Šport > Kolesarstvo
1632 ogledov

To je še zadnja prepreka, ki loči Rogliča od novih stopničk Vuelte

Primož Roglič Profimedia
Drevi potrditev zgodovinskega dosežka Jumbo-Visme in novih stopničk Primoža Rogliča.

Američan Sepp Kuss (Jumbo-Visma) bo drevi postal zmagovalec 78. izvedbe kolesarske dirke po Španiji. Devetindvajsetletniku iz Duranga bosta družbo na odru za zmagovalce delala še moštvena kolega, danski as Jonas Vingegaard in slovenski Primož Roglič. Nizozemska zasedba bo sploh prva, ki je v eni sezoni slavila na vseh treh tritedenskih pentljah. To ji bo celo uspelo s tremi različnimi kolesarji.

Sepp Kuss | Avtor: Profimedia Profimedia

Kuss je že v soboto postal neuradni zmagovalec Vuelte, a mora danes le še varno prečkati ciljno črto v središču Madrida. Prva tri mesta v skupnem seštevku bodo pripadla Jumbo-Vismi. Drugo mesto zaseda Vingegaard s 17 sekundami zaostanka, tretji je Roglič z 1:08 minute zaostanka. Preostali kolesarji zaostajajo več kot tri minute in pol.

Potem ko je bil Kuss del vseh šestih zmag nizozemske zasedbe v skupnih seštevkih velikih tritedenskih dirk, štirikrat je do zmag pomagal Rogliču (Vuelta 2019, 2020, 2021, Giro 2023), dvakrat pa Vingegaardu (Tour 2022, 2023), bo postal drugi Američan z zmago na Vuelti po Chrisu Hornerju (2013). Roglič bo sedmič stal na stopničkah v skupnem seštevku tritedenskih pentelj. Poleg tokratnega tretjega mesta in treh zmag na Vuelti ima še tretje mesto ter zmago z Gira in drugo mesto s Toura.

Trasa 21. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

A čeprav je letošnja Vuelta praktično odločena, se morajo Kuss, Jonas, Roglič in kompanija vseeno varno pripeljati tudi do cilja 21. etape, katera je predvsem namenjena slavju in počastitvi vseh, ki so prišli do cilja dirke, na koncu pa se najboljši sprinterji pomerijo še za eno prestižno etapno zmago.

Zadnja etapa se bo začela na hipodromu Zarzuela ob 17.19 in se po prihodu v Madrid tam končala po devetih krogih po mestu okoli 20. ure. Kolesarji bodo morali biti previdni, saj so 5,8 kilometrov dolgi krogi po Madridu povsem ravni, kolesarji pa jih odvozijo pri zelo visoki hitrosti. Nihče si namreč ne želi padca na zadnji dan dirke.

Trasa 21. etape Vuelte | Avtor: Cyclingstage Cyclingstage

Za pričakovati je seveda sprint glavnine, lansko zmago pa bo branil Juan Sebastian Molano, ki je dobro formo na letošnji španski pentlji že potrdil z eno sprintersko zmago. Lani je sicer zmagal bolj po pomoti, ko bi moral pripraviti zaključni sprint kapetanu Pascalu Ackermannu, a je bil tako močan, da ga ni v zadnjih metrih uspel prehiteti nihče, niti njegov lastni vodja.

Molano bo tako tudi letos eden glavnih favoritov na najprestižnejši sprinterski etapi španske pentlje, največjega konkurenta pa bo zagotovo imel v Kadenu Grovesu, edinemu sprinterju, ki je na letošnji Vuelti dobil dve etapi. Med zmagovalce preostalih sprinterskih etap sta se sicer po enkrat vpisala še Geoffrey Soupe in Alberto Dainese, ki bosta tudi danes med glavnimi favoriti. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na odlične sprinterje, kot so Marijn van den Berg, Filippo Ganna, Dries van Gestel in Milan Menten, ki si vsi želijo potrditi svojo kakovost z zmago na eni najprestižnejših sprinterskih etap v letu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice