Šport > Zimski športi
11386 ogledov

Rusom prepovedali nastop na OI, hud udarec tudi za naše

doping Rusija
Mednarodni olimpijski komite je prepovedal nastop Rusom.

Mednarodni olimpijski komite je Rusiji prepovedal nastop na OI 2018 v Pyeongchangu, ruski športniki lahko tekmujejo le pod olimpijsko zastavo. Vzrok za takšen ukrep je sistematični in od države podprti doping. Izvršni odbor Moka je ob tem namestniku ruskega predsednika vlade in nekdanjemu športnemu ministru Vitaliju Mutku doživljenjsko prepovedal udeležbo na olimpijskih igrah, prav tako njegovemu nekdanjemu namestniku na športnem ministrstvu Juriju Nagornihu. Mok je začasno suspendiral tudi ruski olimpijski komite.

Pri Mok so se za to potezo odločili, ker v Rusiji zanikajo ugotovitve, da je država na zadnjih zimskih oimpijskih igrah sodelovala pri dopingu, številni ruski športniki so ob pomoči vladnih in športnih institucij do dosežkov prišli na nedovoljen način. Za glavnega krivca je bil tokrat razglašen Mutko, ki je sicer tudi predsednik ruske nogometne zveze in član Fife. Slednja se bo zdaj verjetno še enkrat znašla na udaru kritikov zaradi dodelitve nogometnega SP 2018 prav Rusiji.

Odločitev Mok bi znala precej okrniti olimpijske igre, še zlasti hokejski turnir, ki je že oslabljen zaradi nenastopa igralcev iz lige NHL. V boj med MOK in Rusijo je namreč pred časom posegla tudi liga KHL in dejala, da v primeru ruskega suspenza ne bo prekinila tekmovanja, brez nastopa v Pjeongčangu pa bi tako ostali tudi igralci iz druge najmočnejše lige na svetu, med njimi tudi kopica Kanadčanov, Američanov, Švedov in Fincev, prav tako pa tudi peščica slovenskih risov - Jan Muršak, Žiga Jeglič in Robert Sabolič.

Jan Muršak Belorusija Slovenija Olimpijske igre Šport Hud udarec za rise, če se to zgodi

Mokova komisija je pod vodstvom Samuela Schmida prišla do zaključka, da je Rusija imela sistem manipuliranja z dopinškimi vzorci. "To je še nikoli viden napad na integriteto olimpijskih iger in športa," je dejal predsednik Moka Thomas Bach in poudaril, da na odločitev ni vplivala politika. S tem so - kot menijo pri Moku - zaščitili "čiste" športnike. Podobno so proti Rusiji ukrepali že pred poletnimi OI 2016 v Rio de Janeiru, le da so takrat prepovedi izrekale panožne zveze. "To bi moral biti konec te škodljive epizode in bi moralo služiti za učinkovitejši protidopinški sistem, ki ga vodi Svetovna protidopinška agencija Wada," je še dodal Bach.

Rusija bo morala plačati še 15 milijonov dolarjev kazni za stroške preiskave in za plačilo prihodnjih protidopinških ukrepov. Zaradi vseh teh odločitev ruske državne televizijske postaje ne bodo prenašale OI 2018.

Rusko delegacijo je na zasedanju vodil šef ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov, v njej je bila tudi dvakratna svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju Jevgenija Medvedova. Rusija vztrajno zanika obtožbe, sprožila je tudi postopek proti nekdanjemu vodji moskovskega protidopinškega laboratorija Grigoriju Rodčenkovu, ki je razkril nečednosti v ruskem športu.

Po njegovem pričanju je Wadin preiskovalec Richard McLaren v dveh poročilih pisal o širokem in od države sponzoriranem dopingu v ruskem športu, v kar naj bi bilo vključenih več kot 1000 športnikov, pa tudi o sistemu prikrivanja izidov dopinških testov in manipuliranja z vzorci na OI 2014 v Sočiju.

doping kontrola Soči | Avtor: EPA EPA
Vzorce ruskih športnikov iz Sočija so ponovno testirali in dokazali, da so manipulirali z urinskimi vzorci oziroma jih zamenjevali. Mok je zato doživljenjsko prepovedal nastope na OI 25 ruskim športnikom, enajstim je odvzel kolajne. Med njimi tudi olimpijskim prvakom iz Sočija 2014 - vozniku boba Aleksandru Zubkovu, tekaču na smučeh Aleksandru Legkovu in skeletonistu Aleksandru Tretjakovu.

"Šokirana sem," je po današnji Mokovi odločitvi dejala predsednica ruske zveze za smučarski tek Jelena Välbe. Glede na to, da bodo "čisti" ruski športniki lahko nastopili pod olimpijsko zastavo, pa je dodala: "Glede nastopa pod olimpijsko zastavo bo odločitev na vsakem posamezniku posebej."

Kot so dejali pri Moku, so pri odločitvi o nastopu ruskih športnikov upoštevali vse okoliščine, pa tudi ukrepe, s katerimi bodo zagotovili enake pogoje za vse nastopajoče na igrah 2018.

Kremelj je dan pred odločitvijo o sankcijah Moka napovedal, da Rusija iger ne misli bojkotirati, pa čeprav so bile iz največje države na svetu v zadnjem času vse bolj pogoste informacije, da bo država igre raje bojkotirala, kot pa da bodo njeni športniki nastopali pod okriljem nevtralne zastave Moka.

Komentarjev 3
 • Avatar darklord
  darklord 08:06 06.december 2017.

  ce bi tako intenzivno preverjali tudi ZDA in njihove zaveznike, potem ne bi bilo nobenega na OI

 • Pepe007 07:34 06.december 2017.

  Politične odločitve v športu. Kar je konec koncev razumljivo. Šport je biznis in kjer je denar, tam je tudi politika.

 • Žirafa 02:54 06.december 2017.

  Še v enem članku ne morete biti vsaj konsistentni, če že teksta brez napak niste sposobni spisati. V prvem odstavku piše Pyeongchang, v tretjem imate pa Pjeongčang. *facepalm*