Šport > Košarka
15 ogledov

1. julij: lockout in vrsta brezposelnih

Nene
1/19
Žurnal24 main
V petek v ligi NBA bržkone nastopa lockout. Ker ni nove kolektivne pogodbe, prosti igralci ne bodo mogli poiskati novega kluba. In kdo so najbolj zaželeni prosti igralci letos?

V ligi NBA lastniki klubov in igralci še zmeraj niso našli skupnega jezika, tako da ligi dva dni pred iztekom trenutno veljavne kolektivne pogodbe (CBA) grozi tako imenovani lockout oziroma prenehanje vseh dejavnosti. Igralci, lastniki in vodstvo lige se bodo v četrtek še enkrat sestali, a zdi se, da le še komisar lige David Stern verjame, da se lahko sporazumejo do prvega julija. "Vedno je dovolj časa za pripravo ustreznih zaključkov," je dejal Stern. V primeru, da se strani ne bi uspeli dogovoriti, sledi po sezoni 1998/1999 že drugi lockout v NBA. Pri pogajanjih med lastniki klubov in igralci gre za denar. Lastniki se zavzemajo za drastične omejitve plač igralcev, saj so v minulih sezonah beležili visoke izgube. Košarkarji tega ne želijo sprejeti. Obenem bi vodstvo lige rado zdajšnji tako imenovani mehki salary cap (zgorna meja proračuna ekip) zaostrilo, da ne bi več dovoljeval toliko izjem (letos je večina ekip porabila tam okoli 58 milijonov, določene pa tudi prek 90 milijonov). V skrajnem primeru lahko odpade celotna sezona.

Prva posledica lockouta bo, da košarkarji, ki jim s prvim julijem poteče pogodba in postajajo tako imenovani prosti igralci, ne bodo mogli začeli iskati novega delodajalca, saj brez kolektivne pogodbe dogovarjanje in podpisovanje pogodb ni možno. Letošnja generacija prostih igralcev sicer ni tako zvezdniška, kot je bila lanska (LeBron James, Chris Bosh ...), in tako nobena ekipa ne bo mogla začeti z ničle, kot so to nazadnje Miami Heati. Bo pa zato na tržišču veliko zelo dobrih centrov, pa tudi nekaj košarkarjev, ki so se v minuli sezoni izkazali v vlogi rezervista in bodo gotovo želeli bogatejše pogodbe. Največ zanimanja naj bi veljalo za tri centre: Tysona Chandlerja (Dallas Mavericks), Davida Westa (New Orleans Hornets) in Neneja (Denver Nuggets). Slednji naj bi podaljšal, prva dva težko. Med letošnjimi rezervisti pa bi si prvo peterko gotovo zaslužila Jamal Crawford (Atlanta Hawks) in Juan Jose Barea (Dallas Mavericks).

Nekaj prostih igralcev je že pred prvim julijem sprejelo odločitev: Ray Allen ostaja pri Boston Celticsih, Zachu Randolphu so še pred koncem sezone Memphis Grizzlies ponudili novo, zelo bogato pogodbo, Phoenix Suns bodo zadržali Aarona Brooksa, Houston Rockets pa Gorana Dragića, Nenad Krstić je že podpisal z moskovskim CSKA-jem.

Najbolj atraktivne proste igralce najdete v naši galeriji (preverite, kako so igrali v minuli sezoni). Celoten seznam prostih košarkarjev pa najdete tukaj.

V primerju lockouta pa se marsikateri NBA-košarkar lahko odloči za Evropo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.