Šport > Kolesarstvo
6610 ogledov

Tako je sezono odprl Primož Roglič, Mohorič odličen v Belgiji

Omloop Het Nieuwsblad Profimedia
Van Aert s solo napadom do zmage na prestižni belgijski klasiki, Mohorič opravil odlično delo za moštvenega kolega Sonnyja Colbrellija, ki je končal na drugem mestu. Roglič v Franciji 26.

Belgijski kolesarski zvezdnik Wout van Aert (Jumbo-Visma) si je s solo napadom tik pred slovitim vzponom na Bosberg privozil zmago na dirki najvišjega ranga, Omloop Het Nieuwsblad.

Eden najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu je v cilj pripeljal z lepo prednostjo 23 sekund, medtem ko je zelo pomembno delo in žrtvovanje moštvenega kolega Mateja Mohoriča izkoristil Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), ki je dobil sprint zasledovalne skupine pred Gregom van Avermaetom (AG2R Citroen)

Omloop Het Nieuwsblad | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvo pravo kolesarsko klasiko letošnje sezone, dolgo 204 kilometre, ki je postregla s trinajstimi vzponi in sedmimi sektorji z granitnimi kockami, so najprej popestrili  Ben Healy, Juri Hollmann, Alexander Konychev, Quentin Jauregui, Ruben Apers, Donovan Grondin in Morten Hulgaard, ki so uspeli pobegniti po 8 kilometrih preizkušnje in si privoziti 8 minut prednosti pred glavnino.

Slednja je nato pridno topila prednost ubežne skupine, ko pa je ta znašala manj kot minuto, so se 54 kilometrov pred ciljem v ospredje podali še Florian Vermeersch, Loïc Vliegen in Stefan Küng.

Ko pa se je za napad odločil Tiesj Benoot, so njegovemu zgledu sledili še van Aert, Tom Pidcock, Jonathan Narvaez in Colbrelli. Skupaj so ujeli ubežnike in nekaj časa držali 40 sekund prednosti pred glavnino.

Ko jim je bila slednja 20 kilometrov pred ciljem že tik za petami, se je za nov solo poizkus odločil Benoot, a je bil kmalu za preostalimi ubežniki tudi sam ujet.

Omloop Het Nieuwsblad | Avtor: Profimedia Profimedia

Na naslednjih vzponih so sledili številni napadi in naš kolesarski as Mohorič je pokrival vse napade, oziroma narekoval tempo na čelu za svojega kapetana Colbrellija.

A tudi Mohorič je bil nemočen ob silovitem napadu van Aerta, ki se je za svojo akcijo odločil kar na ravninskem delu, tik pred poslednjim vzponom na Bosberg. Vrh je dosegel z 8 sekundami prednosti, v naslednjih 12,8 kilometrih pa je svojo prednost kljub trudu Mohoriča in preostalih le še povečal.

V cilj je tako privozil s 23-sekundno prednostjo, medtem ko je v ozadju Mohorič pripravil Colbrelliju odlično pozicijo, da si je s sprintom zagotovil mesto na stopničkah.

Omloop Het Nieuwsblad | Avtor: Profimedia Profimedia

Mohorič je bil po dobri predstavi na koncu 17. Sedemindvajsetletnik iz Podblice je bil v zaključku dirke ves čas aktiven ter z najboljšimi, zelo močan pa je bil tudi na zahtevnem predzadnjem vzponu z granitnimi kockami na sloviti Kapelmuur, svoje ambicije pa je žrtvoval za aktualnega evropskega prvaka Colbrellija.

Že v nedeljo pa ga, tako kot večino današnjih tekmecev, čaka preizkušnja na granitnih kockah Kuurne-Bruselj-Kuurne.

 

Roglič sezono začel s 26. mestom

Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates) pa je zmagovalec 22. klasike Faun-Ardeche. Francosko preizkušnjo s startom in ciljem v Guilherand-Grangesu je odpeljal tudi slovenski as Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je za uvod v sezono zasedel 26. mesto.

Dvaintridesetletni Roglič je prvo preizkušnjo v sezoni končal 1:44 minute za zmagovalcem, v sprintu skupine pa ni sodeloval in je v cilj pripeljal tik za Francozom Julianom Alaphilippom (Quick-Step Alpha Vinyl).

Primož Roglič | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Slabih 169 km dolgo francosko dirko so zaznamovali predvsem napadi najboljših v zadnjih 30 km ter njihovo kasnejše spogledovanje, kar je omogočilo manjši skupini kolesarjev, da se je odlepila. Kot se je kasneje izkazalo, je bil to tudi odločilni trenutek na dirki.

Na vzponu Saint-Romain-de-Lerps je namreč McNulty pobegnil najbližjim zasledovalcem ter si pred Rogličevo skupino, v kateri je bil dejaven tudi Alaphilippe, privozil dobro minuto naskoka.

Rogličeva skupina je lahko danes obračunala zgolj za nižja mesta, v ospredju pa je 23-letni Američan, sicer moštveni kolega Tadeja Pogačarja pri UAE Team Emirates, za četrto zmago v karieri v cilj pripeljal 45 sekund pred Belgijcem Maurijem Vansevenantom (Quick-Step Alpha Vinyl) in Američanom Seppom Kussom (Jumbo-Visma).

Brendon McNulty | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Drugi slovenski predstavnik na dirki Jan Polanc (UAE Team Emirates) je preizkušnjo končal na 36. mestu, za zmagovalcem pa je zaostal 3:53 minute. V tej sezoni je bila to že 14. dirka za 29-letnega člana UAE Team Emirates.

V nedeljo bo na vrsti še ena francoska enodnevna dirka, ki prav tako spada v rang 1. Pro. Na klasiki Drome na drugi strani doline bo na startu znova tudi Roglič.

 

Danes pa se je poleg obeh enodnevnih klasik odvila še ena pomembna dirka, saj je bila na sporedu odločilna etapa Dirke po ZAE, na kateri pa je v polnem sijaju zasijal naš šampion Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar Dirka po ZAE Šport Pogačar v velikem slogu potrdil skupno zmago

 

* Enodnevna dirka Omloop het Nieuwsblad, Gent - Ninove (204,2 km):
 1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma)                  4:50:28
 2. Sonny Colbrelli (Ita/Bahrain-Victorious)          + 0:23
 3. Greg Van Avermaet (Bel/Ag2r Citroen)            isti čas
 4. Oliver Naesen (Bel/Ag2r Citroen)
 5. Victor Campenaerts (Bel/Lotto Soudal)
 6. Rasmus Tiller (Nor/Uno-X Pro Cycling)
 7. Matteo Trentin (Ita/UAE Team Emirates)
 8. Andrea Pasqualon (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)
 9. Florian Senechal (Fra/Quick-Step Alpha Vinyl)
10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
...
17. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious)          isti čas
...
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice