Šport > Košarka
18 ogledov

Bravo: dekleta spravila v koš Litvo

Celjanke (na fotografiji Nika Barič) so ostale brez pokalnega naslova. (Foto: fo fotosi.si
Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2013 v Kranjski Gori presenetljivo premagala Litvo z 79:68 (25:22, 37:37, 56:50).

Med izbrankami selektorja Borisa Zrinskega so bile najbolj razpoložene Teja Oblak z 19, Maja Erkić s 13 in Nika Barič z 12 točkami in osmimi podajami. Pri Litovkah je izstopala Gintare Petronyte z 22 točkami in devetimi skoki. V prvem kolu je slovenska vrsta v sredo v Bruslju premagala Belgijo s 63:59. V skupini C poleg Belgije in Litve ter Slovenije igrata še Nizozemska in Slovaška. Tretja tekma slovenske ekipe bo na sporedu v sredo, 20. junija, v Slovenskih Konjicah, kjer se bodo Slovenke pomerile z Nizozemkami.

Litovkam je obilo preglavic povzročala agresivna slovenska obramba po celotnem parketu. Po zaslugi takšne obrambe, dobrega skoka pod obema obročema ter razpoloženih strelk z razdalje je Slovenija slabih šest minut pred polčasom povedla že z osmimi točkami (35:27). To pa ni zmotilo sedmouvrščene reprezentance zadnjega EP na Poljskem, ki je z osmimi točkami zapovrstjo izenačila na 35:35, v drugem polčasu (37:37) pa se je tako vse začelo znova.

Kamile Nacickaite je ob koncu 25. minute Litvo povedla v vodstvo s 43:41, a so se slovenska dekleta še enkrat zbrala. Delni niz 12:2 jih je popeljal na +7 (53:46), do konca pa vodstva niso več izpustile iz rok. Egle Sulčiute je sicer na začetku zadnje četrtine zadela za 56:52, a so Slovenke znale tudi tokrat odgovoriti. Vsega je bilo konec dobre tri minute pred koncem, ko je Teja Oblak, z 19 točkami prvo ime reprezentance, zadela za 74:60. Po slabši tekmi v Belgiji je zelo dobro odigrala tudi druga organizatorka igre Nika Barič. Trboveljčanka je tekmo končala pri 12 točkah in osmih podajah, še točko več pa je dodala vnovič odlična kapetanka Maja Erkić.

"Košarkarice so verjele v to, kar smo vseskozi poudarjali, da litovska ženska reprezentanca od nas ni boljša v ničemer. Čeprav imajo višjo ekipo, ki je dobra pri metu, se je nismo ustrašili. Na začetku smo jim sledili, v nadaljevanju pa je po mojem mnenju odločila daljša klop in boljša fizična priprava. Narekovali smo ritem tekmi celo tekmo in na koncu zasluženo zmagali. Sedaj bo potrebno ohladiti glave. Čaka nas še šest tekem. Naš cilj ni bila le ta zmaga proti Litvi, naš cilj je, da se Slovenija uvrsti na evropsko prvenstvo!" je po srečanju dejal selektor Boris Zrinski.

"S puncami smo se zavedale, da nas čakajo težke nasprotnice. Naša ekipa je mešanica mladosti in izkušenj, vse pa imamo zelo veliko srce. To je po mojem mnenju ključno v teh kvalifikacijah. Upam, da bomo po tej zmagi ostale z glavami na mestu in poslušale strokovni štab, ki res opravlja izvrstno delo. Korak za korakom in upam, da stopimo na koncu tja, kamor sama stopam že toliko let – na evropsko prvenstvo," pa je bila zadovoljna Maja Erkić.

Kvalifikacije za EP 2013, 2. kolo:

Slovenija : Litva 79:68 (21:16, 35:28, 52:45)
Oblak 19, Erkić 13, Barič 12, 8 pod.; Petronyte 22, 9 sk., Paugaite in Linkeviciene 10

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.