Šport > Kolesarstvo
2395 ogledov

UAE šokirali z odločitvijo! Pogačarja umaknili s starta te dirke!

Tadej Pogačar Profimedia
Pogačar namesto v "domačih" ZAE sezono začenja v Španiji.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar bo sezono 2023 začel malce drugače, kot je bilo sprva napovedano. Kot so sporočili iz njegove ekipe UAE Team Emirates, Pogačarja ne bo na dirki po Združenih arabskih emiratih, zato pa bo vozil dve španski dirki, in sicer enodnevno Jaen Paraiso Interior in dirko po Andaluziji.

Za dvakratnega zmagovalca dirke po Franciji, ki je ob ardenskih klasikah glavni cilj Slovenčeve sezone, bosta to sploh prva nastopa na teh dveh preizkušnjah na Pirenejskem polotoku, obenem pa bo izpustil domačo dirko svoje ekipe, potem ko je v zadnjih letih dvakrat dobil njen skupni seštevek ter enkrat končal na drugem mestu, obenem pa vknjižil še štiri etapne zmage.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Veselim se teh dirk, veselim se tega, da si bom končno spet pripel startno številko, in tega, da bom z ekipo. V zadnjih tednih sem dirke spremljal po televiziji in užival, ampak si hkrati želel, da bi bil sam v akciji," je za spletno stran ekipe povedal Pogačar.

Dodal je, da so bile priprave dobre, da pa je januarja imel nekaj težav s prebavili. "Ampak to je za mano in se počutim zdrav," je povedal Pogačar. Poudaril je, da se veseli novih izkušenj z novih dirk. "Prav zanima me, kaj nam bosta ponudila Jaen in Andaluzija. Komaj čakam," je zaključil.

Dirka v Jaenu, kjer bodo vozili tudi po makadamu, bo 13. februarja, dirka po Andaluziji pa med 15. in 19. februarjem. Na obeh bo kot član strokovnega štaba moštva tudi športni direktor Andrej Hauptman.

Odločitev, da Pogačar ne nastopi na dirki po ZAE je sicer precej kontroverzna, saj gre za domačo ekipo in lastniki ter največji sponzorji vsako leto pričakujejo zmago, tokrat pa bodo prikrajšani za nastop največjega zvezdnika ekipe. Prav tako so v ekipi vsako leto izpostavljali svojo domačo dirko kot enega največjih ciljev v sezoni.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Očitno imajo v ekipi popolno zaupanje v svojo novo veliko okrepitev, britanskega zvezdnika Adama Yatesa, ki je v minulih letih na dirki po ZAE vsakič veljal za najtežjega Pogačarjevega nasprotnika, potem ko ga je leta 2020 celo premagal, naslednji dve leti pa zaostal zgolj za Slovencem.

Prav tako naj bi se na startu pojavila tudi Marc Soler in Brandon McNulty, pri ekipi pa razmišljajo tudi o nastopu kolesarjev, kot so Jay Vine, João Almeida, Juan Ayuso, Rafał Majka ali George Bennett, tako da so očitno pri domači ekipi dovolj samozavestni, da so si dovolili svojega najboljšega kolesarja poslati na druge dirke.

"Za Tadeja imamo načrt, da osnovni koledar ostane enak lanskemu, z nekaterimi manjšimi popravki, kot v tem primeru," je pojasnil športni direktor ekipe Joxean Fernandez Matxin. "Tadej je kolesar, ki rad poizkusi nove stvari, da je vse skupaj čim bolj pestro. Zato je začetek sezone v Jaenu in Andaluziji smiseln. Sezona bo še dolga, zato je naš cilj, da ga postopoma pripravimo na večje cilje."

"Za Jaen in Andaluzijo smo pripravili zelo izkušeno ekipo, ki je sposobna velikih stvari. Sestavili bomo zelo kvalitetno postavo, kateri bo poveljeval Pogačar, ki bo tu tudi odprl svojo sezono. A tudi ob Pogačarju imamo še številne kolesarje, ki jim lahko uspe odmeven rezultat,je zaključil Matxin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.