Šport
21 ogledov

Neverjetnih 13,45 milijonov za eno tekmo

Flamini Cazorla Hart Arsenal Manchester City Premier League Anglija liga prvenst EPA
Priljubljenost angleške elitne nogometne lige tako na Otoku kot drugod po svetu angleškim klubom prinaša lepe denarce, v prihodnosti pa bodo klubski blagajniki še boljše volje.

Premier League je sklenila novo pogodbo za televizijske pravice po letu 2016, ki je vredna skoraj sedem milijard evrov oziroma 13,4 milijona za posamezno tekmo.

Nova pogodba med ligo in televizijskimi postajami bo začela veljati leta 2016, sklenili pa so jo za tri leta. Postaji Sky in BT Sport bosta za pravice prenosov v Veliki Britaniji plačali vrtoglavih 5,13 milijarde funtov oziroma 6,9 milijarde evrov.

Večino denarja bo prispeval Sky, ki je kupil pet pogodbenih paketov v vrednosti 4,2 milijarde funtov, BT Sport pa je za druga dva paketa odštel 960 milijonov funtov. Dogovor je presenetil celo finančne strokovnjake, ki so pričakovali, da bo vrednost posla 4,4 milijarde funtov, kar pa so zdaj krepko presegli. Po obstoječi pogodbi, ki velja v letih 2013 do 2016, premier liga za TV pravice dobi 3,018 milijarde funtov.

V sezoni Sky prenaša 126 tekem, BT Sport pa 42 prek spleta. Preračunano to pomeni, da za vsako tekmo plačata približno 13,45 milijonov evrov. Za zdaj še ni znano, ali bosta televizijska operaterja povečane stroške prevalila tudi na končne porabnike s podražitvijo naročniških paketov.

Pri nemški tiskovni agenciji dpa so naredili še primerjavo z nemško bundesligo, v kateri so zadnjo štiriletno pogodbo za prenose sklenili leta 2012. Vredna je 2,5 milijarde evrov, na eno sezono to pomeni "samo" 628 milijona evrov. V Nemčiji ima največji tržni delež Sky, ki prenaša 80 odstotkov vseh tekem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.