Šport > Kolesarstvo
9526 ogledov

Pri UAE razžalostili navijače! Pogačarja ne bo na eni največjih dirk na svetu!

Tadej Pogačar Profimedia
Pri kolesarski ekipi UAE Team Emirates verjamejo, da je Tadej Pogačar sposoben dobiti tudi prestižno klasiko Pariz-Roubaix, a se slednja še ne bo znašla na njegovem tekmovalnem koledarju.

Slovenec Tadej Pogačar se je uveljavil kot eden najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu ter pravi mojster vseh možnih kolesarskih preizkušenj. Blesti v gorah, na kronometrih, pri sprintih manjših skupin, ima odličen sprint navkreber, zmaguje na največjih etapnih dirkah, obenem pa je izjemen tudi na slovitih klasikah.

Med kolesarskimi navdušenci pa ima posebno mesto v srcu ravno najslovitejša in najbolj specifična izmed vseh klasik, slovita dirka Pariz-Roubaix, s katero pa se Pogačar v svojih prvih štirih letih na najvišjem nivoju še ni nikoli spopadel. A morda bo tudi slednja kmalu prišla na Tadejev tekmovalni koledar. A zagotovo še ne letos.

"Tadej se bo letos vrnil na Dirko po Flandriji. Prepričan sem, da je pred njim tako uspešna sezona klasik, kot je bila lanska. Lani je bil odličen na Flandriji in to je bila zelo dobra izkušnja zanj," je vrnitev svojega varovanca na eno izmed petih dirk oklicanih za slovite kolesarske spomenike napovedal športni direktor ekipe UAE Team Emirats Fabio Baldato. "Letos se bo vrnil vedoč, kaj ga čaka. Pozna traso in ve, kaj lahko pričakuje."

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar je lani navdušil kolesarski svet, ko so se mu na njegovem premiernem nastopu na Dirki po Flandriji za las izmuznile stopničke, potem ko sta bila z Mathieu van der Poelom daleč najmočnejša kolesarja dneva in sta vse zasledovalce pustila daleč za seboj, a nato v zadnjih kilometrih preveč taktizirala, tako da sta ju ujela še dva kolesarja, Pogačar pa je na koncu končal na nehvaležnem četrtem mestu.

"Obožuje to dirko in vemo, da vsakič, ko sede na kolo, si Tadej želi zmagati. Pri tem ga podpiramo in gremo na zmago," je pojasnil Baldato, preden je razočaral vse ljubitelje kolesarstva, ki so si želeli že letos videti Pogačarja tudi na slovitih granitnih kockah dirke Pariz-Roubaix.

"Obožuje tudi dirko Pariz-Roubaix in vsi smo lahko lani na Touru videli, kako odlično se znajde na granitnih kockah, toda to bi bilo preveč za njegov koledar. Sposoben je vsega, tudi zmage na tlakovcih, toda morali smo sprejeti določene odločitve," je pojasnil Baldato ter dodal, da je v prihodnosti zelo velika verjetnost, da bomo Slovenca videli tudi na legendarnem "Severnem peklu", a da je letos preprosto preveč vrhuncev v tem obdobju sezone, da bi se lahko vsem posvetil.

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

"Videli smo, da lahko kolesarji slavijo na Valonski puščici in dirki Liege-Bastogne-Liege ter nato tudi na Dirki po Franciji. Če si med klasikami izberete dva vrhunca, se lahko nato spočijete in pripravite za Tour. Že lani smo videli, da ima rad klasike. Smo navdušeni, da se lahko vrnemo z njim v naši postavi," je pojasnil Baldato načrt za letošnjo szeono. A še pred spomladanskimi belgijskimi klasikami je tu še eno zelo pomembno obdobje.

Dirka po ZAE, Strade Bianchi, Tirreno-Adriatico in Milano-San Remo so vse zelo prestižne dirke, ki so se znašle na začetku sezone na Pogačarjevem koledarju. "Seveda si Tadej želi ponovno slaviti na Touru. Podrobno smo analizirali, kaj se je zgodilo lani, kje smo morda napravili napake in kaj lahko izboljšamo. Toda Tadej si ne želi zmagati zgolj Toura. Želi si zmagati vse, kar se da!" je zaključil Baldato.

Tadej bo sicer svojo sezono začel 13. februarja z nekoliko manj znano špansko enodnevno klasiko Jaen Paraiso Interior, preden sledi prva večja dirka sezone, Dirka po ZAE (20.2). Nato bo branil lanski zmagi na Strade Bianche (4.3.) in etapni dirki Tirreno-Adriatico (6.3.).

Tadej Pogačar | Avtor: Profimedia Profimedia

Sezono klasik bo odprl s prvim izmed znamenitih kolesarskih spomenikov, dirko Milano-San Remo (18.3.), preden se bo podal v Belgijo, kjer bo nastopil na največjih dveh flandrijskih klasikah, Dirki skozi Flandrijo (29.3.) in drugem kolesarskem spomeniku sezone Dirki po Flandriji (2.4.).

Sledili bosta dve prestižni ardenski klasiki, ko bo napadel Valonsko puščico (19.4.) ter še en veliki spomenik kolesarstva, dirko Liege-Bastogne-Liege (23.4.). Za pripravo na Tour (1.7.) pa naj bi znova nastopil tudi na Dirki po Sloveniji (14.6). Seveda se zna njegov koledar iz različnih razlogov tudi še spremeniti, a zaenkrat naj bi približno tako izgledala njegova prva polovica sezone. Na veliko žalost ljubiteljev kolesarstva brez dirke Pariz-Roubaix.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.