Šport > Kolesarstvo
3953 ogledov

Eden najboljših kolesarjev na svetu zaradi težav s srcem končal kariero

Sonny Colbrelli Profimedia
Sonny Colbrelli je bil zaradi težav s srcem prisiljen končati kariero.

Italijanski kolesar Sonny Colbrelli je po nasvetih zdravnikov zaradi težav s srcem končal športno kariero, je na spletni strani sporočilo njegovo moštvo Bahrain-Victorious. Dvaintridesetletnik iz Desenzana se je 21. marca po prvi etapi dirke po Kataloniji zgrudil, življenje pa so mu s hitrim posredovanjem rešili zdravniki z defibrilatorjem.

Colbrelli se je po sprintu in osvojenem drugem mestu v prvi etapi dirke po Kataloniji zgrudil v cilju. Na pomoč je takoj prišla zdravniška služba, ki ga je začela oživljati. Po 45 minutah so Italijana odpeljali v bolnišnico.

Nekaj dni kasneje se je vrnil v domovino in razmišljal o povratku, potem ko so mu na kardiološki kliniki v Padovi vstavili defibrilator. V zadnjem času je le rahlo treniral, po zadnjih pregledih in nasvetih zdravnikov pa bo končal športno pot. "Pred mano so novi izzivi in lotil se jih bom pogumno, z nasmehom na svojem obrazu. Še naprej se bom veselil vsake svoje vožnje, pa čeprav bodo slednje zgolj za zabavo in nič več tekmovalne."

"Pred letom dni sem v tem času proslavljal najpomembnejši uspeh v moji karieri - zmago na Pariz-Roubaixu. Nikoli si nisem predstavljal, da bom leto kasneje pred enim najzahtevnejših obdobij v življenju. Ampak to je moje življenje in postavil sem ga na kocko, zato sem zdaj zanj še toliko bolj hvaležen. Življenje mi je dalo drugo priložnost," je v izjavi za ekipo dejal Colbrelli.

"Iz severnega pekla sem lani prišel kot zmagovalec, to mi je uspelo na legendarni način, kar bo ostalo zapisano v zgodovino. O tem bom lahko pripovedoval svojim otrokom. Svoje življenje dolgujem prav njim, družini in prijateljem. Iz tega črpam moč, da sprejmem to odločitev. Nikoli v svoj življenjepis ne bom dodal zmage na dirki po Flandriji, ki bo ostala neuslišana želja," je še dodal Italijan.

Colbrelli naj bi svojim prijateljem in sotekmovalcem svojo odločitev razkril že ob koncu sezone, na dirki po Benečiji. Uradno pa je nameraval svojo odločitev obznaniti 15. novembra, a se je italijanska Gazzetta dello Sport že v soboto dokopala do tega podatka, tako da Colbrelliju ni preostalo drugega, kot da v nedeljo vse skupaj potrdi in se poslovi od svojega športa.

V Italiji z vstavljenim defibrilatorjem že tako ne bi smel tekmovati v poklicnem športu, podobno kot danski nogometaš Christian Eriksen po srčnem zastoju na lanskem EP. Tisti čas je bil član Interja iz Milana.

"Tisti, ki so bdeli nad podobnimi primeri, kot je bil Eriksenov v nogometu, so analizirali tudi moj primer. Kolesarstvo ni nogomet. Mi treniramo po cestah v nenadzorovanih okoljih, zato hitra pomoč večkrat ni mogoča saj si ure in ure sam na odročnih in manj prometnih cestah," je še nekaj razlogov za konec kariere navedel zdaj nekdanji kolesar Bahrain-Victoriousa.

Nekaj časa je celo razmišljal, da bi si dal odstraniti defibrilator, a je na koncu razum premagal željo po kolesarstvu. "Po dogodkih na dirki po Kataloniji nisem nikoli opustil upanja, da bi se tekmovalno vrnil na ceste. Toda vedel sem, da bo pot nazaj z defribilatorjem zelo težka. Če bi ga dal odstraniti, bi nasprotoval vsem zdravniškim nasvetom, obenem pa bi se moral odreči stvari, ki ti lahko reši življenje. Tveganje je preveliko. Gre za tveganje, ki si ga ne morem privoščiti. Ne po tej novi priložnosti, ki mi jo je bog namenil. Prav tako česa takega ne bi mogel napraviti Adelini, Vittorii in Tomasu. Niti staršem."

