Šport > Kolesarstvo
20712 ogledov

Wright prvič podal svoje videnje nesreče z Rogličem: "To bi šele bilo grozno"

Primož Roglič Epa
Fred Wright se je v več kot uri dolgem pogovoru z Geraintom Thomasom dotaknil številnih tem, med drugim tudi incidenta s Primožem Rogličem z letošnje Vuelte.

Britanski kolesar ekipe Bahrain Victorious Fred Wright je bil eno velikih odkritij letošnje sezone, potem ko je kar pet etap dirke po Franciji končal v prvi deseterici, enkrat celo na nesrečnem drugem mestu, še bolj uspešen pa je bil na dirki po Španiji, kjer se je med prvo deseterico zavihtel kar osemkrat (enkrat drugi, dvakrat tretji, dvakrat četrti...) ter v skupnem seštevku za zeleno majico najboljšega po točkah končal na drugem mestu.

A na žalost ga ni Vuelta na kolesarski zemljevid postavila zgolj zaradi odličnih rezultatov, temveč tudi zaradi enega največjih kolesarskih incidentov zadnjih let, ko je bil udeležen v padec enega glavnih favoritov za skupno zmago Primoža Rogliča, kateri je nekaj dni po svojem odstopu javno obtožil mladega Britanca, da je zakrivil njegov padec.

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

In začela se je ena najbolj odmevnih kolesarskih afer v zadnjih letih. Incident je namreč razdelil kolesarsko javnost na dva pola. Nekateri so podpirali našega šampiona ter za padec krivili Wrighta, medtem ko so drugi (tudi številni sedanji in nekdanji slovenski kolesarji) stopili v bran Wrightu ter Primožu očitali, da si je bil za padec kriv popolnoma sam.

Začela se je prava spletna vojna, kjer so pripadniki obeh taborov udrihali drug po drugem preko socilanih omrežij, vse skupaj pa se je malce umirilo z zaključkom kolesarske sezone. Wright in njegova ekipa sta se sicer nemudoma po napadu s strani Jumbo-Visme na kratko odzvala ter zanikala krivdo, tokrat pa je Wright prvič nekoliko bolj obširno spregovoril o omenjenem incidentu.

Eden sicer (ne v Sloveniji) najbolj priljubljenih britanskih kolesarjev se je namreč oglasil iz dopusta v Grčiji ter gostoval v podcastu še enega odličnega otoškega kolesarja, Valižana Gerainta Thomasa. V podcastu imenovanem Geraint Thomas Cycling Club se je tako dotaknil svoje sezone, ko mu je končno uspel preboj na najvišji sceni, zmage nad Thomasom na igrah Commonwealtha, nevsakdanjega izvora njegova srednjega imena (Brockwell), anekdot o cimru Ethanu Hayterju ter nazadnje tudi njegove verzije incidenta z Rogličem.

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Moramo se dotakniti 16. etape na Vuelti. Tam ste bili ti, Primož Roglič, Mads Pedersen, Danny van Poppel, Pascal Ackermann, vsi ste se borili za zmago. Roglič je bil drugi v skupnem seštevku... Daj nam uradno verzijo Fred Wrighta tega, kar je sledilo," se Wright ni mogel izogniti eni najbolj perečih tem v svetu kolesarstva.

"Mislim, da sem zgolj poizkušal sprintati za čim boljši rezultat. Roglič je napadel in vozil zadnje tri kilometre na čelu naše skupinice. Vsi smo vozili na njegovem zadnjem kolesu in si mislili zgolj 'o, moj bog' ob njegovem neverjetnem ritmu. In vsi smo nekako vedeli, kako se bo vse skupaj odvilo. Vozil je za skupni seštevek, zato bo na čelu, ampak na koncu ga bomo slej kot prej vsi prehiteli in poizkušali v sprintu dobiti etapo."

