Šport > Košarka
18 ogledov

Divac: "Zdovc najboljši slovenski trener"

Vlade Divac, Predrag Drobnjak, Košarka brez meja Benjamin Kovač
Vlade Divac, legenda s 16-letnim stažem v NBA in nosilec desetih kolajn z velikih tekmovanj, je v pogovoru na taboru za mlade igralce Košarka brez meja spregovoril o evropskih klubih v NBA, slovenski reprezentanci in Juretu Zdovcu.

Kaj lahko Slovenija napravi na evropskem prvenstvu?
Ne vem, nisem je veliko spremljal, imate pa novega trenerja. Stari trener Jure Zdovc bi po mojem lahko popeljal Slovenijo do boljšega rezultata. Menim, da je bilo dejstvo, da se z Zdovcem niso dogovorili za nadaljnje sodelovanje, napaka. Po mojem je on najboljši slovenski trener, tako klubski kot reprezentančni.

Srbija je pravi vrelec talentov. Kakšen nasvet lahko v tem pogledu namenite Sloveniji?
Bili ste na pravi poti, ne vem, kaj vam je bilo, da ste zamenjali Zdovca. Verjetno bi prišel v položaj, da osvoji kolajno, kot je bil blizu na Poljskem.

Gre tudi za delo v klubih.
Res je, vendar reprezentanca daje osnovo. Če imate močno reprezentanco, se dvigne priljubljenost košarke, lažje je priti do finančnih sredstev, organizacije. Pomembno je, da ima izbrana vrsta dobre rezultate.

Ste presenečeni, da se Slovenija vsako sezono pred velikimi tekmovanji sooča s tako obširnim seznamom odpovedi?
Nisem, to se dogaja tudi drugje.

Kakšni spomini vas preplavijo, ko spet stopite v Halo Tivoli, kjer ste večkrat igrali?
Moja zadnja tekma tukaj je bila na poslovilni tekmi Jureta Zdovca. Lepo mi je v Ljubljani.

Kaj lahko prišepnete mladim igralcem na taboru Košarka brez meja?
V tem kratkem času ne preveč, kar zadeva košarkarsko znanje. Za tovrstne nasvete imajo tu trenerje. Mi jih lahko podučimo, na kakšen način morajo razmišljati in delovati, da bodo napravili dobro kariero.

Bili ste zvezda filma Nekoč brata. Kako je bilo, ko ste ga gledali prvič?
Čustveno me je pretreslo. Ko se določenih stvari spomniš hkrati, se ustvari velik naboj. Vesel sem, da smo napravili to pripoved in tako omogočili, da ime Dražena Petrovića ne bo utonilo v pozabo. Naj otroci vedo, da je takšen košarkar obstajal in da je bil najboljši od vseh nas.

Vam je uspelo politične konotacije postaviti v ozadje?
Mislim, da. Trudili smo se biti ne preveč patetični in enostranski. Moja ideja je bila, da pokažem, kako je bilo to (spor oziroma molk med Divcem in Petrovićem, op. a.) popolnoma nepotrebno. Lahko bi se razpletlo drugače.

Miloš Teodosić je dobil nagrado za najboljšega evropskega igralca v 2010. Kdo je po vašem najbolj dominanten in ne igra v NBA?
Mislim, da prav Miloš. V zadnjem času je pokazal, da imajo njegove ekipe dobre rezultate, on pa je v njih vodja.

Košarka brez meja | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Košarka dopušča prevlado, je mogoče, da nekdo izstopa kot nekdaj?
Je. Poglejte Dallas. Morda ni bolj kakovosten kot Miami, vendar košarkar tipa Dirk Nowitzki napravi razliko. Po mojem je on dominantna igralska veličina.

Kaj pa v Evropi?
Tu je težje napraviti prevlado, ker imajo trenerji v veliki meri nadzor nad igro in igralci.

Obstajajo ideje, da bi tudi nekateri evropski klubi zaigrali v NBA. Je po vašem to mogoče?
Je, vendar je takih klubov malo. Posebej za klube z balkanskega prostora ni možnosti. NBA je velik posel. Če se ideja uresniči, bodo igrali denimo Madrid, Pariz, London …

Partizana in Olimpije torej ne bo onstran Atlantika?
Ne, ne (smeh). Pozabite na to. Na žalost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice