Šport > Kolesarstvo
5608 ogledov

Veliki tekmec: Pogačar sodi med glavne favorite

Remco Evenepoel Epa
Najtežja enodnevna dirka v zadnjih letih.

Mladi Belgijec Remco Evenepoel bo v sobotno cestno dirko na olimpijskih igrah krenil kot eden največjih favoritov med 132 kolesarji. Enaindvajsetletnik se je na 234 kilometrov dolgo preizkušnjo pripravljal kar nekaj časa, večina njegovih tekmecev je na Japonsko priletela takoj po tritedenski dirki po Franciji.

"Kar nekaj fantov se je s Tourom pripravilo na olimpijsko tekmo. Morda imajo še vedno prednost," je na novinarski konferenci pred OI dejal Evenepoel. "Nekdo, takšen je na primer Tadej Pogačar se hitro regenerira po tako težki dirki. Ve tudi, kaj mora storiti in ne vidim razloga, da ne bi bil med glavnimi favoriti," je še menil Belgijec, ki bo z rojakom Woutom van Aertom, slednji je na Touru osvojil tri etapne zmage, dve v zadnjih dveh dneh, tvoril zelo močen par. "Je v življenjski formi," je pripravljenost rojaka ocenil Evenopoel.

Kolesarji se bodo sicer pomerili na eni najtežjih enodnevnih preizkušenj v zadnjih letih, še težje od tiste pred štirimi leti v Riu, ki se je končala po težkih vzponih. Tokrat se bodo morali spopasti s štirimi prelazi – Doshi, Kagosaka, Mikuni in še enkrat Kagosaka – na sredi dirka pa bo tudi vzpon na slovito goro Fuji.

Tokio OI 2020 medalje kolajne Tokio 2020 Šport Toliko medalj Američani napovedujejo Sloveniji

Evenepoel je dirko primerjal s klasično dirko Clásica San Sebastián, ki jo je po dolgem samostojnem begu sicer osvojil leta 2019. "Težko bo, zelo težko. Pravzaprav že od samega začetka ni nobene ravnine, le ob jezeru. Vse ostalo je vzpenjanje in spuščanje. K temu je treba dodati še vročino in razdaljo. To dirko lahko primerjamo s Clásico San Sebastián, dolg vzpon na sredini in strmi klanci v zaključku, ki pa so daljši. To je trasa, ki mi je zelo ljuba."

"Če bo Wout vse skupaj uspešno prestal, bova skupaj kolesarila do 200 metrov pred ciljem, nato pa bo vse odvisno od njega. Prelaz Mikuni bo zanj odločilnega pomena. Klanec je zelo strm za nekoga, ki ima 75 kilogramov in je odločilen, saj ima odseke z 20 odstotki naklona. Primerjam ga z vzponom na Mortirolo (prelaz, ki ga redno uporabljajo na Giru; op. p.), vendar je nekoliko krajši. Po 200 kilometrih se bo težko vzpenjati na Mikuni," je ocenil Evenepoel. 

Ta sicer še ni prepričan, kako se bo odzvalo njegovo telo. Po izjemno grdem padcu na lanski dirki po Lombardiji, ko je moral prisilno počivati kar nekaj mesecev, pravi, da še ni v takšni formi kot v letu 2020.

Remco Evenepoel | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 07:24 22.julij 2021.

    Naši asi bodo (tako kot ponavadi) spet zamudili beg treh ali štirih kolesarjev.

Sorodne novice