Šport > Košarka
7228 ogledov

"Luka Dončić ni top 10 košarkar."

luka dončić
Eden največjih košarkarjev vse časov, legendarni Dr. J, je potegnil črto pod debitantsko sezono Luke Dončića.

Julius Erving, nekdanji prvak lige NBA, je spregovoril o debitantski sezoni Luke Dončića in se opredelil do vprašanja, ali slovenski čudežni dečkek pri rosnih 20 letih sodi med deset najboljših košarkarjev v ligi.

luka dončić Mnogo prezgodaj Šport Tri nore napovedi o Dončiću

"Luka ni eden izmed desetih najboljših igralcev v ligi. Vsaj ne še. V ligi je šele eno leto. Odigral je odlično sezono. Kot novinec je bil fenomenalen. Včasih se vse zgodi zelo hitro in fantje zablestijo že v prvi, drugi ali tretji sezoni. Po mojem sta šele četrta ali peta sezona tisti, ki res pokažeta, iz kakšnega testa si," je povedal Erving.

"Luka se s profesionalno košarko ukvarja že od 16., 17. leta. Razvil se je hitreje kot nekateri ameriški univerzitetni košarkarji. Imel je res dobro sezono. On je odlična zamenjava za Dirka Nowitzkega," je prepričan 69-letnik.

dončić dennis smith Zvezdnik razkriva Šport Zato Dončić ne bo nikoli zapustil Dallasa

Dr. J je bil znan po atraktivnem zabijanju s črte prostih metov. Pripomogel je k razmahu modernega stila košarke in leta 1976 osvojil prvo tekmovanje v zabijanju, takrat še pod okriljem lige ABA. Erving je edini košarkar, ki je osvojil priznanje za najkoristnejšega igralca (MVP) tako v ligi ABA (1974-1976) kot ligi NBA (1981). Ligi sta se združili po sezoni 1975/1976.

Spregovoril je tudi o težko pričakovani navezi s Kristapsom Porzingisom. "Porzingis mu bo v veliko pomoč. Tudi on je pokazal velik potencial. Čeprav je visok, je zelo spreten, hiter, lahko igra zunaj rakete. Marsikaj v njegovi igri preseneča, saj ne bi pričakovali, da tako visok košarkar lahko igra na takšen način," je dodal Američan.

julius erving | Avtor: Print Screen Print Screen

Erving je v karieri dosegel 30.026 točk (24,3), 10.525 skokov (8,5) in 2.272 podaj (2,0). Leta 1983 je osvojil naslov prvaka v ligi NBA, pred tem je dvakrat slavil v ligi ABA (1974, 1976). Obakrat je bil izbran tudi za najboljšega košarkarja zaključnega turnirja lige. Trikrat je bil najkoristnejši košarkar lige ABA (1974-1976), enkrat pa lige NBA (1981). Nastopil je na 16 All-Star tekmah (1972-1987), dvakrat je prejel priznanje MVP (1977, 1983). Devetkrat (ABA + NBA) je bil član prve peterke, trikrat pa druge peterke (ABA + NBA).

Liga ABA Spektakel Šport Iz NBA v ABA: Kar 10 nekdanjih NBA-jevcev bo letos nastopalo v ligi ABA!

Leta 1976 je bil imenovan v najboljšo obrambno peterko lige ABA. Istega leta je osvojil tekmovanje v zabijanju. Leta 1993 je bil sprejet v košarkarki hram slavnih. Erving je član idealne peterke lige ABA vseh časov in eden izmed 50 najboljših NBA igralcev v zgodovini.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.