Šport > Kolesarstvo
2067 ogledov

Zmaga legendarnemu Britancu, Pogačar še vedno v odlični poziciji!

Dirka po ZAE Profimedia
Mark Cavendish (Quick Step – Alpha Vinyl) je zmagovalec druge etape Dirke po ZAE, medtem ko je majico vodilnega obdržal Jasper Phillipsen (Alpecin – Fenix). V odlični poziciji še naprej ostaja tudi Slovenec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates).

Legendarni Mark Cavendish je bil v samem sprintu druge etape Dirke po ZAE močnejši od Jasperja Philipsena, ki je obdržal rdečo majico vodilnega, ter Pascala Ackermanna (UAE Team Emirates), ki je končal na tretjem mestu.

Kolesar z otoka Man se je tako v skupnem sštevku povzpel na tretje mesto, za Belgijcem zaostaja šest sekund, medtem ko je na drugem mestu Dmitriy Strakhov (Gazprom RusVelo), ki za Philipsenom zaostaja za štiri sekunde.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolesarji ekipe UAE Emirates so v ospredju glavnine nadzorovali potek etape, na koncu pa svojega prvega moža Tadeja Pogačarja varno pripeljali do cilja. Z etapo in zahrbtnimi bočnimi vetrovi je opravil precej suvereno ter končal na 51. mestu v času zmagovalca. V skupnem seštevku zdaj zaseda 35. mesto, a z vsega 16 sekundami zaostanka za vodilnim kolesarjem, prav tako pa ne zaostaja za nobenim izmed favoritov za skupno zmago.

Aktualni zmgovalec Dirke po Franciji je tako v odlični poziciji že pred prvo izmed odločilnih etap, saj kolesarje že v torek čaka 9 kilometrov dolg ravninski kronometer, na katerem se bodo ustvarile prve razlike tudi med konkurenti za skupno zmago.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Že v sredo nato sledi prva izmed dveh gorskih etap, ko se bodo kolesarji povzpeli na Jebel Jais (21 kilomterov, 5,4-odstotni naklon), po dveh sprinterskih etapah, ko bodo nevarni predvsem bočni vetrovi, pa bomo zmagovalca dobili v nedeljo, ko bo odločal vzpon na Jebel Hafeet (10,8 kilometrov, 6,6-odstotni naklon).

Glavna favorita za zmago bi morala biti zadnja dva zmagovalca te dirke, naš Pogačar in Britanec Adam Yates, zanimivo pa bo videti, kako bo razpoložen novi Tadejev moštveni kolega Joao Almeida, ki je ob omenjeni dvojici na papirju zagotovo najmočnejši kolesar. Vsi omenjeni trije kolesarji imajo po drugi etapi enak čas, saj slednja ni prinesla velikih pretresov v skupnem seštevku.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Zaznamovali so jo predvsem Michael Kukrle, Dmitriy Strakhov in Pavel Kochetkov, ki so sestavljali današnji beg, ki si je uspel privoziti vsega tri minute prednosti pred glavnino. Ko pa so najmočnejše ekipe ob bočnem vetru poizkusile razbiti glavnino, je njihova prednost padla na vsega minuto.

Na vmesnih sprintih se je najbolj izkazal Strakhov, ki je pridno nabiral bonusne sekunde, zaradi katerih se je na koncu v skupnem seštevku po drugi etapi povzpel celo na drugo mesto.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Trojica je bila na koncu ujeta 36 kilometrov pred ciljem in o zmagovalcu je odločal sprint, kjer sta bila daleč najmočnejša Cavendish in Philipsen, njun medsebojni obračun pa je pripadel legendarnemu rekorderju po številu etapnih zmag z Dirke po Franciji. Philipsen se je tako moral zadovoljiti z drugim mestom in obrambo rdeče majice vodilnega.

Drugi Slovenec Luka Mezgec je garal za Dylana Groenewegna, ki pa preizkušnje ni končal pri vrhu, zasedel je 14. mesto. Mezgec je bil 95.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice