Šport > Kolesarstvo
20957 ogledov

Tragedija močno pretresla Jumbovce, še zlasti Vingegaarda

Vingegaard Epa
Žalostna usoda nekdanjega profesionalnega kolesarja je močno pretresla njegove moštvene kolege pri Jumbo-Vismi.

Jumbo-Vismo je na poti do zgodovinskega uspeha na Vuelti, kjer je postala prva ekipa z zmagami na vseh treh največjih dirkah v eni sezoni, pretresla novica o hudi prometni nesreči, v katero je bil udeležen njen član Nathan van Hooydonck.

Sedemindvajseltnega Belgijca je med čakanjem na zeleno luč na semaforju nenadoma obšla slabost, zaradi česar je nenadzorovano pritisnil na plin in zadel v več vozil. Vse skupaj je bilo še bolj grozljivo, ker je na sovoznikovem sedežu sedela njegova noseča soproga, ki pa jo je v trčenju s petimi avtomobili odnesla zgolj z modricami.

Prve novice o stanju kolesarja so bile zelo zaskrbljujoče. Po poročanju nizozemskih in belgijskih medijev naj bi 27-letnika oživljali na kraju nesreče in ga nato prepeljali v bolnišnico, kjer so ga dali v umetno komo. Po neuradnih informacijah naj bi se Van Hooydonck boril za življenje.

Nathan van Hooydonck Naše misli so z njim Šport Grozljivo! Jumbo-Vismin as se po hudi nesreči bori za življenje

Kmalu zatem so iz Jumbo-Visme sporočili, da je njihov kolesar pri zavesti in da se v nesreči ni huje poškodoval, a je zgodba kljub obetavnim prvim napovedim dobila žalosten epilog. Zdravniki so med pregledom odkrili nepravilno delovanje srca, zaradi česar so morali kolesarju vstaviti spodbujevalnik, kar je vodilo v predčasen konec kariere. Dober teden dni po nesreči je Van Hooydonck tudi uradno napovedal slovo od profesionalnega kolesarstva.

Jonas Vingegaard Nathan van Hooydonck Šok Šport Nesrečni Rogličev kolega mora končati kariero

 | Avtor: Epa Epa
Novica je močno pretresla vse člane nizozemskega moštva, še posebej Jonasa Vingegaarda, ki je bil z belgijskim kolegom v prijateljskih odnosih. Vingegaard, letos drugi v seštevku Vuelte, se je poškodvanemu prijatelju poklonil z odmevno zmago v 16. etapi dirke po Španiji, s katero bi ob glasnem negodovanju kolesarske javnosti skoraj preprečil končno zmagoslavje Seppa Kussa"Želel sem zmagati za svojega najboljšega prijatelja," je napad na moštvenega kolega upravičil dvakratni zmagovalec Toura.

Nekaj dni kasneje se je na prijateljevo slovo odzval s čustveno objavo na Instagramu. "Moj dragi prijatelj in telesni stražar. Čeprav te bom zelo pogrešal ob sebi, sem predvsem vesel, da boš lahko nadaljeval svoje življenje skupaj z ženo in otrokom. Hvala ti za vse čudovite spomine, ki sva jih ustvarila skupaj."

O posebnem odnosu med kolesarjema in velikanskem udarcu, ki ga je ob izgubi tesnega zaveznika utrpel Vingegaard, je zdaj spregovoril še športni direktor Jumbo-Visme Frans Maassen.

"Nathan in Jonas sta zelo dobra prijatelja. Novica o prometni nesreči med dirko po Španiji je najbolj prizadela prav Jonasa. Nathan je bil zelo pomemben zanj. On je tisti, ki zna najbolje voditi Jonasa. To mu gre odlično. Jonas mu brezpogojno zaupa. Jonas mora samo slediti Nathanu in vedno se bo znašel na pravem mestu. Skupaj sta bila zelo dobra," je povedal Maassen.

Vingegaard | Avtor: Instagram Instagram

Na žalost vrnitev za Van Hooydoncka ne pride v poštev. "Glede tega vprašanja obstaja konsenz. Dirkanje z defibrilatorjem ni mogoče," je za Sporzo povedal zdravnik belgijske kolesarske zveze Kris Van der Mieren.

"Če pride do zapleta na spustu, lahko kolesar pade in s tem ogroža sebe ter druge tekmovalce. To je drugače kot pri nogometu, kjer bo nogometaš padel na kolena, vendar s tem ne bo ogrožal drugih igralcev. Prav tako so vedno v bližini ljudje, ki lahko ukrepajo. Kolesarstvo je v tem pogledu bolj specifično, podobno kot F1 ali motokros. Nekateri športa tega ne dopuščajo," je dodal.

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 18:46 23.september 2023.

    Ja, še posebno naj bi pretresla Jonasa!? Tako zelo, da je skontal, da je bolj brihten od Seppa in Primoža, ter si lahko na ta račun prisvoji pravico zmagati Vuelto, kljub povsem drugačnim poprejšnjim dogovorom znotraj ekipe!