Šport
621 ogledov

Rusi besnijo, zahtevajo proteste in bojkot, Putin molči

Vladimir Putin EPA Vladimir Putin je velik športni navdušenec.
V Rusiji besnijo nad odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) in krivdo valijo na odnos zahodne politike do države.

Rusija se je z besom in jezo odzvala na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je ruskim športnikom prepovedal nastop na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu, obenem pa posameznikom dovoli nastopiti pod okriljem zastave Moka. Ruski predsednik Vladimir Putin se za zdaj še ni odzval na prepoved Moka.

Glasni so bili tudi prvi pozivi k bojkotu, ruska televizija je že odpovedala prenose zimskih olimpijskih iger, ruska in mednarodna javnost pa nestrpno pričakujeta odziv Putina.

"Velike države na olimpijske igre ne potujejo inkognito," je bil jasen ruski senator Franc Klincevič, ki suspenza ne vidi le s športnega stališča, ampak zadevo v političnem kontekstu vidi širše in napoveduje morebitne nove zaostritve v odnosu do zahoda.

Njegov stanovski kolega Konstantin Kozačev pa ocenjuje, da je odločitev Moka skladna z zahodno politiko do Rusije, a dodaja, da država zaradi tega ne sme izvajati pritiska na posamezne športnike, ki se bodo odločili za ali proti nastopu v Južni Koreji, zato vlada o udeležbi po njegovem mnenju ne sme odločati. "Lahko smo jezni na zahod, a tudi našim športnim delavcem ni uspelo narediti odločilnih korakov, da do te odločitve ne bi prišlo," pa je pred lastnim pragom pometel tudi Kozačev.

soči bob rusija MOK Šport Rusom prepovedali nastop na OI, hud udarec tudi za naše

Javnost zahteva pritožbe, proteste in celo bojkot. "Proti tej odločitvi se je treba boriti, saj odloča o usodi cele generacije športnikov in trenerjev," je prepričan predsednik ruske zveze za curling Dimitrij Sviščev. In čeprav številni na zahodu ocenjujejo, da odločitev Moka ni uperjena proti športnikom, pač pa proti športnim delavcem in političnim veljakom na čelu s takratnim ministrom za šport Vitalijem Mutkom, ki so bili odgovorni za dopinški škandal v Sočiju pred štirimi leti, javnost ve, da se bodo kopja vnovič lomila na plečih najboljših iz "zbornaje".

Tudi športniki so zaradi odločitve pod pritiskom, saj zaradi zahtev velikega dela javnosti ne bo moč kar enostavno reči: "Grem na igre brez zastave in himne." Predsednik športnega odbora v ruski Dumi Mihail Degtjarov je zato že zahteval, da se športniki zberejo 12. decembra in se skupaj odločijo, kako bodo ravnali.

Prvi odzivi so različni. Hitrostni drsalec Viktor An, po rodu Korejec, je že napovedal nastop na OI. K nastopu poziva tudi legendarni hokejist Ilija Kovalčuk: "Vsi čisti športniki morajo nastopiti. Za številne bodo to zadnje igre. Če bomo nastopili dobro, bomo zanesljivo ob tem peli tudi himno, saj športniki nismo del politike." Pojavila pa so se tudi ugibanja, ali bo ruska hokejska reprezentanca, ki je ob Slovaški in ZDA tekmec Slovenije v predtekmovanju, sploh smela nastopiti na igrah.

