Šport > Košarka
10 ogledov

Napoved: Vesely bo Čarovnik, Bertans Bik

nba nabor kandidati
1/6
Reuters
V noči na petek se bo v New Yorku zgodil nabor za ligo NBA. Prvi izbor naj bi bil branilec Kyrie Irving. V prvem krogu naj bi izbrali šest neameriških igralcev, med njimi sta Jan Vesely (bržkone kot šesti v Washington Wizards) in Davis Bertans (kot 30. v Chicago Bulls).

Vse kaže na lockout

Lastniki klubov lige NBA in sindikat igralcev niso nič bliže novi kolektivni pogodbi in tako je lockout (prekinitev vseh aktivnosti v ligi: treningi, podpisovanje pogodb, tekme) od prvega julija naprej neizbežen. Na zadnjem sestanku so bili igralci pripravljeni na znižanje plač za pol milijarde, klubi pa si stroške še naprej želijo znižati za dve milijardi in ohraniti fleksibilen salary cap (omejitev proračuna), ki pa bi ga rado zaostrilo vodstvo lige. Sprte strani vztrajajo pri svojih stališčih, tako kot tudi v ligi ameriškega nogometa NFL, kjer lockout traja že štiri mesece in je nova sezona vse bolj vprašljiva.

Irving ali Williams?

A na razprtije se bo pozabilo vsaj za en dan, saj se bo v noči na petek v newyorškem Madison Square Gardnu zgodil nabor novincev. Tako kot leta 2003 imajo možnost prvega izbora Cleveland Cavaliers, a tokrat ne bodo dobili košarkarja, kot je bil LeBron James. Letošnja generacija ameriških košarkarjev je ena najslabših v zadnjih 20 letih. Tako naj ne bi bili še dan pred naborom odločeni, koga izbrati kot prvega: branilca Kyrieja Irvinga (Duke) ali krilnega košarkarja Derricka Williamsa (Arizona). Bolj sicer potrebujejo krilo in Williams, ki je imel v zadnji sezoni v NCAA povprečje 19,5 točke in 8,3 skoka, je s svojo atletskostjo zagotovo prava izbira. A Irving, ki obvlada žogo, je zelo hiter in nadpovprečno močan za branilca, velja za bolj perspektivnega in tako naj bi se Cleveland vendarle bolj nagibal k izboru njega.

All-Starji na tržnici

Drugi izbor imajo Minnesota Timberwolves, ki bi raje Williamsa kot Irvinga, saj so branilca za prihodnost dobili v Rickyju Rubiu, ki je dve leti po naboru vendarle prispel v Minneapolis. Še raje pa bi svoj izbor trgovali za izkušenega igralca. Phoenix Suns so njihovo željo po Stevu Nashu že zavrnili. Mediji iz Kalifornije pa špekulirajo, da bi lahko Los Angeles Lakers v zameno za Pauja Gasola od Timberwolvesov dobili Kevina Lova in omenjeni drugi izbor na naboru (po zadnjih govoricah naj bi Minnesota sicer raje Andrewa Bynuma, ponuja pa tudi Michaela Beasleyja). Vsaj še trije All-Star igralci bi lahko že v času nabora morali v nov klub: Monta Ellis (Golden State Warriors), Andre Igoudala (Philadelphia 76ers) in Tony Parker (San Antonio Spurs). Še posebej Spurs si želijo čim višjega izbora na naboru (za zdaj imajo 29.): Parkerja naj bi ponujali Toronto Raptorsom in Sacramento Kingsom. Slednji se zanimajo tudi za Raymonda Feltona (Denver Nuggets). So obupali nad Benom Udrihom?

Šest tujcev

Slabša generacija Američanov pomeni več priložnosti za tuje košarkarje in tako bi bilo lahko kar pet izbranih v prvi petnajsterici. Kot prva bosta to turški in litovski center, Enes Kanter (Kentucky) in Jonas Valanciunas (Lietuvos). Kanterja bi najraje Cavaliers (kot četrti izbor), Valanciunasa pa Raptors (kot peti izbor). A pred njimi izbirajo še Utah Jazz, ki naj bi bili od vseh še najmanj odločeni, koga izbrati. Ob Kanterju se z njimi povezuje še branilca Brandona Knighta in Čeha Jana Veselyja. Slednjega poznamo iz Slovana in Partizana. Izbran naj bi bil najkasneje kot šesti s strani Washington Wizardsov. Preostala zaželena tujca sta še center Bismack Biyombo (Kongo/Fuenlabrada) in krilni center Donatas Motiejunas (Litva/Benetton).


Kdo bo izbral Bertansa?

Edini preostali tujec, ki naj bi bil izbran v prvem krogu, naj bi bil košarkar Uniona Olimpije, Latvijec Davis Bertans. Na draftexpress.com in na sports.yahoo.com so mladega upa Olimpije uvrstili na 26. mesto (Dallas Mavericks), medtem ko na nba.com špekulirajo, da bo izbran s strani Chicago Bullsov (kot 28. ali 30.). A četudi bo izbran, vsaj še eno sezono, če ne dve, ostaja v Ljubljani. Med zanimivejšimi kandidati za prvi krog nabora velja izpostaviti še Nikolo Vučevića (USC), ameriškega centra s črnogorskimi koreninami (njegov oče je legenda sarajavske Bosne), in Kyla Singlerja (Duke), ki smo vam ga pokazali pred nekaj dnevi, kako je zadel koš z zvonika.


"Mock draft" (nba.com/sports.yahoo.com):

1. Cleveland Cavaliers: Kyrie Irving (Duke)/Kyrie Irving (Duke)
2. Minnesota Timberwolves: Derrick Williams (Arizona)/Derrick Williams (Arizona)
3. Utah Jazz: Enes Kanter (Turčija)/Brendon Knight (Kentucky)
4. Cleveland Cavaliers: Jonas Valanciunas (Litva)/Enes Kanter (Turčija)
5. Toronto Raptors: Brendon Knight (Kentucky)/Kemba Walker (Connecticut)
6. Washington Wizards: Jan Vesely (Češka)/Jan Vesely (Češka)
7. Sacramento Kings: Kemba Walker (Connecticat)/Jimmer Fredette (BYU)
8. Detroit Pistons: Bismack Biyombo (Kongo)/Jonas Valanciunas (Litva)
9. Charlotte Bobcats: Alec Burks (Colorado)/Kawhi Leonard (San Diego State)
10. Milwaukee Bucks: Donotas Motejunas (Litva)/Marcus Morris (Kansas)
...
30. Chicago Bulls: Davis Bertans (Latvija): 26. Dallas Mavericks

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.