Šport > Košarka
5 ogledov

Kdo bo zapustil prvake in podprvake

Tyson Chandler
1/25
EPA
Sezona je končana: Dallas Mavericks so osvojili prstane, Miami Heat so pogrnili na zadnji stopnici. Oboje čaka naporno poletje, saj se številnim igralcem prvega julija iztečejo pogodbe. Mavs bodo skušali zadržati ključne igralce, Heat pa najti okrepitve za na klop.

Miami Heat so v minuli sezoni za plače odšteli 67 milijonov dolarjev, Dallas Mavericks pa dobrih 90 milijonov. Zaradi izjem, ki jih dopušča zdajšnja kolektivna pogodba, je Dallas lahko krepko presegel salary cap (zgornja meja proračuna je letos znašala 58 milijonov). A kolektivna pogodba (CBA) med igralci, klubi in ligo poteče 1. julija, nove pa ni na obzorju. Obeta se tako imenovani lockout – prekinitev vseh aktivnosti med klubi in igralci (poletna liga je že odpovedana).

Za obe moštvi, ki sta igrali finale, bo tako to poletje še kako težko. Pri obojih polovici igralcem poteče pogodba, dokler ne bo nove kolektivne pogodbe, pa ne bodo mogli podaljševati. Želja lige je, da se salary cap zaostri (da ne bi več dovoljeval izjem). V tem primeru bo imel lastnik Dallasa, Marc Cuban, veliko težav: vprašanje je, če bo lahko podaljšal s Tysonom Chandlerjem in Caronom Butlerjem (letos sta imela vsak prek 10 milijonov dolarjev plače), po odličnih igrah v končnici si bo gotovo več od letošnjega 1,8 milijona želel Juan Barea.

Z deveterico, ki jih že imajo pod pogodbo (od tega dva letos sploh nista igrala), so pri Dallasu že pri znesku 61 milijonov dolarjev. Miami ima pod pogodbo osem igralcev (Zydrunas Ilagauskas najbrž odide) in za te bo moral naslednjo sezono odšteti 65 milijonov. Heati so že krenili v pogovore z Mariom Chalmersom, ki je letos dobil manj kot milijon. Govori pa se, da bodo skušali Mavsom "ukrasti" Chandlerja. "Nekaj računov bo moralo biti večjih, a to klapo moramo obdržati skupaj," lastnika Cubana k podaljšanju pogodbe s Chandlerjem, Butlerjem, DeShanom Stevensonom in Bareo poziva Jason Terry.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.