Šport
22 ogledov

Konec sezone v La Ligi ogrožen

Bale Messi Barcelona Real Madrid pokal Copa del Rey finale EPA
Španska nogometna zveza se ne strinja z odločitvijo vlade, ki je sprejela zakon o nekoliko bolj enakopravni razdelitvi finančnih sredstev v najmočnejših dveh španskih ligah.

La Ligi 16. maja grozi stavka, saj se pri španski nogometni zvezi (RFEF) ne strinjajo z novim zakonom, ki je dobil podporo lige (LFP) in določa pravičnejšo razdelitev finančnih sredstev z naslova televizijskih pravic. Sprejeli so ga prejšnji teden in po njem ni več možno, da bi se klubi sami pogajali za prodajo televizijskih pravic.

Zveza in njen vplivni predsednik Angel Maria Villar, pa tudi sindikat nogometašev (AFE) nasprotujeta novim pravilom in sta se odločila za bojkotiranje zaključka prvenstva. Zadnja dva kola španskega prvenstva sta tako ogrožena, če med vpletenimi stranmi ne bo prišlo do dogovora.

RFEF je špansko vlado obtožila "za pomanjkanje spoštovanja" in da se z njo ni pravilno posvetalo ob sprejemanju novega zakona o televizijskih pravicah. Zveza je prepričana, da bo z novim zakonom njen vpliv okrnjen, po besedah njenih predstavnikov pa jo skrbi, da bi se denar uporabljal tudi za aktivnosti, ki niso povezene z nogometom. Suspenz bo vplival na 17 regionalnih zvez, 600.000 igralcev in 30.000 tekem.

"Suspenz bo veljal od 16. maja. Zveza španskih nogometašev nas je obvestila, da bo 16. in 17. maja začela s stavko. Tudi predstavniki sodnikov in trenerjev so nam sporočili, da ne nameravajo sodelovati v tekmovanjih. Vseeno ponavljamo ponudbo o dialogu med RFEF in špansko vlado," so zapisali pri nacionalni zvezi. RFEF je v sporočilu tudi izrazila nezadovoljstvo nad deležem denarja in zmanjšanjem prihodkov iz plačil stavniških družb; to naj bi znašalo 4,55 odstotka prihodkov.

Če bodo v resnici uvedli prekinitev vseh tekmovanj, potem ne bi odigrali zadnjih krogov najvišje španske lige, tudi ne pomembne tekme v boju za naslov 17. maja med Barcelono in Atleticom iz Madrida, pa tudi ne finala španskega kraljevega pokala 30. maja med Barcelono in Athleticom Bilbaom.

Že v začetku tedna so se oglasili tudi igralci, združeni v sindikatu AFE, in napovedali stavko, "ker so bili izključeni iz pogajanj". "Vodstvo AFE-ja se je sestalo z nami. Nogometaši smo z njimi, na njihovi strani," je povedal argentinski superzvezdnik in član Barcelone Lionel Messi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.