Šport > Kolesarstvo
37485 ogledov

Zmagovalcu Gira in Vuelte odvzeli uvrstitev na Touru

Nairo Quintana Primož Roglič Profimedia
Nairo Quintana dokončno ob šesto mesto na dirki po Franciji.

Mednarodno športno razsodišče v Lozani (Cas) je zavrnilo pritožbo kolumbijskega kolesarja Naira Quintane, kar pomeni, da je v bistvu že nekdanji član ekipe Arkea Samsic dokončno ostal brez skupnega šestega mesta na dirki po Franciji. Vzrok je uporaba prepovedanega tramadola, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Julija so v dveh posušenih vzorcih krvi 32-letnika našli opiat tramadol. Mednarodna kolesarska zveza Uci je sicer pojasnila, da tu ne gre za dopinški prekršek, temveč za kršitev zdravniških pravil zveze.

Tramadol je namreč Uci prepovedala 1. marca zaradi stranskih učinkov, ni pa še na seznamu prepovedanih snovi Svetovne protidopinške agencije Wada, na tem bo od leta 2024 naprej. V okviru programa za odkrivanje tramadola so med ogledom odvzeli 120 tako imenovanih vzorcev posušene krvi.

'Kondor iz Andov' bi s šestim mestom na Touru sicer zabeležil najboljšo uvrstitev na tritedenskih dirkah v zadnjih treh letih, leta 2019 je bil četrti na Vuelti. Na tej je zmago sicer osvojil leta 2016, dve leti prej pa je bil najboljši tudi na Giru. Skupno ima sicer šest uvrstitev na zmagovalni oder, poleg obeh zmag je zabeležil še tri druga mesta (Tour 2013 in 2015, Giro 2017) in eno tretje (Tour 2016).

Nairo Quintana | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 2
  • Dejan Vehovec 19:41 03.november 2022.

    Profi kolesarje delim na tiste, ki so jim doping že lahko dokazali in tiste, ki jom dopinga (še) niso mogli dokazati

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:07 03.november 2022.

    Pri športu je vse usmerjeno v en cilj, v zmago. Kako potem lahko športnika dobijo na dopingu zaradi zdravila, ki mu pomaga pri bolezni. Za njimi stojijo cele ekipa enih strokovnjakov, kako se potem lahko zgodi taka šlamparija?

Sorodne novice