"Če ruski športniki lahko nastopijo in če bodo napovedovalci na razglasitvi povedali, da so iz Rusije, potem naj nastopijo. Tudi sama bi," pa je za rusko televizijo povedala nekdanja vrhunska atletinja Jelena Isinbajeva. Sama je na olimpijskih igrah v Riu 2016 namreč izkusila prisilno prepoved in ob zaključku kariere dvakratna olimpijska prvakinja v Braziliji ni smela nastopiti.

olimpijski krogi | Avtor: Epa Epa

V pričakovanju Putinovega odziva

Uradna Rusija, pa naj bodo to politične ali pa športne oblasti, priznava težave z dopingom, še vedno pa zavrača poročila Svetovne protidopinške agencije Wade in Moka, da sta bila doping in prikrivanje pozitivnih vzorcev v državi sistemsko urejena. Prav zato svet nestrpno pričakuje odziv enega najvplivnejših ljudi na svetu, Vladimirja Putina, ki bo bržkone dal smernice tudi za udeležbo oziroma neudeležbo športnikov na OI. V začetku tedna je ta še napovedal, da ne glede na odločitev Rusija iger ne bo bojkotirala, a uradna stališča drugih politikov so bila tudi nasprotna. Še naprej se vrstijo obtožbe na račun prepovedi, glavni argument pa je dejstvo, da dokazi za kolektivni suspenz niso dovolj trdni.

Vladimir Putin | Avtor: Youtube Youtube
Tudi mediji se sprašujejo, kako se bo odzvala uradna Moskva. Komersant poroča, da se je Mok odločil za eno najstrožjih možnih kazni: "Zdaj bomo z napetostjo čakali, kdo ima pravico nastopa v Pyeongchangu in ali bodo naše oblasti dovolile nastop brez nacionalnih simbolov." V Sport ekspresu ugibajo o nastopu na OI, a dajejo prednost športnikom: "Težko je sprejeti vse te obtožbe in kazen. A bolj pomembno je, da verjamemo v naše športnike in da obdržimo svoj položaj v olimpijskem gibanju." "Ruski športniki bodo branili čast domovine pod katerokoli zastavo," pa so prepričani pri Izvestiji. Nastop zahtevajo tudi novinarji na tiskovni agenciji Tass, kjer bojkot iger enačijo s predajo. Obenem mediji za nastalo krizo močno krivijo tudi nekdanjega vodjo protidopinškega laboratorija Grigorija Rodčenka, ki je pomagal razkriti škandal. Ta medtem živi v ZDA, po prepričanju medijev pa so številni njegovih podatkov prenapihnjeni in netočni.

Platformo za nezadovoljstvo pa nudijo tudi sodobna socialna omrežja. V Rusiji je bil v torek na tviterju najbolj uporabljen ključnik #NoRussiaNoGames, na katerem so si ogorčeni uporabniki dali duška nad odločitvijo Moka. Oglasil se je celo v Rusiji živeči francoski igralec Gerard Depardieu, se dal s ključnikom fotografirati in med drugim zapisal, da Rusija ni edina država, kjer je prisoten doping, ter dodal, da Američani pač ne marajo, če se jim kdo upre.

Ruski športniki na CAS

Dvaindvajset ruskih športnikov, dobitnikov kolajn na zadnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2014 v Sočiju, se je po diskvalifikaciji Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) zaradi dopinga pritožilo na Mednarodno športno razsodišče Cas, so danes sporočili iz Lozane.

Med njimi sta tudi dve veliki imeni ruskega športa, smučarski tekač Aleksander Legkov, olimpijski prvak na 50 km, in Aleksander Zubkov, športni heroj v domovini, potem ko je na igrah osvojil dve zlati odličji v bobu.

Do zdaj je Mok diskvalificiral 25 ruskih športnikov ter jim odvzel tretjino medalj, ki so jih osvojili v Sočiju: 11 od skupno 33. Posledično je Mok Rusiji prepovedal nastop na bližnjih zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu, ki bodo od 9. do 25. februarja prihodnje leto.

Ruski športniki bodo lahko na OI nastopili pod olimpijsko zastavo. Glavni vzrok za takšen ukrep je sistematični in državno voden program zlorabe prepovedanih sredstev med letoma 2011 in 2015.

Izvršni odbor Moka je ob tem namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku dosmrtno prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah.

rusija olimpijski krogi | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.