Šport > Košarka
10 ogledov

Clipperse zapustili Mercedes, Red Bull, Kia ...

Donald Sterling George Segal Shelly Clippers Reuters
Komisar lige Adam Silver bo imel danes novinarsko konferenco, na kateri bo moral povedati, kaj bo storil z lastnikom moštva Los Angeles Clippers Donaldom Sterlingom zaradi njegovih rasističnih opazk. Silver zastopa lastnike klubov, igralci pa od njega zahtevajo, naj Sterlinga odstrani.


81- letni Donald Sterling je na tonskem posnetku svojemu nekdanjemu dekletu zabičal, naj mu ne vlači več na tekme črncev in naj ne razglaša, da se druži z njimi. Eden od teh "črncev", ki so zmotili Sterlinga, je legendarni Magic Johnson, nekdanji zvezdnik ekipe Los Angeles Lakers. Zgodba je dolga in zapletena, pred Silverjem, ki je šele 1. februarja prevzel položaj komisarja Lige NBA od Davida Sterna, pa je morda najtežja odločitev njegove kariere.

Moštvo LA Clippers so že začeli zapuščati sponzorji, med njimi Mercedes-Benz USA, Red Bull, CarMax, Virgin America, Kia Motors America, zavarovalnica State Farm in druga podjetja. Največja organizacija temnopoltih v ZDA NAACP pa je preklicala odločitev, da Sterlingu maja podeli nagrado za življenjske dosežke. Vrnili mu bodo tudi vse donacije.

Že dvakrat tožen zaradi rasizma

Glede na njegovo preteklost je sicer zanimivo, zakaj so se sploh odločili, da mu dajo nagrado, saj je Sterlinga zaradi rasizma doslej že dvakrat tožila zvezna vlada. Nepremičninski magnat, ki je vreden skoraj dve milijardi dolarjev, v svoje zgradbe ni želel naseliti temnopoltih in Američanov latinskoameriškega izvora.

Zaradi rasizma so ga tožili že nekdanji sodelavci, ki pravijo, da se vede kot lastnik plantaže. Le da njegovi "črnci" ne obirajo bombaža, ampak mečejo žogo na koš. V slačilnico je večkrat privlekel dekleta, komaj dovolj stara, da bi mu lahko bile vnukinje, in jim razkazoval "mlade mišičaste črne junce". Igralci Lige NBA zahtevajo, naj Adam Silver Sterlingu prepove obisk tekem do konca letošnje končnice in ga tudi drugače kaznuje. Silver mu lahko izreče denarno kazen, lastništva nad klubom pa mu seveda ne more odvzeti.

LA Clippers so bili dolga leta pod Sterlingom predmet posmeha ljubiteljev košarke po svetu, saj niso nikoli dosegli ničesar. Klub, ki ga je Sterling kupil leta 1981 za 12 milijonov dolarjev in ga iz San Diega preselil v razpadajočo dvorano v Los Angelesu, je bil odlagališče za slabe in poceni igralce. Zadnja leta se je to sicer spremenilo in Jadralci so trenutno v končnici.

Trener ne govori z njim

Danes jih čaka odločilna peta tekma proti Golden State Warriors. Igralci so v nedeljo v znak protesta prišli na ogrevanje z narobe oblečenimi trenirkami, v ponedeljek pa so enako storili tudi igralci ekipe Miami Heat, in sicer v znak solidarnosti. Trener Doc Rivers se s Sterlingom noče niti slišati, ampak od Silverja zahteva hitro in odločno ukrepanje.

To bo potrebno za dobro celotne Lige NBA, saj lahko umik sponzorjev zaradi delitve dohodkov prizadene tudi druge klube. Kolegi lastniki do Sterlinga ne kažejo nobene naklonjenosti in med drugimi so ga doslej obsodili Michael Jordan (Charlotte), Micky Arison (Miami), Herb Simon (Indiana) in Ted Leonsis (Washington).

Ljubica z različnimi imeni

Sterling se je 9. aprila sprl s svojim dekletom, ki se nazadnje odziva na ime "V. Stiviano", pred tem pa je bila znana še kot Vanessa Maria Perez, Monica Gallegos, Maria Monica Perez Gallegos in Maria Valdez. Vsa ta imena je v tožbi proti njej, vloženi 7. marca, navedla odtujena Sterlingova soproga Rochelle. Stivianovo toži, ker menda preži na bogate starce in je od njenega moža "izsilila" enega ferrarija, dva bentleyja, 1,8 milijona vredno stanovanje in krog 250.000 dolarjev v gotovini.

Sterling na posnetku pravi, da ga zelo moti, ker razglaša svoje zveze s črnci. "Lahko spiš z njimi, lahko jih voziš domov, ampak prosim te, da tega ne razglašaš in jih ne vlačiš na moje tekme. Ne dajaj fotografij z Magicom Johnsonom na Instagram in ne vlači ga na moje tekme," je dekletu, s katerim sta potem šla narazen, zabičal Sterling.

Najboljše šele pride

Doslej je bil objavljen le delček izjav z uro dolgega posnetka, tako da najboljše šele pride. Stivianova je prek odvetnikov zanikala, da bi sama dala posnetek medijem, vendar pa ti odvetniki potrjujejo pristnost posnetka. Moževe besede je ostro obsodila soproga, ki je sicer aktivna pri vodenju LA Clippers, oglasil pa se je tudi predsednik ZDA Barack Obama.

Na novinarski konferenci v Maleziji je v nedeljo dejal, da gre za neverjetno žaljive rasistične izjave. "Mislim, da mi njegovih izjav ni treba razlagati, ker govorijo same zase. Ko želi ignorant razglašati svojo ignoranco, mu je le treba pustiti, da govori," je dejal Obama, ki kot ljubitelj košarke prav tako čaka, kaj bo storila Liga NBA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.