Colbrelli je še razkril, da bo ostal v kolesarstvu ter pri moštvu Bahrain Victorious. Prevzel naj bi vlogo nekakšnega vzornika vsem mladim kolesarjem pri tamkajšnjih razvojnih ekipah. "Poslavljam se od aktivnega kolesarstva. Posloviti se poizkušam z nasmehom, z mislimi pri vseh dobrih stvareh, ki sem jih doživel. Čeprav zelo boli reči zbogom po takšni sezoni, kot sem jo imel lani. Bila je najboljša v moji karieri. Naučil sem se, kako ti življenje nekaj ponudi, a ti tudi nekaj vzame. Nato pa ti v drugi obliki spet nekaj da."

"Še naprej se bom trudil biti pravi šampion. Ostal bom v kolesarstvu pri ekipi Bahrain Victorious, katera mi je služila kot druga družina. Prav tako mi bo stala ob strani pri tej moji tranziciji iz kolesarja v to novo vlogo. Bom ambasador naših partnerjev, tesno bom sodeloval z našo razvojno ekipo ter delil izkušnje z našimi tekmovalci."

"V zadnjih mesecih sem bil navdušen nad tem, koliko otrokom sem postal vzornik. Njim bi rad slej ali prej čim več ponudil. Medtem pa bom mladim kolesarjem deloval kot nekakšen mentor znotraj ekipe Bahrain Victorious in dveh razvojnih moštev Cycling Team Friuli in Cannibal U19," je še pojasnil kolesar, ki je bil v minuli sezoni moštveni kolega štirim Slovencem, Mateju Mohoriču, Janu Tratniku, Domnu Novaku in Matevžu Govekarju. Tratnik se sicer prihodnjo sezono seli k Jumbo-Vismi, Novak pa k UAE Team Emirates.

"Sonny je bil del naše ekipe od samega začetka. Je velik šampion in ponosen sem, da smo mu lahko pomagali izpolniti potencial, v zameno pa je v našem dresu dosegal neverjetne rezultate. Zdaj je najbolj pomembno, da ostane zdrav. Veseli smo, da nam bo še naprej pomagal s svojimi izkušnjami," je ob tem dejal šef ekipe Milan Eržen in tudi sam potrdil, da bo izkušeni Italijan ostal del moštva.

Colbrelli je v karieri slavil na 34 dirkah, od tega sedemkrat v svetovni seriji. Največji uspeh je zagotovo zmaga na lanskem spomeniku Pariz-Roubaix. V letu 2021 je postal tudi evropski prvak v domačem Trentu, prvo poklicno zmago pa je slavil na dirki po Sloveniji leta 2014, in sicer v drugi etapi.

Dobil je tudi skupni seštevek dveh etapnih dirk, ko je lani slavil skupno zmago na dirki po Beneluksu, pred tem pa je leta 2015 zmagal že na Tour de Limousin.

Sonny Colbrelli | Avtor: Profimedia Profimedia

Blestel je predvsem na enodnevnih dirkah, kjer je izmed največjih dirk ob Pariz-Roubaixu in evropskem prvenstvu slavil še na italijanskem državnem prvenstvu ter dirkah Gran Premio Bruno Beghelli (dvakrat), Gran Piemonte, Brabantse Pijl, Gran Premio di Lugano, Tre Valli Varesine, Coppa Bernocchi (dvakrat), Memorial Marco Pantani (dvakrat), Coppa Sabatini (dvakrat)...

Izmed petih velikih kolesarskih spomenikov je zmagal na svojem edinem nastopu na dirki Pariz-Roubaix, medtem ko je na dirki Milano-San Remo kar štirikrat končal med prvo deseterico, to pa mu je uspelo tudi enkrat na dirki po Flandriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice