Šport > Košarka
24 ogledov

Bodiroga: "Na pol dirigiran žreb"

žreb SP v košarki tabela fiba.com
Gostitelj prvenstva, reprezentanca Španije, si je zagotovila privilegij, da z izbrano vrsto ZDA ne bo igrala vse do morebitnega finala. Domačini so v skupini A, Američani pa v skupini C.

Posebnost tokratnega razporeda je dejstvo, da se ekipe iz skupin A in B vse do finala ne morejo srečati z moštvi iz skupine C ali D (v kateri je tudi Slovenija). S tem je zadan resen udarec zanimivosti turnirja, saj se zna zgoditi, da se bodo nekateri tekmovalni pari ponavljali.

Poleg tega se še ni zgodilo, da bi se razpored organiziral na ta način. Ponavadi so ekipe iz določenih skupin "ločene" le do četrtfinala, na nekaterih turnirjih tudi do polfinala. V praksi to pomeni, da se bo Slovenija v primeru prvega mesta v skupini z ZDA pomerila že v morebitnem polfinalu (Američani bodo skoraj zagotovo prvi v skupini C), v primeru drugega mesta že v četrtfinalu.

Kot Francozi leta 1998

"Vtis je, da je najmočnejša skupina A. Španija in ZDA so sedaj ločene, žreb je bil praktično na pol dirigiran. Mislim, da se še nikoli ni zgodilo, da bi bile reprezentance iz skupin A in B ter skupin C in D ločene vse do finala. To je zmotilo veliko ljudi," je za B92 povedal podpredsednik Košarkarske zveze Srbije, nekdanji velemojster Dejan Bodiroga.

V svetu športa smo podoben slučaj videli na nogometnem SP leta 1998 v Franciji, ko je "edinstven" tekmovalni sistem Francozom pomagal, da so se takrat aktualnim prvakom Brazilcem izognili vse do finala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.