Šport > Košarka
6 ogledov

Avanzo: Tivoli bo razprodan

Beno Udrih bo naslednje leto morda igral, poudarja Matej Avanzo. (Foto: Saša Des Žurnal24 main
Telesno najbolj zahteven del priprav slovenske košarkarske reprezentance za nastop na EP na Poljskem je mimo, zato smo spregovorili z vodjo reprezentance Matejem Avanzom.
Gospod Avanzo, kako ste zadovoljni s prvim ciklusom priprav. Je kondicijski trener Jadranko Nikolić dobro opravil svoje delo?
S prvim delom priprav smo lahko več kot zadovoljni. Loki, kot ga kličemo, je znal zadeti neko vmesno varianto med trdim delom in sprostitvijo košarkarjev. Fantje so trdo delali, a se tega pravzaprav niso zavedali. Važno je, da smo se izognili vsem poškodbam, izjema pa je seveda Saša Vujačič.

Kakšno je pravzaprav njegovo stanje? Pod katerim pogojem za Slovenijo ne bi zaigral?
Saša bo imel nekajdnevne terapije kolena. Ko se bodo te končale, bo dr. Slobodana Macura ocenil, ali je ta poškodba povsem sanirana. Če se bo to zgodilo, bo priprave z nami nadaljeval, v nasprotnem primeru se bo vrnil k svoji ekipi v Los Angeles.

Avanzo meni, da je KZS v promociji košarke na slovenskih tleh naredila velik korak naprej. © Saša Despot

 
Kaj je narobe z njegovim kolenom?
Gre za vnetje, ki naj bi se ga dalo pozdraviti s terapijo in počitkom. Zaenkrat se to ni zgodilo. Takoj, ko se je Saša vrnil z obiska na Kitajskem, je opravil pregled z magnetno resonanco. Ta je pokazala poškodbo, ki jo je predvidel že dr. Macura. Saša je izvide poslal v Los Angeles, kjer so diagnozo potrdili. Zdaj je vse odvisno od tega, kako se bo koleno odzvalo na terapije. Upamo, da se bo Saša pridružil reprezentanci. Če bodo bolečine še vedno prisotne, bo izgubil še dodatem del priprav in tako je logično, da se bo v najslabšem primeru vrnil v Los Angeles. Zdravje je le na prvem mestu.

Kako ste zadovoljni z igro reprezentantov proti Makedoniji? Rezerve je prav gotovo še veliko.
Ocenjevati igro po prvem ciklu priprav, ki je temeljil na telesni pripravi, je gotovo nesmiselno. Fantje so se šele zadnje tri dni pred tekmama začeli postopno pripravljati na taktiko igre v napadu, kasneje pa še v obrambi. Tekmi sta bili namenjeni predvsem temu, da so se igralci med seboj nekoliko začutili, dobili občutek, pa tudi temu, da se predstavimo domačemu občinstvu in da se razbremeni usmerjenost v telesne napore. Rezultat in igra nimata vloge. Res pa je, da bo z vsako naslednjo tekmo igra bolj v ospredju. Selektor bo prav gotovo menjaval postave in preizkusil razne kombinacije v želji po tem, da najdemo najbolj idealno dvanajsterico, ki bo odpotovala na Poljsko.

Jure Zdovc se bo za končno dvanajsterico po vsej verjetnosti odločil konec avgusta. © Grega Katič

 
Kdaj bo torej Zdovc izdal dokončen seznam slovenske reprezentance?
Točnega datuma še nismo določili. Vemo, da je šport nepredvidljiva stvar. Prehitre odločitve se lahko maščujejo. Načeloma bomo dvanajsterico določili po pokalu Adecco v Mariboru, ki bo konec avgusta, obstaja pa tudi možnost, da bomo zadnje skrčenje naredili nekje v začetku septembra.

