Šport > Košarka
49 ogledov

Belgijci v Rigi zakuhali težave tudi Slovencem

Belgijski košarkarji EPA
V skupini D je veliko presenečenje pripravila Belgija, ki je v Rigi premagala Litvo s 76:74.

Belgijci so proti košarkarski velesili z obale Baltika dosegli enega največjih reprezentančnih uspehov in z dvema zmagama in enim porazom povedli v skupini pred Litvo, ki ima enak izkupiček. S tem so precej zakuhali stvari v skupini D glede vrstnega reda.

Z eno izmed štirih reprezentanc v Rigi se bo v osmini finala pomerila tudi Slovenija, če bo napredovala iz zagrebške skupine. V tej je veljalo, da se je treba izogniti četrtemu mestu, ki naj bi v prvem krogu izločilnih bojev prineslo dvoboj s favoritom skupine D - Litvo. Zdaj je že bolj verjetno, da Litovci ne bodo prvi, s tem pa četrto mesto v Zagrebu postaja na papirju manj, kakšno drugo mesto pa bolj neugodno. "Nobenih kalkulacij ne bo. Teh si niti ne moremo privoščiti," je glede razpleta v obeh skupinah dejal slovenski selektor Jure Zdovc.

Slovenske navijače je pred letom dni sicer precej zbodla situacija ba svetovnem prvenstvu, ko je po mnenju mnogih Avstralija namerno izgubila z Angolo in se tako v nadaljevanju prvenstva izognila boju z nepremagljivo ekipo ZDA.

Tekmo v Latviji je sicer odločil Matt Lojeski, ki je po zgrešenem polaganju Sama van Rossoma žogo spravil skozi obroč v zadnjih trenutkih dvoboja. Sodniki so že takoj odločili, da je Lojeski potisnil žogo še pred zvokom sirene. Kljub temu so se odločili za ogled videoposnetka, po dolgem čakanju pa so odločitev potrdili, čeprav so Litovci še dolgo trdili, da je bila tekma končana, še pred ključnim trenutkom tekme, ki bi se morala po njihovem mnenju nadaljevati še v podaljšku.

Lojeski je tekmo končal z 20 točkami, Jonathan Tabu jih je dodal 16, na drugi strani je 25 točk in 12 skokov zbral Jonas Valanciunas, Mantas Kalnietis pa je zabeležil sedem točk in 13 podaj.

Rusi še brez zmage, težave pri Italiji

Finci so v predtekmovanju evropskega prvenstva v košarki v Montpellierju premagali Rusijo z 81:79 in nekdanje evropske prvake iz leta 2007 praktično izločili iz kroga 16 ekip, ki se bodo merile v drugem delu prvenstva v Lillu. Petteri Koponen je 3,5 sekunde dosegel dvanajsto točko in poskrbel za senzacijo v Franciji. Erik Murphy je dodal 19 točk in sedem skokov, za Ruse, ki so po treh tekmah še brez zmage, pa je 22 točk dosegel Vitalij Fridzon, Andrej Voroncevič pa 13 točk, 11 skokov in pet podaj.

V skupinah B in C danes ni tekem, kljub počitku pa so veliko razočaranje doživeli v italijanski vrsti. Prvenstvo je predčasno končal njihov kapetan Luigi Datome, ki si je huje poškodoval mišico na tekmi z Islandijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.