Šport > Košarka
928 ogledov

Boston zavit v črno, umrl je serijski prvak

košarkarska žoga Profimedia
Poslovila se je legenda slovite košarkarske franšize.

Velikan severnoameriške košarkarske lige NBA Tom Heinsohn, ki je z Boston Celtics kot igralec in trener osvojil več naslovov prvaka v najmočnejši ligi na svetu, je umrl pri 86 letih, poroča Boston Globe. Heinsohn je pri Keltih preživel šest desetletij, najprej kot košarkar, nato kot trener, zatem še kot košarkarski komentator.

Med igralsko kariero, bil je tudi novinec leta 1957, od leta 1956 do 1965 je Heinsohn osvojil kar osem naslovov prvaka in v povprečju dosegal po 18,6 koša in 8,8 skoka na tekmo. Takoj po koncu kariere so Kelti "upokojili" njegov dres s številko 15.

Leta 1969 je Heinsohn postal trener Celtics in je v tej vlogi osvojil še dva naslova prvaka (1974, 1976), leta 1981 pa je začel delo kot strokovni komentator na domačih tekmah Keltov in to vlogo opravljal praktično do smrti. Skupno je v različnih uradnih vlogah sodeloval pri kar 17 naslovov prvaka Boston Celtics.

Šestkrat je nastopil tudi na tekmi zvezd All-Star, štirikrat pa je bil na zvezdniški tekmi izbran tudi za trenerja.

Zaradi svojih uspehov je bil Heinsohn tako kot igralce in kot trener sprejet v hišo slavnih, kjer imajo tovrstno čast v obeh vlogah le še Bill Sharman, Lenny Wilkens in John Wooden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice