Šport > Košarka
29 ogledov

Boža: "Igrali brez šestih najpomembnejših"

Četrtfinale EP 2011 Slovenija-Španija EPA
Selektor Božidar Maljković je kljub drugačnemu prepričanju igralcev zadovoljen z odigranimi tekmami v Litvi. Dokončno oceno bo dal po koncu evropskega prvenstva. "Ali smo kar pozabili, da je Italija s tremi igralci iz lige NBA izpadla? Ali smo pozabili, da je bila Srbija odvisna od enega meta? Ali smo pozabili, da Turčije, ki je svetovni podprvak, ni v Kaunasu?" se sprašuje selektor.

"Glede na sestavo naše ekipe, odigrane tekme in neverjetno kvaliteto tega tekmovanja sem zadovoljen. Tudi s tekmo proti Litvi sem zadovoljen. Odločala je ena žoga, tako kot je bilo tudi na pripravljalni tekmi v Klaipedi, ko je Jaka Lakovič odločil zmagovalca. To je košarka. Žoge se odbijajo sem in tja, potrebna je sreča. Zadovoljen sem, ker je moja ekipa igrala čvrsto in dobro košarko," je po porazu Slovenije z Litvo povedal selektor Božidar Maljković. Slovenski košarkarji se bodo v soboto borili za sedmo mesto na tem EP. Maljković je sicer še dejal: "Ne pozabite, da ti igralci prvič igrajo skupaj, za nameček pa so podvrženi velikemu naporu. Le Erazem Lorbek je imel v svojem klubu spodobno minutažo, ostali niso skoraj nič igrali. Tako so imeli fizične težave, nekateri so imeli tudi težave s poškodbami. Ali lahko rečete, da je slovenska liga, v kateri igrajo nekateri naši igralci, dovolj močno tekmovanje? Glede motiva in truda igralcev nihče ne more reči, da je Slovenija razočarala. Nihče, razen tistih, ki imajo slabe namene. Tudi takšni obstajajo."


Pred odhodom na evropsko prvenstvo je bil zastavljen cilj uvrstitev med najboljših šest. To četi Božidarja Maljkovića ni uspelo, a srbski strokovnjak ni pretirano zaskrbljen: "Za mene to ni razočaranje. Slovenija ima dva milijona ljudi in je med najmanjšimi tu. Celo Litva ima tri milijone, sam sem mislil, da jih ima manj. Igrali smo brez šestih najpomembnejših igralcev po rejtingu. Če je kdo nezadovoljen, je nekaj narobe. Zadovoljen sem s celotnim pripravljalnim obdobjem in tudi z igrami na prvenstvu."

Selektor je dokaz za svoje besede poiskal tudi pri drugih reprezentancah: "Ali smo kar pozabili, da je Italija s tremi igralci iz lige NBA izpadla? Ali smo pozabili, da je bila Srbija odvisna od enega meta? Ali smo pozabili, da Turčije, ki je svetovni podprvak, ni v Kaunasu? Ali smo pozabili, da tu ni Dirka Nowitzkega z njegovo Nemčijo? O čem se mi pogovarjamo? Nekdo lahko reče, da mu ni všeč naš model igre, rezultat pa je tu. Ko smo izgubili z Makedonijo, se je marsikdo čudil, ko pa je potem Makedonija odpravila Litvo, se ti isti ljudje niso več čudili. Zdaj je pa v redu. Govorim o filozofih, ki so pisali, da je Makedonija zanič in da jo je treba premagati."

Bo prvo Maljkovićevo evropsko prvenstvo tudi njegovo zadnje? "Komentirali bomo, ko se bo prvenstvo končalo. To je v vseh normalnih in razvitih družbah. Tu mislim na komentar strokovnega vodstva, vodstva zveze, potem na moj komentar in tudi na mnenje igralcev. Ocena bo še prišla. Košarkarska zveza Slovenija je resna organizacija, ima svoje organe in ti bodo že podali svoje stališče," je pogovor s slovenskimi mediji zaključil Maljković.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.