Šport > Košarka
10 ogledov

Irving prvi izbor, Udrih v Milwaukee

Kyrie Irving prvi izbor nabor NBA
1/10
EPA
V Avstraliji rojen Kyrie Irving je prvi izbor nabora za ligo NBA. Zaigral bo za Cleveland Cavaliers. Jan Vesely gre kot šesti v Washington Wizards, Davis Bertans je bil izbran kot 42. V času nabora je klub zamenjal Beno Udrih, ki bo odslej igral za Milwaukee Bucks.

Cleveland Cavaliers bodo prenovo ekipe začeli okrog branilca Kyrieja Irvinga, ki se bo v svoji debitanski sezoni lahko učil od veterana Barona Davisa. Ameriški košarkar z univerze Duke, ki je sicer rojen v Melbournu in bi ga Avstralci radi v svojo reprezentanco, je bil prvi izbor na četrtkovem naboru za ligo NBA, ki je potekal v Prudential Centru v Newarku (Madison Square Garden, kjer tradicionalno poteka, namreč prenavljajo).

188 centimetrov visoki in 87 kilogramov težki organizator igre je zelo atletski, igra z veliko energije, zna prodreti in zaključiti akcijo z eno ali drugo roko. Nevaren je za tri točke in ima dober pregled nad igro. V zadnji sezone je v NCAA odigral le 11 tekem, saj je imel poškodovan prst na nogi. Bruc je v kratki sezoni v povprečju dosegal 17,5 točke, 3,4 skoka in 4,3 podaje na tekmo. Cleveland je imel tudi četrti izbor. Nekoliko presenetljivo so izbrali Tristana Thompsona (ni se omenjal kot izbor v prvi deseterici). Gre ze krilnega igralca, ki je odličen skakalec (13,1 točke in 7,8 skoka), ne pa najboljši strelec z razdalje.

"Zapolniti moram zelo velike čevlje," se je v prvi izjavi v prispodobi izrazil 19-letni Irving. Seveda, čevlje nekdanjega zvezdnika Cavsov, LeBrona Jamesa. "Sem prvi izbor, kar pomeni, da bodo vsi veliko pričakovali in jaz nameravam pričakovanja še preseči. Ne bom poskušal nadomestiti LeBrona, poskušal bom biti Kyrie in prispevati za Cleveland, kolikor le morem." Priznal je, da se s selektorjem avstralske reprezentance Brettom Brownom pogovarja o prestopu, a da dokončne odločitve za zdaj še ne bo sprejel.

Udrih poslan v Milwaukee

V kupčiji med tremi klubi se slovenski branilec Beno Udrih seli v Milwaukee Buckse. Ti bodo od Charlotte Bobcatsov dobili še Stephena Jacksona, Shauna Livingstona in 19. izbor na naboru, Tobiasa Harrisa. Zdaj že nekdanji Udrihovi Sacramento Kings so dobili deseti izbor, Jimmerja Fredetta in Johna Salmonsa iz Bucksov. Bobcats Michaela Jordana so od Kingsov dobili sedmi izbor, Bismacka Biyomba (center iz Konga) in Coreyja Maggetteja iz Bucksov. Vprašanje je, koliko priložnosti bo Udrih dobil ob Brendonu Jenningsu, če bo sploh ostal pri Bucksih. Goran Dragić pa bo v Houston Rocketsih dobil konkurenco v Jonnyju Flynnu (doslej Minnesota Timberwolves).

Nič ni bilo od kupčije kakšnega od All-Star igralcev. Tako San Antoniso Spurs niso menjali Tonyja Parkerja, ampak rezervnega organizatorja igre Georga Hilla. Poslali so ga v Indiano Pacerse v zameno za 15. in 42. izbor na naboru. To sta bila Kawhi Leonard in Latvijec na delu pri Unionu Olimpiji Davis Bertans. Slednji tako v nasprotju z napovedmi ameriških novinarjev ni bil izbran s strani Dallas Mavericksov ali Chicago Bullsov. Menjali so tudi Portland Trail Blazers, Denver Nuggets in Mavericks. Slednji so dobili Rudyja Fernandeza, Blazers Raymonda Feltona in Nuggets Andreja Millerja.

Lakersom Nigerijec, Mavericksom Katarec

Timberwolves so kot drugega izbrali krilnega košarkarja Derricka Williamsa (Arizona), želena kupčija z Los Angeles Lakers pa jim ni uspela. Čeh Jan Vesely, ki je nazadnje igral za Partizan, prej pa za ljubljanski Slovan, gre po pričakovanjih v Washington Wizardse. Milana Mačvana so izbrali Cavaliers, še en znanec iz lige NLB Bojan Bogdanović pa morda priložnost dobi pri Timberwolvesih, potem ko so ga kot 31. izbrali Miami Heati. Slednji so kot svojo edino "okrepitev" dobili organizatorja igre Norrisa Cola (28. izbor Bullsov). Enega samega so dobili tudi New York Knicks: Imana Shumperta. Lakers so izbrali Nigerijca Chukwudiebereja Maduabuma in Avstralca Aterja Majoka,  Katarec Targuy Ngombo pa je bil izbran s strani Mavericksov.

Nabor za NBA 2011:

1. Cleveland Cavaliers: Kyrie Irving (branilec, Duke)
2. Minnesota Timberwolves: Derrick Williams (krilo, Arizona)
3. Utah Jazz: Enes Kanter (krilo, Kentucky, Turčija)
4. Cleveland Cavaliers: Tristan Thompson (krilo, Texas)
5. Toronto Raptors: Jonas Valanciunas (center, Lietuvos, Litva)
6. Washington Wizards: Jan Vesely (krilo, Partizan, Češka)
7. Sacramento Kings: Bismack Biyombo (krilni center, Fuenlambrada, Kongo) – poslan v Charlotte Bobcats
8. Detroit Pistons: Brandon Knight (branilec, Kentucky)
9. Charlotte Bobcats: Kemba Walker (branilec, Connecticut)
10. Milwaukee Bucks: Jimmer Fredette (branilec, Brigham Young) – poslan v Sacramento Kings
...
16. Philadelphia 76ers: Nikola Vućević (krilo, USC, rojen v Črni gori)
20. Minnesota Timberwolves: Donatas Motiejunas (krilo, Benetton, Litva) – poslan v Houston Rockets
23. Houston Rockets: Nikola Mirotić (krilo, Real, rojen v Črni gori, naturaliziran Španec) – poslan v Chicago Bullse
31. Miami Heat: Bojan Bogdanović (branilec, Cibona, BiH) – poslan v Minnesoto Timberwolvese
42. Indiana Pacers: Davis Bertans (krilo, Olimpija, Latvija) – poslan v San Antonio Spurs
54. Cleveland Cavaliers: Milan Mačvan (krilni center, Maccabi, Srbija)
56. Los Angeles Lakers: Chukwudiebere Maduabum (krilo, Bakersfield Jam, Nigerija)
57. Dallas Mavericks: Targuy Ngombo (krilo, Al Rayyan, Katar)
58. Los Angeles Lakers: Ater Majok (krilo, Gold Coast Blaze, Avstralija)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.