Šport > Košarka
21 ogledov

Avanzo: Eurobasket bo vrhunski

Matej Avanzo in Goran Dragić Anže Petkovšek
Direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo je prepričan o uspešnem Eurobasketu 2013: "Evropsko prvenstvo bo v Slovenijo za tri tedne pripeljalo ogromno tujcev, gospodarstvenikov, športnih navdušencev."

Župan Alojzij Muhič je po naslovu Krke znova dejal, da dvorana v Novem mestu bo. Na čem sloni njegov optimizem? Se vas sploh obvešča o teh rečeh?
Stalno komuniciramo z občinami, smo obveščeni o zadevah. Vemo, kakšne so razmere v Evropi, v Sloveniji. Temu se poskušamo prilagoditi, zato na Novo mesto in Ptuj gledamo s skepso oziroma bolj konservativno. Že razmišljamo, kaj bi storili, če ti dve mesti ne bosta izpolnili vseh pogojev, ki sta jih postavila Košarkarska zveza Slovenije in resorno ministrstvo. Do julija morajo pridobiti gradbeno dovoljenje in vso potrebno dokumentacijo, ki zagotavlja črpanje evropskih sredstev. Ker obstaja velika možnost, da se to ne zgodi, razmišljamo o rezervnih scenarijih. Obstajajo tri možnosti za dve mesti. To so dvorana Tabor v Mariboru, dvorana Zlatorog v Celju in Hala Tivoli v Ljubljani.

Se bo julija že začelo graditi?
Po roku, ki je bil dan Novemu mestu in Ptuju, torej do konca junija, bo treba v najhitrejšem možnem času potegniti ključne poteze, se dogovoriti in določiti štiri dvorane za prvi del. Ena bo v Kopru, ena na Jesenicah, za drugi in tretji del pa je zagotovljena dvorana v Stožicah. Upam, da se bomo od julija ukvarjali samo z organizacijo in ne raznimi peripetijami, na katere imamo zelo malo vpliva. Organizacijsko že zdaj vse poteka vrhunsko in bo tudi septembra 2013.

Vlada lahko evropska sredstva preusmeri. Jih bodo dobili na primer v Celju ali Mariboru in se jim bo s tem omogočilo plačilo kotizacije?
Odločitev je v rokah vlade, ki lahko s sklepom edina prerazporedi ta sredstva. Naša želja je seveda, da bi celoten znesek, namenjen infrastrukturi, to je 6,1 milijona evrov, ostal namenjen izgradnji dvoran za Eurobasket. Odločitev, kako bodo ta sredstva prerazporejena, pa je v skupnih rokah. Občinam bomo z veseljem pomagali, a tu sta glavna vlada ter ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Kakšno je sodelovanje z vlado in pristojnim ministrstvom?
Tudi z njimi smo v stikih. Ker vsi vemo, da gre za največji športni projekt v zgodovini Slovenije, sem prepričan, da bomo našli finančno vzdržen, vendar še vedno vrhunski način, kako izpeljati zadevo. Vsi vpleteni bi morali pogledati pozitivne učinke takšnega dogodka, ki se vse premalo poudarjajo. Evropsko prvenstvo (EP) bo v Slovenijo za tri tedne pripeljalo ogromno tujcev, gospodarstvenikov, športnih navdušencev … Poraba bo za slovenske razmere ogromna.

Ali bosta morala Ptuj in Novo mesto vseeno plačati kotizacijo, če jima ne uspe izpolniti zahtev?
O tem bomo govorili po izteku roka. Zdaj to ne bi bilo korektno.

Ste razmišljali, kje bo igrala katera reprezentanca? Morda Italijani v Kopru?
Tu bo treba razmisliti, katere štiri države bomo razvrstili v določene skupine. Ena bo zagotovo Slovenija; košarka je trenutno zelo priljubljena na območju nekdanje Jugoslavije, tu torej razmišljamo o Srbiji, Hrvaški in Makedoniji, ne smemo pa pozabiti niti na Litvo. Vsakega prvenstva se udeleži od 1.500 do dva tisoč Litovcev. To so države, med katerimi bomo iskali nosilce skupin. A o tem še imamo čas razmišljati; žreb bo 18. novembra.

Julija bo v Sloveniji potekalo že EP do 20 let.
Tu je naš cilj kolajna. Razmere za delo so vrhunske, na ravni članske izbrane vrste. Dan po koncu EP pa se bodo zbrali člani. Tu bo šlo nekako za 20-dnevni timbilding, ki bo pomemben za naslednje leto. Večina igralcev naj bi bila že takrat na voljo..

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.