"Bil sem zadnji v vrsti, ko je odvil iz svoje smeri in se vračal nazaj v našo linijo. Vračal se je nekako diagonalno, sam pa sem bil še vedno v isti liniji. Tako je diagonalno zapeljal vame in prišlo je do manjšega stika. Na žalost, je nato padel. To se je zgodilo."

Primož Roglič | Avtor: Epa Epa

"Po etapi sem bi celo nezadovoljen s seboj, ker s tem, ko je zapeljal diagonalno vame, me je v bistvu zaprl, tako da sem si očital, da nisem z napadom poizkusil nekoliko prej, saj sem prepričan, da bi lahko dosegel še eno drugo ali tretje mesto, če pri mojem sprintu ne bi bilo tistega malega zastoja, ko je zapeljal vame."

"Če bi naredil to in bi resnično prej zapeljal iz van Popplovega zavetrja, to bi šele bilo grozno. Takrat bi Rogliča resnično sklatil s kolesa in ljudje bi se upravičeno spraševali, kaj za vraga sem počel," je opis dogodka sprva zaključil Wright, medtem ko je Thomas  zadevo videl kot nesrečen vsekdanji dirkaški incident, katerega se je nato napihnilo preko vseh meja dobrega okusa.

Toda v nadaljevanju pogovora so se še enkrat vrnili k omenjenmu incidentu. "Mislim, da je imel Primož tukaj resnično veliko nesrečo. Sam sem namreč sprintal in pri tem sem imel svoj komolec v določeni poziciji in ko je zapeljal vame, ga je ravno ta komolec vrgel iz ravnotežja. Lahko bi se končalo popolnoma drugače."

Primož Roglič | Avtor: Profimedia Profimedia

"Seveda sem vedel, da gre za trikratnega zaporednega zmagovalca, ki lovi četrto zmago in upal sem, da se ne bo slabo končalo, nato pa sem videl, da je padel. In to po kontaktu z mano! Sicer nisem bil kriv za padec. Toda vedel sem, da bom že zaradi tega, kdo je padel ob stiku z mano, pod še dodatnim pritiskom."

Kolesarja sta nato počasi zaključila svoj pogovor, Thomas pa je kot zanimivost omenil, da je prav Primož Roglič potrdil svojo udeležbo v enem izmed prihodnjih podcastov in da se bosta zagotovo dotaknila tudi te teme, čeprav si ne želi temu posvečati spet preveč pozornosti.

 
Komentarjev 4
 • res.no 11:23 08.november 2022.

  Tale Wright se pa naj zdaj odloči kstera njegova izjava bo drzala. Po dirki takrat je rekel sam, da je hotel levo mimo sprednjih in trčil v Primoža. Zdaj pa laze nekaj novega. Se strinjam z jakcem, je pa cista ...prikaži več norost da tip zdaj govori, da je prislo do trcenja pri diagonalni voznji Primoža, ko vsi ppsnetki jasno kazejo, da je bil Primož ze nekaj casa v liniji, ko je bil Wright se za njim in je prihajal od zadaj.

 • Avatar luckyss
  luckyss 08:32 08.november 2022.

  Primož nikoli ni obtoževal ali jamral, tudi ko bi to lahko...Tokrat edinkrat mu je prekipelo in prav je tako, če si tiho vse bolj hodijo po tebi..Vključno z našimi kolesarju, ki Primoža nekako ne morejo sprejeti, saj je prišel iz ...prikaži več drugega športa in to že "star" in jih potem vse pošolal ...

 • jakec1575 07:24 08.november 2022.

  Tip bo pocasi priznal. Res je, da se je primoz umikal nekoliko diagonalno, res pa je tudi, da tale ni bil v liniji kot trdijo mnogi. Res je tudi, da je zaklenil belanco primozu in ga odrinil z levo nogo. ...prikaži več Primoz je te pajace 3km vlekel. Ni si zasluzil takega tretmaja. Se posebej, ker tale pajac v sprintu ni dosegel nobene razlike. Cisti kretenizem. Pa nisem nek fen roglica.