prvi je ciljno črto prečkal slovenski as Primož Roglič, pa je pričakovati v ospredju boj za etapno zmago ubežnikov ter v ozadju boj za skupno zmago na dirki.

Kolesarji bodo morali premagati pet kategoriziranih vzponov, od tega tri prve kategorije. Med njimi se bodo tudi dvakrat povzpeli na 8,3 km dolg zaključni vzpon na Puerto de la Cruz de Linares s povprečnim naklonom 8,6 %. Karavana se bo spopadla s številnimi odseki s povprečjem nad 10 %, le zaključnih 1,5 km bo nekoliko lažjih.

Trasa 18. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Zaradi številnih kolesarjev, ki bi lahko poskusili z begom, je pričakovati, da bo najboljše moštvo na dirki le nadziralo položaj in branilo prva tri mesta v skupnem seštevku. Mnogim odličnim kolesarjem, ki imajo velik zaostanek v skupnem seštevku bo tako verjetno dovoljeno sodelovanje v begu, medtem ko bo Jumbo-Visma najverjetneje nadzirala le neposredne tekmece za skupno zmago oziroma stopničke.

To pomeni odlično priložnost za kolesarje, kot so Remco Evenepoel, Wout Poels, Romain Bardet, Hugh Carthy, Marc Soler, Michael Storer, Geraint Thomas in Lennert Van Eetvelt. Morda pa se Jumbo-Visma ob vsej svoji dominanci vendarle odloči, da si želi zmago tudi na zadnji gorski etapi dirke. V tem primeru se ubežnikom ne piše nič dobrega.

Trasa 18. etape | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage
Potem ko sta Roglič in Vingegaard na sredini etapi že dokazala, da nimata namena Kussu podariti zmage, lahko na zaključnem vzponu pričakujemo tudi spopad med Jonasom in Kussom za skupno zmago na dirki, morda pa z napadom poizkusi tudi Roglič, saj je današnja etapa še zadnja, ki bi lahko premešala skupni seštevek.

Po sredini zmagi Rogliča na Angliruju je prednost trojice Jumbo-Visme pred zasledovalci še precej večja. Američan Sepp Kuss ima na vrhu osem sekund naskoka pred Dancem Jonasom Vingegaardom, Roglič pa zaostaja 1:08 minute. Četrtouvrščeni Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) zaostaja že štiri minute.

Med ostalimi Slovenci na španski pentlji je najvišje uvrščen Jan Tratnik (Jumbo-Visma), ki je 37., Domen Novak (UAE Team Emirates) in Matevž Govekar (Bahrain Victorious) pa zasedata 130. oziroma 132. mesto.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • SamoResnica 12:34 14.september 2023.

    Kolesarji ostalih moštev samo še čakajo konec tega kretenizma, ki ga prikazujejo Jumbo Visma. Ja so najmočnejša ekipa, so pa tudi najbolje nesposobni kar se tiče taktike. Sramota je vse kar delajo v tem tednu...

  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:02 14.september 2023.

    Danes bo najpomembneje kako so kolesarji v slabem dnevu uspeli regenerirati včerajšnje napore, koliko energije bo komu še ostalo, ter pravilno doziranje tekočine in gelov skozi celotno etapo. Klanci še zdaleč niso tako strmi kot včeraj, so pa zato veliko ...prikaži več daljši in tudi etapa sama je skoraj 60 km daljša... Predvidevam, da bo Sepp Kuss danes vseeno malce lažje do konca sledil Vingegaardu, Primož pa v zaključnem cca. 7 km dolgem klancu, našel predstavo več od Danca!? Bo pa to etapa številnih begov!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:20 14.september 2023.

    Težka bo.. Vinograd, ki si je hinavsko priboril tisto minuto, ko je "skočil", ko je bilo vse dogovorjeno za zmago Rogle, se bo "privezal" za Roglin bicikel in to je to...Primož bo morda celo zmagal danes, vendar s premalo razlike...Upam ...prikaži več pa, da se motim in da nažge tega bledega hinavca za deset minut..

Sorodne novice