Na sporedu sta tekmi z Rusijo, ki bosta prav gotovo nekoliko boljši pokazatelj kakovosti naše izbrane vrste. Kakšna so vaša pričakovanja pred tekmama?
Predvsem prva tekma z Rusijo sodi v posebno poglavje slovenske reprezentančne košarke, saj moška članska reprezentanca po več kot desetih letih spet igra v Ljubljani. Za obračun z Rusi smo se odločili predvsem zaradi promocije košarke na naših tleh. Evropskih prvakov v našo domovino ni bilo lahko pripeljati, saj imajo zaradi preteklih uspehov visok rating. Glavni namen je bil, pripeljati jih v Tivoli in Novo mesto. V Tivoli zaradi tega, ker gre za hram slovenske košarke, Novo mesto pa je rojstni kraj kapetana Matjaža Smodiša. Od teh dveh tekem pričakujemo, da bo vse skupaj že bolj tekoče. Mogoče bi lahko plodove obrodilo tudi delo v obrambi, na katerem je bil poudarek v preteklih dneh. Tekmi seveda še ne bosta pokazali prave kakovosti reprezentance, a bomo letos vsega skupaj odigrali 13 pripravljalnih obračunov, tako je časa za uigravanje še dovolj.

Košarkarska zveza Slovenije je prav pri promociji košarke v zadnjih letih storila korak naprej.
Na področju marketniga smo šli v korak s časom ali pa celo nekoliko prehiteli konkurente. Mislim, da smo zelo uspešni. Vse tekme smo oglaševali na raznovrstne načine. Tako prek spleta kot jumbo plakatov spletnih komunikatorjev, kot je denimo facebook, radijskih oglasov, naših spletnih vsebin in tako naprej. Kar se tiče uvodnih tekem, smo sklenili posebna dogovora z lokalnima organizatorjema. Torej s KK Rudar v Trbovljah in KK Heliosom iz Domžal. Dogovorili smo se, da si prihodek od oglasnega prostora in prodaje vstopnic delimo. Glede na to, da sta bili obe dvorani razprodani, lahko rečem, da smo bili uspešni.

Poškodba Saše Vujačiča selektorju Zdovcu trenutno povzroča največ skrbi. © Nik Rovan

 
Menite, da lahko napolnite tudi Tivoli?
Seveda verjamem, da se bo to zgodilo. Trenutno smo s prodajo vstopnic več kot zadovoljni. Do danes dopoldne (intervju je nastal v četrtek, op. p.) smo že prodali 2500 vstopnic, kar pomeni, da jih je na voljo še kakšnih 1500. Verjamem, da nam bo uspelo napolniti tudi dvorano Leona Štuklja, zadnji cilj pa je, da razprodamo tudi dvorano Tabor tako kot na tekmi z Bolgarijo in Grčijo. Veliko je povpraševanje tudi po obeh tekmah na Hrvaškem. Tudi tukaj smo naredili načrtno promocijo. S hrvaško zvezo smo se dogovorili, da bosta tekmi v Poreču in Pazinu, kjer počitnikuje veliko slovenskih turistov. Karte bodo na voljo v Poreču, kmalu pa nas bodo Hrvati podrobneje obvestili o prodaji vstopnic.

Do evropskega prvenstva na Poljskem je še kar nekaj časa. Ste o vseh podrobnostih morebiti v navezi s slovenskimi košarkarskimi delavci, ki se preživljajo na Poljskem? Denimo z Valterjem Jeklinom?
Valter Jeklin je tako ali tako del naše delegacije. Ravno pred dvema dnevoma se je oglasil na pripravah v Kranjski Gori. Za našo delegacjio je izjemna pridobitev. Valter je kot predsednik kluba na Poljskem prišel v prvo poljsko ligo, kar je velik dosežek. Tekoče govori poljsko, tako da nam bo v veliko pomoč. Vsakič ko nas obišče, je dobrodošel in še kako koristen člen našega štaba, ki je letos res izredno močan. V navezi smo tudi z nekaterimi slovenskimi trenerji na Poljskem, mislim pa, da bo prav Valter ključen. Kot uraden član delegacije bo pripomogel k temu, da rešimo vse drobne težave, ki na evropskem prvenstvu zagotovo ne bodo zaostale.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.