Šport
65 ogledov

Konec suspenza za ruske športnike

doping Rusija
Ruski športniki bodo spet lahko sodelovali na največjih mednarodnih tekmovanjih; krovna svetovna protidopinška organizacija Wada je namreč danes vrnila pristojnosti ruski protidopinški agenciji Rusadi, s čimer se je za rusko nacionalno agencijo končal skoraj tri leta dolg suspenz.

V Rusiji so takšen korak Wade pozdravili, saj menijo, da je tako potrjena prava pot ruske protidopinške agencije do vrnitve polnega zaupanja mednarodne športne javnosti. "Odločitev odpira pot našim športnikom za udeležbo na tekmovanjih, še pomembneje pa je, da nam odpira novo priložnost," je za ruske medije dejal predsednik Rusade Jurij Ganus, a dodal, da bo to šele prvi korak na poti do povrnitve zaupanja.

Tudi tamkajšnji mediji so novico sprejeli z navdušenjem. "Konec nočne more, zdaj je prepoved za ruske športnike odpravljena," je zapisal časnik Sport Express, a opozoril: "Če se v Rusiji ne bomo držali zahtev in bomo izgubljali čas, bo status Rusade spet takšen kot doslej."

Rusada je ostala brez pooblastil Wade oktobra 2015; takrat je vrhovno mednarodno telo za boj proti dopingu v športu laboratoriju v Moskvi odvzelo pristojnosti zaradi vse bolj razširjene afere v ruskem športu, ki je razkrila nepravilnosti med olimpijskimi igrami v Sočiju.

Wada je prepoved Rusadi umaknila danes na zasedanju izvršnega odbora na Sejšelih. "Velika večina članov se je danes odločila za vrnitev pristojnosti Rusadi, a bo morala ta upoštevati stroge pogoje," je sporočil predsednik Wade Craig Reedie. Pojasnil je, da odločitev vsebuje jasne časovne roke, do katerih morajo v Rusadi izpolniti zahteve krovne organizacije. To se nanaša predvsem na zahtevo po dostopu do moskovskih laboratorijev oziroma njihove dokumentacije.

Kot je poročala ruska tiskovna agencija Tass, je za umik suspenza glasovalo devet od 12 članov izvršnega odbora; dva sta bila proti, eden pa se je vzdržal.

Prvi korak k vrnitvi ruskih športnikov na mednarodna tekmovanja oziroma k vrnitvi pristojnosti nacionalni protidopinški agenciji je bila odločitev pritožbene komisije Wade, ki je prejšnji teden ocenila, da je Rusada pripravljena za tak korak. Komisija je takšno mnenje utemeljila s tem, da je Rusada izpolnila dva najbolj izpostavljena pogoja: priznanje McLarnovega poročila o nepravilnostih v ruskem športu ter dovoljenje Wadi za dostop do dokumentacije v laboratorijih Rusade v Moskvi. Če se ruska stran drugega dela dogovora ne bo držala in do 30. junija 2019 ne bo omogočila vpogleda v svoje laboratorije, pa lahko kazen spet uveljavijo.

doping Rusija "To smrdi do neba" Šport Američani jezni ob omembi konca suspenza za Ruse

Odločitev Wade bo vplivala na nastope ruskih športnikov; ti so lahko nazadnje na enem od največjih tekmovanj, letošnjih olimpijskih igrah v Južni Koreji, nastopali le kot nevtralni posamezniki brez nacionalnih simbolov. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na zasedanju po igrah v Pyeongchangu sicer sklenil, da ukinja suspenz ruskemu komiteju, ki je tako spet postal polnopravni član olimpijske družine.

Prepoved pa bo zdaj verjetno morala umakniti tudi krovna atletska zveza IAAF, ki je doslej vztrajala pri prepovedi nastopov za ruske tekmovalce. Krovna atletska zveza je sicer novo analizo dogajanja, povezano z Rusijo, že pred današnjo odločitvijo Wade predvidela za december.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.